Sådan vil sundhedsborgmester i København sikre flere sosu’ere

I Københavns Kommune vil antallet af ældre mennesker stige med 30.000 de kommende 15 år, og det er derfor nødvendigt, at der ikke sker et fortsat fald i antallet af sundhedspersonale.

- Sundhedsfaget skal gøres mere attraktivt, så vi kan få flere sosu’ere til kommunen.

Det siger Sisse Marie Welling (SF), der er sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune.

Færre søger nemlig ind på social- og sundhedsassistentuddannelsen, og det kan blive et problem i fremtiden, da antallet af ældre mennesker fortsat vil stige stødt de kommende år.

Det er en problematik, man i Københavns Kommune allerede nu skal forsøge at løse.

Sisse Marie Welling fortæller til TV 2 Lorry, at kommunen allerede nu har indført nye initiativer, der skal sikre flere udannede social- og sundhedsassistenter i kommunen.

Først og fremmest skal sundhedsfaget skal gøres mere attraktivt, mener hun.

- Det skal vi gøre for at sikre den bedste kvalitet af den pleje, som ældre mennesker får i kommunen. Og derfor gør vi også meget ud af at fastansatte nyuddannede, der har været elev i København, så de bliver i kommunen, siger Sisse Marie Welling (SF).

Fokus på det meningsfulde i at hjælpe andre

Der er flere initiativer i spil, der skal sikre flere nyuddannede social- og sundhedsassistenter i Københavns Kommune.

Sundheds- og omsorgsborgmesteren nævner kampagner, hvor der bliver lagt mere fokus på det meningsfulde ved at hjælpe ældre og generelt mere fokus på at gøre uddannelsen attraktiv. 

Det giver genklang hos Torben Klitmøller Hollmann, der er formand for social- og sundhedssektoren i fagforbundet FOA, der selv har et øget fokus på at gøre uddannelsen mere attraktiv.

- Det understreger, at vi er nødt til at styrke social- og sundhedsuddannelserne og samtidig forbedre forholdene på arbejdspladserne, siger han og fortsætter:

- Vi skal tage fagene op, og vi skal give de sociale- og sundhedsansatte plads til at bruge deres uddannelser. De skal have frihed at sætte deres faglighed i spil og faktisk gøre det, der har fået dem til at vælge faget til at begynde med: at give ældre borger støtte og hjælp til at leve en værdig alderdom.

Færre ansatte er lig med dårligere kvalitet

Hvis antallet af social- og sundhedsassistenter fortsat falder, så kan det ende med, at kvaliteten af omsorg blandt ældre mennesker bliver dårligere, mener Sisse Marie Welling.

Derfor er det vigtigt allerede at imødekomme problemet nu, så der kan blive uddannet flere sosu'er.

- Det er vores opgave at tale omsorgsfaget op, så flere kan se det meningsfulde ved at hjælpe ældre. For at fastholde vores allerede ansatte, så gør vi også meget ud af at tilbyde dem videreuddannelse, så de ansatte kan udvikle nye kompetencer hos os, siger hun. 

En opgørelse fra fagforbundet FOA viser, at der er sket en stigning i, hvor mange ældre hver enkelte social-og sundhedsassistenter har at hjælpe i Københavns Kommune.

I 2009 havde hver enkelte sosumedarbejder 4,9 ældre at passe på, hvor tallet er steget til 6,1 i 2020. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik