Stor effekt fra nye bybusser: Forurening mere end halveret på fire år

Nye tiltag er på vej, så københavnerne kan se frem til endnu mindre luftforurening i fremtiden.

Bybusserne i København forurener langt mindre i forhold til tidligere.

Helt konkret er udledningen af skadelige partikler og NOx fra byens busser nemlig blevet reduceret med 67 procent siden 2014, oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Udledningen af de skadelige partikler og NOx-gasser, de såkaldte kvælstofiltre, som kommer fra bussernes dieselmotorer, er nedbragt med to tredjedele på bare fire år.

Samtidig er den årlige udledning af CO2 fra busserne reduceret med 30 procent, hvilket svarer til den samlede årlige CO2-udledning fra ca. 1.200 danskere.

 

- Luften i København skal være så ren, at man kan trække vejret frit uden at skulle bekymre sig om sit eller sine børns helbred. Derfor har vi de seneste år investeret massivt i grøn omstilling af vores kollektive trafik. Udledningen af nogle af de værste kilder til kræft- og luftvejssygdomme er nedbragt markant, men vi skal have sat endnu mere skub i udviklingen, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Flere tiltag har haft effekt

Politikerne på Københavns Rådhus har foretaget en række ambitiøse investeringer på området de seneste år.

I 2016 satte man i samarbejde med Miljøministeriet og Frederiksberg Kommune rensningsfiltre på cirka 300 busser, så NOx og skadelige partikler opsnappes, inden de forlader udstødningen.

I 2017 begyndte nordens travleste buslinje, 5C, at køre på biogas, hvilket er både CO2-neutralt og forurener mindre end den traditionelle diesel. 

Dertil kommer, at byens havnebusser siden 2018 også sejlet på HVO-biodiesel.

Senest har København og Frederiksberg kommuner i starten af december sat strøm til de to buslinjer 2A og 18, så buspassagererne fremover fragtes rundt på ren el.

I foråret 2020 søsættes der også fem nye el-havnebusser, og frem mod 2025 er målet, at samtlige busruter i København skal omstilles til at køre el på eller andre grønne alternativer, oplyser Københavns Kommune.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Jørgen Olsen Fredens Havn

- Hvad nu, hvis jeg stillede 20 udrangerede campingvogne ind i Kongens Have?

Rækkehuse i Tingbjerg

Stor interesse for at købe ejerbolig i hård ghetto

Skærmbillede 2021-04-14 kl. 22.08.48

Undersøgelse udpeger Egedal som landets bedste kommune

20_percent

playLeif reddede 5-årig fra druknedød: Nu hyldes han på frimærke som hverdagshelt

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere