Berømte arkitekter skal omdanne Svanemølleværket til nyt museum

I 2023 skal Svanemølleværket efter planen genåbne som det nye Danmarks Tekniske Museum. Til at udvikle omdannelsen er tegnestuer af international kaliber hyret ind.

Danmarks Tekniske Museum skal flyttes fra den nuværende placering i Helsingør til det gamle kraftvarmeværk i Københavns Nordhavn, Svanemølleværket.

Efter planen skal Danmarks Tekniske Museum rykke ind på værket i 2023, og til at udvikle visionen har fonden bag museet valgt to tegnestuer med imponerende cv'er.

Således er valget faldet på briterne fra Casson Mann, der er noget nær specialister i at designe museer. Sammen med den danske mastodont Dorte Mandrup Arkitekter skal de nu designe rammerne om det kommende museum på det gamle værk.

Det oplyser parterne bag det nye Danmarks Tekniske Museum i en pressemeddelelse.

quote Alle arkitekter, der interesserer sig for transformation, har drømt om at arbejde med Svanemølleværket

Dorte Mandrup

- Vi har meget høje ambitioner, og derfor har vi valgt nogle stærke internationale kapaciteter inden for attraktionsudvikling, som nu samarbejder med nogle af de bedste inden for dansk arkitektur om Svanemølleværket, siger Karsten Dybvad, formand for bygningsfonden bag museet.

Konkret forslag ligger klar inden sommer

Nu skal tegnestuerne Dorte Mandrup og Casson Mann sætte sig sammen og udarbejde et konkret forslag til, hvordan det nye museum skal se ud.

- Vi har grebet projektet an, så der er meget højt til loftet. Samtidig har vi en solid jordforbindelse, så visionerne går hånd i hånd med, at vi får skabt et konkret og realistisk beslutningsgrundlag, som vi kan gå videre med til de relevante fonde, siger Karsten Dybvad.

Efter planen skal vision være klar inden sommerferien, hvorefter fonde skal søges, så projektet kan realiseres.

quote Den er et magtfuldt symbol på tidligere tiders energi, helt ulig den retning vi nu er på vej mod

Roger Mann, kreativ direktør i Casson Mann

Dorte Mandrup, grundlægger af Dorte Mandrup Arkitekter, ser frem til at skulle udforme det nye museum i den historiske bygning.
Dorte Mandrup, grundlægger af Dorte Mandrup Arkitekter, ser frem til at skulle udforme det nye museum i den historiske bygning.
Foto: Claus Bech - Ritzau Scanpix

Enhver arkitekts drøm

Dorte Mandrup, der i København har tegnet en række bygninger - blandt andet Prismen på Amager - kalder projektet for en fantastisk mulighed.

- Alle arkitekter, der interesserer sig for transformation, har drømt om at arbejde med Svanemølleværket. Det er en fantastisk mulighed, og vi er intet mindre end overvældet af den bygningsmæssige ramme, som projektet skal udfoldes i, siger Dorte Mandrup.

- Det er en fantastisk mulighed at stå I spidsen for et designteam, der skal visualisere, hvordan et fremtidigt nationalt teknisk museum skal udfoldes i den ikoniske bygning. Den er et magtfuldt symbol på tidligere tiders energi, helt ulig den retning vi nu er på vej mod. Den indvendige volumen er dramatisk men langt fra normal menneskelig skala. Det er en stor udfordring at nytænke og skabe en helt ny energi i bygningen, siger Roger Mann, kreativ direktør i Casson Mann.

Casson Mann har tidligere arbejdet med blandt andet Science Museum, Imperial War Museum, Museum of Natural History og V&A i London, Frost Museum of Science, Miami, samt flere store museer og udstillingsprojekter i Frankrig.

Tidsplan for transformation af Svanemølleværket til nyt teknisk museum

December 2018: Etablering af Bygnings- og udviklingsfonden DTM 4.0

 

Januar 2019: Danmarks Tekniske Museum, By&Havn samt Ørsted har indgået en aftale om, at Svanemølleværket kan overdrages til By&Havn før tid (2023) mod at Danmarks Tekniske Museum flytter ind

 

Januar – juni 2019: Begrænset udbud af Visionsoplæg og prospekt. Afrapportering i juni.

 

Efteråret 2019: Fondsansøgninger

 

2023: Danmarks Tekniske Museum rykker ind på Svanemølleværket

 

Kilde: Bygnings og udviklingsfonden DTM 4.0

Makkerparret Casson Mann og Dorte Mandrup blev valgt foran andre verdenskendte tegnestuer som eksempelvis Kosmann dejong/BIG (NL/DK) og Metaphor/Mecanoo (UK/NL).

Udviklingen af et nyt teknisk museum sker med støtte fra Industriens Fond.

Svanemølleværket blev færdigbygget i 1953 og er et kraftvarmeværk ejet af Ørsted, som producerer fjernvarme til 6.000 københavnske husstande.
Svanemølleværket blev færdigbygget i 1953 og er et kraftvarmeværk ejet af Ørsted, som producerer fjernvarme til 6.000 københavnske husstande.
Foto: Per Pejstrup - Ritzau Scanpix

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik