15-årige Sofie købte tobak i 10 kiosker: Nu strammes kontrol

Butikker har hidtil solgt tobak til mindreårige nærmest uden konsekvenser. Men nu tager regeringen konsekvensen.

Kontrollen med tobakssalg til mindreårige har indtil nu ikke været god nok.

 Derfor har regeringen besluttet, at Sikkerhedsstyrelsen fremover skal kontrollere, om aldersgrænserne i butikkerne bliver overholdt.

Det skriver Politiken.

- Vi har konstateret, at håndhævelsen af regler, særligt i forhold til tobak, men også alkohol og håndkøbsmedicin, simpelthen ikke er stærk nok, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til avisen.

Nemt for folkeskoleelever

I sommer lykkedes det da også den 15-årige Sofie Malmberg at købe cigaretter i 10 forskellige butikker i Helsingør - uden at blive spurgt om ID. 

- Alle mine venner i 9. klasse kan købe cigaretter. Hvis de får et nej, kan de bare gå videre til det næste sted, sagde hun til Politiken, der foretog en skjult undersøgelse.

Blandt de butikker, som solgte cigaretter til den 15-årige testperson, var Fakta Q, Føtex, Netto, Shell, 7-eleven og Kvickly, som er en del af Coop-koncernen. Her kaldte man episoden for ærgerlig

Ulovlig snus på hylderne

TV 2 Lorry har ligeledes tidligere kunnet berette, at den ulovlige snustobak er blevet ganske populær blandt især unge mænd i hovedstadsområdet. 

Her viste stikprøvekontroller at masser af københavnske kiosker åbenlyst sælger de små tobaksposer til overlæben.

Snus indeholder op til ti gange så meget nikotin som en cigaret, men alligevel var det heller ikke været svært for mindreårige at få fat i varerne. 

Kun to straffe på et år

Det er politiet, der i dag skal sikre, at loven overholdes. Men i 2016 blev der kun uddelt to bøder for ulovligt tobakssalg til børn, skriver Politiken.

Og i den erkendelse flytter regeringen nu tilsynsopgaven til Sikkerhedsstyrelsen.

- Regeringens kraftige signal til detailhandlen er, at de regler, vi har om aldersbetinget salg, skal overholdes. Hvis ikke de overholdes, er der konsekvenser i form af bødestraf. Vi mener, at detailhandlen nu skal løfte sit ansvar, så løfter vi vores ansvar med håndhævelsen, siger Ellen Trane Nørby til Politiken.

Eksperter har kritiseret regeringen

Regeringen har en ambition om den første røgfri generation i 2030. Men flere eksperter har kritiseret regeringen for, at det har været for småt med politiske tiltag.

Der afsættes to årsværk til Sikkerhedsstyrelsen.

Ellen Trane Nørby understreger, at man ikke skal hæfte sig ved antallet. Hun fortæller, at Sikkerhedsstyrelsen allerede i dag har et korps af efterhånden mange ansatte, der dagligt kommer i detailhandlen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik