Overborgmester vil indføre restriktioner: Slut med salg af alkohol efter kl. 20

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) foreslår, at alkoholsalget begrænses efter klokken 20, og at kommunale støjvagter kan udskrive bøder.

Nattelivet i hovedstaden har fået meget opmærksomhed den seneste tid.

Derfor skal der nu sættes ind med restriktioner, som kan mærkes.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra overborgmester Frank Jensens (S) kontor på Københavns Rådhus.

Her står det klart, at overborgmesteren kommer med en række tiltag, som skal være med til at forhindre både larm, skrald og voldsepisoder, som alle tre er dele, der plager de festplagede områder i København.

Alkoholsalg skal forbydes fra klokken 20

- København er en fantastisk og levende by, og det er dejligt! Men det skal være rart at bo her og besøge byen på alle tider af døgnet, siger Frank Jensen og tilføjer:

- Vi har set, at generne fra nattelivet i København i bestemte områder af byen, især i Indre By, blev alt for store - med mere larm, mange fulde mennesker i gaden og helt uacceptable voldsepisoder. Festen i gaden har simpelthen taget overhånd. Det skal vi have gjort op med nu.

Derfor vil overborgmesteren gøre det mere besværligt at få adgang til alkohol i byens nattelivszoner.

Det skal ske ved at gøre alkoholsalget fra kiosker og butikker ulovligt efter klokken 20 i de såkaldte nattelivszoner i de større byer - for eksempel i Indre By i København. På den måde kan personer, der er blevet bortvist eller afvist ved barer og diskoteker ikke drikke alkohol og være til gene alligevel.

Støjvagter og parkmedarbejdere skal kunne udskrive bøder

Desuden ønsker overborgmesteren, at de kommunale støjvagter og parkmedarbejdere får hjemmel til at udskrive kontante afgifter til dem, som overtræder byens ordensreglement.

I dag er det kun Københavns Politi, der har myndighed til håndhæve reglementet og udskrive bøder.

De nye beføjelser vil være på linje med kommunens parkeringsvagter, som i dag kan udskrive p-afgifter ved ulovlig parkering.

Det kan være, når der bliver smidt affald i byens parker og byrum, eller når der bliver spillet høj musik på tidspunkter, hvor det ikke er tilladt - som rigtig mange københavnere har været generet af denne sommer.

- Politiet gør allerede et kæmpe arbejde, og det er klart, at de ikke kan være overalt. Samtidig har vi allerede medarbejdere i byens gader, parker og ved havnen, som kan hjælpe med at sikre, at folk ikke sviner og larmer. Dem skal vi give et ekstra redskab til at sikre en rolig og ren by, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Forslagene, som kræver lovændringer, har overborgmesteren givet videre til justitsminister Nick Hækkerup (S) på et møde mandag den 14. september.

Af pressemeddelelsen fremgår det også, at Frank Jensens forslag ikke er direkte afledt af corona-pandemien, men har været et problem "både før og under" corona.

FAKTA: Her er Frank Jensens forslag

  • Byens parker og byrum reguleres i dag af ordensreglementer, der alene håndhæves af politiet. Sker der overtrædelser, fx høj musik på tidspunkter, der ikke er tilladt, kan politiet udskrive en bøde.
     
  • Overborgmester Frank Jensen foreslår, at kommunen får lovhjemmel til, at også kommunale medarbejdere kan håndhæve ordensreglementerne ved at udskrive afgifter til de personer, der bryder dem. Det kan fx være ansatte ved kommunens idræts- og kulturfaciliteter, støjvagter eller ansatte i kommunens parker og andre arealer med offentlig adgang - på steder, hvor skiltning klar angiver regler om støj og affald.
     
  • Hvis man i dag vil købe alkohol om aftenen eller natten, kan det ske på barer og diskoteker, samt i kiosker og butikker, hvor der ingen regler er for indtag af alkohol.
     
  • Før 2005 var det forbudt at sælge, udlevere eller udbringe drikkevarer med 2,8 pct. vol. alkohol eller derover mellem kl. 20.00 og kl. 06.00. Dertil var der krav om, at de disse varer var afskærmet i det nævnte tidsrum. Med ændringen af lukkeloven i juli 2005 afskaffede man reglerne om forbud mod salg af alkohol efter kl. 20 i butikker.
     
  • En regulering af alkoholsalget i detailhandlen efter kl. 20 skal føre til mindre salg til borgere, der afvises på værtshuse og caféer, fordi de er for unge eller for påvirkede, og også forhindre impulskøb af alkohol efter nattelivets lukketid.
     
  • Københavns Kommune har allerede iværksat en række tiltag for at mindske nattelivets gener, blandt andet:
     
    • Vagter og værter i nattelivet. Der er indsat natteværter i Middelalderbyen og støjvagter, som tager sig af støj fra barer, restauranter og udendørs musikarrangementer, og sommeren over har der været indsat gadeplansmedarbejdere målrettet hotspots i byen.
       
    • Tæt samarbejde med Københavns Politi, der blandt andet har tv-overvågning i Gothersgade og Vestergade og fast patruljerer i Indre By til fods fredag og lørdag fra 22.00-6.00.
       
    • Ekstra renhold. Kommunen har afsat 900.000 kroner til ekstra renhold og spuling af festgader i Indre By, herunder til mobile toilet-ter i sommermånederne. Desuden erstattes skraldespandene i Indre By i løbet af i år med 120 større skraldespande efter flere forsøg på at mindske mængden af affald.

Kilde: Københavns Politi


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik