Her dyrker sårbare borgere grønt til hospitalskøkken: - Det giver velvære

Socialt udsatte og psykisk sårbare dyrker krydderurter i nyt gartneri, der bruges i hospitalets køkken som et ekstra pift til patienternes mad.

Før i tiden lå de to patinerede drivhuse tomme i skyggen af Bispebjerg Hospital i København, men i dag rummer bygningerne masser af liv.

De er nu fyldt med grønne, velduftende planter, der leverer friske lokale krydderurter til patienters mad direkte fra hospitalets egen baghave. Og til at dyrke og pleje planter og urter har hospitalet en gruppe gartnere med en ukonventionel baggrund.

Gartneriet er nemlig etableret som et udenførs værested for socialt udsatte og psykisk sårbare, der kan komme og hjælpe til i haven.

Morten Jansson er en af dem, der hjælper til i gartneriet. Han er i fleksjob og kommer i gartneriet to gange om ugen:

- Jeg tænker det ikke som arbejde, det er næsten en hobby for mig. Det er så stor en fornøjelse. Det giver velvære, og det er jo også rart at kunne fortælle sin familie og sin omgangskreds hvad man har lavet, og hvad man er med til at få stablet på benene, siger Morten Jansson.

Projektet er kommet i stand gennem et samarbejde mellem Bispebjerg Hospital, Københavns Kommune og organisationen WeShelter, der driver en række herberger samt samvær- og aktivitetstilbud til udsatte borgere.

Arbejde med mening 

Ifølge Nikolaj Olsen, der er leder hos WeShelter, har det stor betydning for de mennesker, der kommer og arbejder i gartneriet Her er der højt til loftet, og udsatte borgeres aarbejde kan gavne andre.

- I stedet for at sidde inde på et tradiotionelt værested bag lukkede vinduer og døre, er vi faktisk ude i det fri her. Vi synes, det giver god mening, for det, vi producerer her i haven, er med til at give mening for andre mennesker, der måske er i en svær situation, siger han.

quote Nu spiller jeg ikke lotto, men hvis jeg havde spillet lotto, så er som at vinde i lotto at kunne være med her.

Morten Jansson, fleksjobber i gartneriet

Det kan Morten Jansson nikke genkendende til:

- Det giver jo virkelig et løft på alle områder. At man kan være med i et fællesskab, og man kan se, at der faktisk kommer noget ud af anstrengelserne, som vi selv kan have glæde af, og som andre så sandelig også kan.

Fra drivhusene ryger krydderurterne direkte ind i hospitalskøkkenet, hvor der gøres klar til patienternes frokost. 

Urterne kan bidrage til patienternes mad ved for eksempel at tilføje en syrlig frisk smag. I dag pyntes frokosten med en lykkekløver, hvis syrlighed kan hjælpe mundvandet frem hos patienter der lider af tør mund.

Og netop det at arbejdet kan gavne andre, har stor betydning for Morten Jansson:

- Der er mening med at være her. På en god og en sjov måde.

Gartneriet er en udvidelse af den allerede eksisterende blomsterhave ved Bispebjerg Hospital, der kan benyttes af alle besøgende i hospitalets område.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Ulykken i Havdrup

18-årige Sebastian blev dræbt i trafikken: Nu kommer familien med opråb

springvand solrød

playNyt springvand fik kommunes regning til at eksplodere: Tvist stadig ikke løst efter et år

Borgmestre

Kvindelige borgmestre trodser dick pics og mom-shaming: Sådan vil de få flere kvinder i kommunalpolitik

Frederiksberg Svømmehal

Renovering af Frederiksbergs historiske svømmehal forsinket og budgettet skrider

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere