Sejlklub jubler: Planer om varmeværk flyttes væk fra gammel landplads

Det var været en lang og sej kamp, men nu er den vundet. Sejlklubben Frem, der ligger bag Svanemølleværket, kan fortsat blive der. Dermed er planerne om et nyt og mindre varmeværk på pladsen bag Sejlklubben Frems landsplads droppet.

Der er glæde på Svanemøllehavnen.

Og det er der god grund til.

Sejlklubberne, der ligger i havnen, har siden foråret talt om fremtiden med dirrende stemmer og usikre blik.

Det skyldes planerne om at bygge et nyt og mindre varmeværk ved Svanemøllen, så det gamle Svanemølleværket kan omdannes til Danmarks Tekniske Museum.

Rettelse
Artiklen er opdateret med nu rubrik og småændringer i brødteksten, da flere af formuleringerne kunne misforstås. Det beklager vi - fejlene er nu rettet.

Politikerne på Københavns Rådhus lagde nemlig an til at bygge det nye varmeværk på en mindre plads bag Svanemølleværket - en plads som Sejlklubben Frem bruger nu og har lejet af Københavns Kommune i omkring 100 år.

Det var et alvorligt for klubben, fordi aktiviteterne på pladsen, hvor der blandt andet er bådvedligehold og sejlerskoler i tæt samspil med klubhuset og klubbens øvrige liv, ville blive nødt til at flytte, når byggeriet af et nyt varmeværk blev sat i gang.

Siden har sejlklubberne kæmpet for deres overlevelse ved at involvere politikerne i situationen - og nu har det båret frugt.

Det oplyser sejlklubben i en pressemeddelelse.

- Mange måneders skriverier, møder, diskussioner, argumenter og arrangementer om Københavns Kommunes kommuneplan og inddragelse af Frems landsplads har givet resultat, lyder det fra Susanne Christiansen, der sidder i Frems bestyrelse.

- Politikerne har lyttet og imødekommet alle vores ønsker, tilføjer hun.

Susanne Christiansen har desuden koordineret arbejdet med at bevare pladsen og har kun roser til politikere og embedsmænd i kommunen og til By & Havn, der har taget sejlklubbens bekymringer seriøst.

- Næsten samtlige partier i Borgerrepræsentationen har taget sig tid til at komme på besøg hos os og flere har involveret sig i sagen, siger hun.

Nordeuropas største lystbådehavn

Svanemøllen Lystbådehavn er Nordeuropas største, og det har været ét af sejlklubbernes mest centrale argumenter i dialogen med politikerne.

Derfor har klubberne også anmodet Københavns Kommune om, at der laves en helhedsplan for området, når Danmarks Tekniske Museum kommer til Svanemølleværket.

Den idé har kommunen grebet, og derfor bliver visionen om at museumsplaner, varmeværk, planer om nybyggeri på resten af Svanemølleværkets grund og en række forbedringer på landpladserne, som sejlklubberne længe har gået og arbejdet med til virkelighed.

Håbet er, at det kan give hele området et løft til gavn for både de nuværende brugere, museumsgæster og nye beboere.

For sejlklubberne er ønsket, at det maritime miljø i havnen bliver udviklet og bevaret i stedet for at blive trængt af udviklingen.

- Det har i hele processen været vigtigt for os at understrege, at vi ikke er modstandere af hverken museumsplanerne eller de andre planer om at udvikle området. Tværtimod finder vi dem spændende, siger Susanne Christiansen.

Roklubber berøres af byggeri

Nok er fremtiden altså sikret for Øresunds Sejlklub Frem, men i stedet kan andre klubber ved Svanemøllehavnen nu påvirkes.

Der ses nu på en alternativ placering for varmeværket, som skal hjælpe byen til at holde varmen i spidsbelastningsperioder.

Derfor er en stribe roklubber ud for Strandvænget nu i farezonen for at få et varmeværk i baghaven, da området nu bliver undersøgt som en mulig placering.

Øresunds Sejlklub Frem håber dog, at HOFOR og By & Havn lykkes med planen om at skabe det nye varmeværk inde i Svanemølleværkets bygning sammen med det nye museum.

Fakta: Det står der i referatet

Af referatet fra Økonomiudvalgets møde d. 3/12 fremgår det, at Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Alternativet foreslår:

 

”I rammerne i Kommuneplan 2019 flyttes den foreslåede rammeændring til teknisk anlæg ved Svanemølleværket i stedet til det grønne areal ved Strandvænget, som ligger foran roklubberne.” 

 

Forslaget blev anbefalet uden afstemning – altså enstemmigt.

 

Desuden vedtog udvalget sejlklubbernes ide om at få lavet en samlet helhedsplan for området:

 

"..... Omdannelsen (Svanemølleværket til museum) kan samtidig fungere som katalysator for en byudvikling i området. På sigt er det visionen, at der på arealet nord for Svanemølleværket, omtalt kulpladsen, muliggøres byudvikling på 15.000 - 20.000 etagemeter. En samlet helhedsplan for området skal sikre, at byudviklingen sker i balance med det unikke maritime miljø, der kendetegner en af Nordeuropas største lystbådehavne.”

 

Også det blev vedtaget enstemmigt.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik