Madspilds-bevægelse vil give udsatte borgere overskudsvarer

Mere end 80 lokale væresteder, asylcentre og velgørende foreninger i TV 2 Lorrys sendeområde kan drage nytte af en ny digitale platform, der skal mindske madspild.

Stop Spild Af Mad lancerer snart ny digital platform, der skal sikre væresteder overskudsmad til hjemløse og udsatte. Gitte Johansen, der er stifter af Projekt Hjemløs, glæder sig til at kunne benytte platformen. Foto: Klaus Sletting

Selv om der de seneste år har været skærpet fokus på madspild, så er det stadig et vedvarende problem.

Folkebevægelsen Stop Spild Af Mad har netop nu kæmpet mod madspild i 12 år, og som fejring vil bevægelsen sætte ekstra ind i kampen mod madspild ved at lancere en ny digital platform – GratisMad.dk.

Den digitale platform skal mindske forbruget af overskudsvarer og samtidig være en hjælpende hånd til fattige familier, socialt udsatte og væresteders besøgende. Platformen gør det muligt at modtage gratis overskudsmad i deres lokalområde.

01:11 Luk video

Læs også Madspilds-forening har fået nok - modtagere af overskudsmad klager og brokker sig

Med GratisMad.dk har udsatte mulighed for at modtage gratis overskudsmad i deres lokalområder, og lokale supermarkeder kan donere overskudsmad til væresteder for udsatte.

Og netop ordet ’lokalt’ går igen flere gange, da stifter af folkebevægelsen Stop Spild Af Mad Selina Juul fortæller om den nye lancering.

- Det er vigtigt, at der kommer en platform, hvor alle lokale supermarkeder snart har muligheden for at sende deres overskudsvarer et sted hen, hvor andre lokale udsatte og væresteder kan få glæde af den gratis mad. Sådan en platform har virkelig manglet, siger hun til TV 2 Lorry.

Lanceringen af den nye digitale platform er mulig, fordi folkebevægelsen netop har modtaget en bevilling fra Lemvigh-Müller Fonden, der giver den økonomiske støtte, som projektet har manglet.

Selina Juul oplyser til TV 2 Lorry, at lanceringen forventes klar til efteråret.

Læs også Massiv mågeplage på populær havn – stjæler restaurantgæsters mad

Stor glæde ved projektet

På kanten til Ydre Nørrebro ligger en af mange velgørende organisationer, nemlig Projekt Hjemløs, hvor overskudsmad dagligt bliver givet gratis til hjemløse og udsatte.

Projekt Hjemløse har været aktive i otte år, og igennem tiden har foreningen aftaget over 134.000 tons overskudsmad fra detailkæden REMA 1000.

Gitte Johansen, der er stifter af Projekt Hjemløs, glæder sig over de nye muligheder ved GratisMad.dk.

- Jeg ser et stort potentiale i GratisMad.dk. Vi oplever desværre ofte uligheder på overskudsmad-området, hvor nogle frivillige organisationer modtager store mænger overskudsmad, mens andre må knokle hårdt for blot at modtage en lille smule, siger hun og fortsætter:

Læs også Coronakrisen har presset restauranter - men Madklubben har flere gæster end sidste sommer

- Med GratisMad.dk kommer der en mere retfærdig fordeling på området, og det glæder vi os meget til. Det er også rigtigt vigtigt, at de hjemløse og socialt udsatte får adgang til gratis mad hele året igennem - og ikke kun i juletiden.

Formålet med GratisMad.dk er, at det skal afføde nem og hurtig adgang til gratis mad. Den digitale platform vil virke ved, at man enten på sin mobil eller computer kan gå ind og se, hvilket lokalt værested, man kan få gratis mad, og supermarkeder kan i lokalområdet se, hvor det er muligt at aflevere overskudsvarer.

Læs også Kok serverer mad på to hjul: ”Maden smager bare bedre i naturen”

Søgen efter lokale væresteder

Projektet GratisMad.dk har været undervejs i syv år, og nu mangler kun de sidste ting, inden lanceringen kan blive skudt i gang.

De næste måneder skal bruges på at skabe et overblik over, hvilke væresteder, herberger, velgørende organisationer og andre lokale initiativer mod madspild der findes landet over.

Selina Juul oplyser, at der lige nu eksisterer cirka 300 madspildsorganisationer, hjælpegrupper, frivillige foreninger, herberger, væresteder, asylcentre, krisecentre, kvindehjem og andre initiativer, der sørger for at formidle god gratis overskudsmad til landets socialt udsatte børn og voksne.

Udsnit af nogle af stederne i Lorrys sendeområde: 

 • Projekt Hjemløs - Ravnsborggade 2, 2200 København
 • Mændenes Hjem - Lille Istedgade 2

 • Himmelekspressen - Vasbygade 40

 • Mad til hjemløse - Nørre Farimagsgade 45

 • Dansk Kvindesamfunds Krisecenter - Vodroffsvej 40

 • Aktivitetscentret Natcaféen Sundholm - Sundholmvej 36

 • Klostermosegård - Klostermosevej 117

 • Overførstergården - Jægersborg Allé 139 2820 Gentofte

 • Tornehøjgård - Klausdalsbrovej 271 2730 Herlev

 • Skansegården Frederiksborg Amt - Skansevej 2C 3400 Hillerød

 • Røde Kors Asylcenter Sigerslev - Mandehoved 9 4660 Store HeddingeTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik