Her er de 12 sager: Advokatundersøgelse afslører Frank Jensens krænkelser

Ny uvildig advokatundersøgelse viser, at der er flere krænkelsessager mod Københavns tidligere overborgmester Frank Jensen.

Sagen om Frank Jensens upassende adfærd overfor kvinder fortsætter med at rulle.

Torsdag er Økonomiudvalget i Københavns Kommune blevet forelagt resultatet af en uvildig undersøgelse fra advokatfirmaet Kromann Reumert.

Det sker efter, at advokatfirmaet netop har afsluttet en undersøgelse af omfanget af krænkelsessager med Frank Jensen i hans tid som overborgmester.

I rapporten fremgår det, at man i alt har modtaget tolv indberetninger om episoder med grænseoverskridende adfærd fra Frank Jensen.

Syv episoder fra samme aften

Ifølge TV 2 vedrører syv episoder den meget omtalte julefrokost i 2011, én episode vedrørende et kvindeligt medlem af Borgerrepræsentationen i 2017 og fire andre episoder i perioden 2010 til 2020.

I en skriftlig kommentar til nyhedsbureauet Ritzau udtaler Frank Jensen.

- Jeg er lettet over, at de to advokatundersøgelse nu er gennemført.

- Jeg har deltaget i begge advokatundersøgelser for at medvirke til en ordentlig behandling af de henvendelser, der er fremkommet, samtidig med de ligger mange år tilbage i tiden.

TV 2 Lorry har forsøgt at få en reaktion fra overborgmester i Københavns Kommune, Lars Weiss (S), samt Socialdemokratiets politiske ordfører i Københavns Borgerrepræsentation, Jonas Bjørn. Ingen af de to har dog ønsket at stille op til interview.

Kalder på opfølgning af kulturen

Socialborgmester Mia Nyegaard (R), der er medlem af Økonomiudvalget i Københavns Kommune fik tidligere torsdag aften udleveret rapporten, og hun er umiddelbart glad for arbejdet. 

- Min umiddelbare reaktion er, at jeg er utrolig glad for, at vi fik alle episoderne undersøgt. Der er 12 episoder og 34 interviews. Undersøgelsen virker ret gennemarbejdet. Det, tror jeg, er vigtigt for det videre arbejde., siger hun til TV 2 Lorry og understreger, at flere ting i rapporten overrasker hende.

- Jeg har ikke nået at læse mig ned i hele rapporten endnu, men jeg er overrasket over, at der er nye sager - og jeg kommer ikke til at tage til noget fra de her kvinders oplevelser, også selvom de ikke har kunne blive bevidnet andre steder.

Ifølge medlem af Borgerrepræsentationen og Økonomiudvalget for Det Konservative Folkeparti, Jakob Næsager, kræver resultatet af den uvildige advokatundersøgelse, at man følger op på kulturen på Københavns Rådhus.

- Hvis man skal sige noget positivt i det her, så er det, at ingen medarbejdere har været udsat for uønsket opmærksomhed i deres arbejdstid. Det har primært været under julefrokoster, nytårskure, og når man efterfølgende er gået ud.

- Men man skal også kunne være på sin arbejdsplads ud over almindelig arbejdstid, uden at man bliver genstand for uønsket opmærksomhed. Vi er derfor nødt til at følge op på, at der ikke er en kultur på rådhuset, hvor folk bliver genstand for uønsket opmærksomhed - det gælder både politikere og embedsmænd, siger han til TV 2 Lorry.

Borgerrepræsentationen iværksatte advokatundersøgelse

Den uvildige advokatundersøgelse er foretaget på baggrund af, at Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune i efteråret besluttede at iværksætte en advokatundersøgelse vedrørende beskyldninger om grænseoverskridende adfærd fra forhenværende overborgmester Frank Jensens side.

Netop anklager om grænseoverskridende adfærd var, hvad der i oktober fik Frank Jensen til at træde tilbage som som overborgmester i København og næstformand for Socialdemokratiet.

I faktaboksene nedenfor kan du blive klogere på de tolv episoder.

Fire episoder fra omtalt julefrokost i 2011

Tre episoder anmeldt fra andre end de forurettede parter

Anklage fra medlem af Borgerrepræsentationen

Yderligere fire sager


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Valg til Folketinget