Hjalp 211 udsatte unge med fritidsjobs på et år - nu er forening lukningstruet

Fritidsjob er afgørende for at kunne klare sig godt på uddannelses og jobmarkedet. Nu står FISKEN, som hjælper sårbare unge med at finde fritidsjobs, dog til at lukke.

Sidste år kunne ’FISKEN’ på Vesterbro fejre 10 års jubilæum.

Men lige nu er der, ifølge Ena Juhl, daglig leder hos FISKEN, ikke noget at fejre.

quote  Jeg er i den grad bange for, at vi taber en stor gruppe mennesker.

Ena Juhl, daglig leder i foreningen FISKEN på Vesterbro

FISKEN har i mange år været et fristed for udsatte unge mennesker, og for et år siden, søsatte den lille forening et fritidsjob-tilbud rettet mod sårbare unge mennesker. I år har 160 unge allerede fået et job med hjælp fra foreningen. Sidste år lød det tal på 211.

Københavns Kommune har støttet foreningen, som årligt hjælper 400 udsatte unge med at komme godt igang med uddannelses og arbejdslivet, men nu er det slut.

I denne omgangs budgetforhandlinger fik FISKEN ikke beviliget tilskud, og nu mangler der helt konkret 600.000 kroner.

Stor bekymring for de unge

Ena Juhl er daglig leder på FISKEN, som hjælper unge i 13-24 årige, og hun kan slet ikke forstå, hvorfor man vil lave det om, der fungerer, og som gør en forskel for de unge.

-  Jeg er meget bekymret for de unge, som til næste år ikke vil kunne få hjælp i FISKEN. Vi tiltrækker en anden målgruppe end de unge, som bruger de klassiske kommunale tilbud. Så  jeg er i den grad bange for, at vi taber en stor gruppe mennesker, hvis FISKEN næste år må lukke ned for fritidsjobordningen. Derfor håber jeg af hele mit hjerte, at der bliver fundet en løsning snart siger Ena Juhl, leder i foreningen FISKEN.

I 11 år har værestedet hjulpet 500 unge med at få etableret kontakt til erhvervslivet, og komme godt igang med arbejdslivet. Det gør de ved at assistere med at skrive ansøgninger, øve jobsamtaler og tale om hvordan man begår sig på et arbejde.

Og det er enormt vigtigt for de unges fremtid, viser senste forskning. 

Unge med fritidsjob klarer sig bedre

Ifølge en rapport fra CFBU, Center For Boligsocial Udvikling, har færre unge i dag et fritidsjob.

På landsplan er unge med et fritidsjob faldet fra 63 procent, til 46 procent.

Analysen viser desuden, at de unge som har et fritidsjob, afslutter folkeskolen med et højere karaktergennemsnit og kommer hurtigere gennem deres ungdomsuddannelse. 

Alligevel har steder som hjælper de udsatte og ressourcesvage ikke fået tildelt tilskud i år, og står nu til at dreje nøglen om.  

quote Hvis du som ung har et fritidsjob, så har du bedre chancer for at få et arbejde senere i livet”.

Gunvor Christensen

Forskere har for nyligt kunne dokumentere at børn og unge fra udsatte boligområder, som deltager i boligsociale forløb som lommepengeprojekt og fritidsjobtræning, har nemmere ved at få et fritidsjob og fastholde det, end de kammerater som ikke har været en del af en boligsocial indsats.

Kæmpe selvmål for kommunen

Mudi Jarkass er daglig leder på fritidsjobformidlingen FRAK på Nørrebro, som hjælper udsatte unge mennesker til at få et fritidsjob. Ligesom FISKEN, er fremtiden for FRAK uvis, da foreningen heller ikke har modtaget økonomisk støtte denne gang, og Mudi Jarkass er mildest talt bekymret for konsekvenserne. 

- Det er et kæmpe selvmål for Københavns Kommune, og konsekvensen kan være at 100 unge mister deres fritidsjobs og en vigtig stabilitet i deres liv. Det er rimeligt alvorligt og meget trist, også for Nørrebro som mister en vigtig indsats siger Mudi Jarkass, daglig leder hos FRAK, til TV 2 Lorry.

I en artikel til Fagbladet Boligen, hvor forskere har undersøgt vigtigheden af fritidsjobs, udtaler Gunvor Christensen, chefanalytiker hos VIVE (Det Nationale Forsknings- Og Analysecenter for Velfærd red.), at indsatser som FISKEN har en gavnlig effekt. 

”De indsatser virker. Samtidig ved vi også fra international forskning, at hvis du som ung har et fritidsjob, så har du bedre chancer for at få et arbejde senere i livet”.

quote Det vil være dumt at tabe de gode erfaringer på gulvet først og fremmest for de unge som det handler om

Christopher Røhl Andersen (B), medlem af Beskæftigelses -og Integrationsudvalget

Ena Juhl er enig med Mudi Jarkass i, at konsekvenserne er alvorlige for de unge. Hun kan ikke forstå, hvorfor man vælger at trække støtten til steder som FISKEN og FRAK.

- Mange af de unge, som kommer her, har ikke det bedste forhold til det kommunale, det må vi erkende, og derfor er det også så vigtigt, at steder som Fisken består, fordi her er det relationelle i fokus. Ingen siger, at ”Her skal du lægge dit sygesikringskort” når de kommer, fortæller Ena Juhl og fortsætter:

- Netop det, at de føler sig trygge, gør også, at vi har fået ry for at være de unges sted, og det gør at de tør at komme igen hvis de har brug for hjælp senere i livet.

Der er stadig håb

- Det er dybt problematisk, at netop steder som Fisken nu ikke får den økonomiske støtte de har behov for, så de kan hjælpe en meget vigtig målgruppe siger, Gyda Heding, (Ø) medlem af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, til TV 2 Lorry.

Hos Radikale Venstre er man nu klar til at forsøge at finde en løsning for de unge udtaler, Christopher Røhl Andersen (B), medlem af Beskæftigelses -og Integrationsudvalget.

- I Radikale Venstre synes vi, at det er enormt ærgerligt, at der ikke var midler ved budgettet til at fortsætte de gode erfaringer, som man har fra både FISKEN på Vesterbro og FRAK på Nørrebro.

- Det vil være dumt at tabe de gode erfaringer på gulvet først og fremmest for de unge som det handler om. Det er en vigtig indsats, og vi vil derfor rejse sagen i udvalget for at vende hver en sten i forvaltningen og se om vi ikke kan finde de nødvendige midler til at fortsætte arbejdet og samarbejdet, siger han.

Onsdag 2. oktober indgik Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF samt partiet Venstre den nye budgetaftale.  

Det glæder Ena Juhl, at man nu vil forsøge at finde frem til en løsning, som kan sikre foreningens overlevelse.

- Jeg håber, de finder de penge. De penge, vi får, kommer mindst 10 gange tilbage til samfundet. Og 400 udsatte unge får mulighed for at skabe sig en fremtid, siger Ena Juhl til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik