Nomineret til fornem pris, men forening mangler penge til at fortsætte

På overfladen går det meget godt. Foreningen FISKEN har modtaget flere priser, og er nomineret til Den Kriminalpræventive Pris i år, men stedet mangler penge og står snart uden tag over hovedet.

Foreningen FISKEN på Vesterbro har i en lang årrække hjulpet unge, sårbare mennesker med at komme i gang med en uddannelse og videre ud på jobmarkedet.

Endda så godt, at foreningen er nomineret til dette års Kriminalpræventive Pris.

Prisen uddeles til en gruppe, en person eller et projekt, som gør et særligt og effektivt stykke forebyggende arbejde med unge, som ellers kan risikere at ende i det kriminelle miljø.

TV 2 Lorry har tidligere skrevet om stedet, som i 34 år har hjulpet unge sårbare.

Tidligere i år stod det nemlig klart, at Københavns Kommune havde valgt ikke at bevilge økonomisk støtte, og leder af FISKEN, Ena Juhl, sagde dengang, at stedet nu var lukningstruet og udtrykte stor bekymring for de unge, som har deres daglige gang i lokalerne på Vesterbro.

Den første sten på vejen

I april 2019 modtog Ena Juhl den nedslående besked om, om at værestedet ikke vil modtage det beløb, de ellers har fået bevilget gennem de sidste otte år fra Arnes Børne- og Ungdomsfond.

Efterfølgende søgte man det manglende beløb i årets budgetforhandlinger, men det blev afslået.

Derfor mangler FISKEN 600.000 kroner, og uden de midler bliver det mere end vanskeligt at fortsætte projektet.

- Fonde er jo gode til at hjælpe i gang, og vi har været heldige at modtage et årligt beløb til at dække vores udgifter i otte år, men nu står vi så i en situation, hvor vi mangler det beløb og stadig ikke ved, hvad der skal blive af foreningen næste år, siger Ena Juhl til TV 2 Lorry.,

Lukningstruet og nomineret til årets bedste projekt

Foreningen har flere gange modtaget klap på skulderen i form af flere priser og nomineringer. Sidste uge modtog foreningen Frivilligrådets Frivilligpris på 25.000 kroner.

quote Det er lidt et paradoks, det her. For på den ene side bliver vores arbejde anerkendt og set, og man ønsker at det går godt, og på den anden side vil man ikke støtte det vigtige arbejde vi både modtager priser for og nomineres på baggrund af

Ena Juhl, leder af frivilligforening FISKEN

Prisen blev overrakt af cocialborgmester Mia Nyegaard (Rad.V), med ordene:

”Danmark er bygget på et stærkt civilsamfund. På inkluderende fællesskaber. Forenings-Danmark er kittet, der holder os sammen. Hvorfor? Fordi vi kan rumme vores alle sammens forskellighed. Fordi vi hver især af egen fri vilje er lige præcis dér, hvor vi vil være” sagde hun og overrakte FISKENs medarbejdere den flotte pris.

Nu, en uge efter, er foreningen for de sårbare unge, igen nomineret til en fornem pris.

Tirsdag overrækker justitsminister Nick Hækkerup (S) prisen for en helt særlig kriminalitetsforebyggende indsats i året, der er gået. Prisen uddeles på vegne af Det Kriminalpræventive Råd.

Men glæden er svær at spore hos Ena Juhl.

- Det er lidt et paradoks, det her. For på den ene side bliver vores arbejde anerkendt og set, og man ønsker, at det går godt, og på den anden side vil man ikke støtte det vigtige arbejde, vi både modtager priser for og nomineres på baggrund af, siger Ena Juhl.

Fakta om FISKEN

  • Foreningen FISKEN er en non-profit og apolitisk NGO forening.
  • FISKEN er et gratis tilbud og værested for unge mellem 13-24 år.
  • Værestedet har flere forskellige tilbud rettet mod sårbare unge:  Et værested, en frtidsjobformidling, et mentorprojekt samt hjælp til at søge opholdstilladelse og statsborgerskab.
  • FISKEN blev grundlagt i 1984 og var tiltænkt som et værested for børn og unge på Vesterbro.
  • Navnet på foreningen kommer af at det oprindeligt var syv folkekirker på Vesterbro som stod bag initiativet. Fisken er et gammelt kristent symbol. I dag er FISKEN ikke længere baseret på den kristne tro.
  • FISKEN har modtaget flere priser og nomineringer for arbejdet med unge. 
  • I 13 år holdt FISKEN til på Lille Istedgade, men flyttede i 1997 lokaler til Dybbølsgade 61 hvor de stadig bor.

Kilde: FISKEN

Rutsjebanetilværelsen, som foreningen siden april har stået i, er ikke blevet mindre tynget af at FISKEN snart står uden tag over hovedet. Lokalerne på Enghave Plads, hvor foreningen har haft lokaler i 25 år, skal ifølge Ena Juhl bruges af den andelsforening, som ejer dem. Derfor skal FISKEN fraflytte lokalerne i juni 2021.

- Lige nu er det svært at se en udvej. Vi ved, at vi gør et stykke godt arbejde, og vi er rigtig glade for de priser og nomineringer, vi får, men uden økonomisk opbakning og lokaler, kan vi jo ikke fortsætte med at lave, det vi gør, siger hun til TV 2 Lorry.

Håber stadig på et mirakel

Selvom det ser sort ud, har Ena Juhl dog ikke opgivet håbet helt, og nomineringen for bedste projekt er et plaster på et ellers halvstort blødende sår.

Vinder foreningen årets Kriminalpræventive Pris tirsdag 19. november, kan det hjælpe med at skabe fokus på, hvor vigtigt FISKENS overlevelse er, forudser Ena Juhl.

Derudover venter foreningen spændt på resultatet af et møde i Folketinget 9. december, hvor der er stillet et medlemsforslag til støtte af fritidsjob og FISKENS arbejde.  

- Det er en vanvittig situation at være i. Men vi kæmper alt det, vi kan, for vi ved jo, og bliver igen og igen bekræftet i at FISKEN gør en vigtig forskel for en gruppe unge. Det vil vi gerne blive ved med, siger Ena Juhl.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik