Madspilds-bevægelse vil give udsatte borgere overskudsvarer

Mere end 80 lokale væresteder, asylcentre og velgørende foreninger i TV 2 Lorrys sendeområde kan drage nytte af en ny digitale platform, der skal mindske madspild.

Selv om der de seneste år har været skærpet fokus på madspild, så er det stadig et vedvarende problem.

Folkebevægelsen Stop Spild Af Mad har netop nu kæmpet mod madspild i 12 år, og som fejring vil bevægelsen sætte ekstra ind i kampen mod madspild ved at lancere en ny digital platform – GratisMad.dk.

Den digitale platform skal mindske forbruget af overskudsvarer og samtidig være en hjælpende hånd til fattige familier, socialt udsatte og væresteders besøgende. Platformen gør det muligt at modtage gratis overskudsmad i deres lokalområde.

 

Med GratisMad.dk har udsatte mulighed for at modtage gratis overskudsmad i deres lokalområder, og lokale supermarkeder kan donere overskudsmad til væresteder for udsatte.

Og netop ordet ’lokalt’ går igen flere gange, da stifter af folkebevægelsen Stop Spild Af Mad Selina Juul fortæller om den nye lancering.

- Det er vigtigt, at der kommer en platform, hvor alle lokale supermarkeder snart har muligheden for at sende deres overskudsvarer et sted hen, hvor andre lokale udsatte og væresteder kan få glæde af den gratis mad. Sådan en platform har virkelig manglet, siger hun til TV 2 Lorry.

Lanceringen af den nye digitale platform er mulig, fordi folkebevægelsen netop har modtaget en bevilling fra Lemvigh-Müller Fonden, der giver den økonomiske støtte, som projektet har manglet.

Selina Juul oplyser til TV 2 Lorry, at lanceringen forventes klar til efteråret.

Stor glæde ved projektet

På kanten til Ydre Nørrebro ligger en af mange velgørende organisationer, nemlig Projekt Hjemløs, hvor overskudsmad dagligt bliver givet gratis til hjemløse og udsatte.

Projekt Hjemløse har været aktive i otte år, og igennem tiden har foreningen aftaget over 134.000 tons overskudsmad fra detailkæden REMA 1000.

Gitte Johansen, der er stifter af Projekt Hjemløs, glæder sig over de nye muligheder ved GratisMad.dk.

- Jeg ser et stort potentiale i GratisMad.dk. Vi oplever desværre ofte uligheder på overskudsmad-området, hvor nogle frivillige organisationer modtager store mænger overskudsmad, mens andre må knokle hårdt for blot at modtage en lille smule, siger hun og fortsætter:

- Med GratisMad.dk kommer der en mere retfærdig fordeling på området, og det glæder vi os meget til. Det er også rigtigt vigtigt, at de hjemløse og socialt udsatte får adgang til gratis mad hele året igennem - og ikke kun i juletiden.

Formålet med GratisMad.dk er, at det skal afføde nem og hurtig adgang til gratis mad. Den digitale platform vil virke ved, at man enten på sin mobil eller computer kan gå ind og se, hvilket lokalt værested, man kan få gratis mad, og supermarkeder kan i lokalområdet se, hvor det er muligt at aflevere overskudsvarer.

Søgen efter lokale væresteder

Projektet GratisMad.dk har været undervejs i syv år, og nu mangler kun de sidste ting, inden lanceringen kan blive skudt i gang.

De næste måneder skal bruges på at skabe et overblik over, hvilke væresteder, herberger, velgørende organisationer og andre lokale initiativer mod madspild der findes landet over.

Selina Juul oplyser, at der lige nu eksisterer cirka 300 madspildsorganisationer, hjælpegrupper, frivillige foreninger, herberger, væresteder, asylcentre, krisecentre, kvindehjem og andre initiativer, der sørger for at formidle god gratis overskudsmad til landets socialt udsatte børn og voksne.

Udsnit af nogle af stederne i Lorrys sendeområde: 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

20180704-121453-A-1920x1263we

18.000 beboere på Frederiksberg behøver nu ikke længere koge vandet

lea wermelin

playMinister går ind i sag om affalds-koks i kommuner: - Kan gå ud over borgerne

60_percent

playNy affaldssortering forsinket i næsten alle Lorry-kommuner

Lynetteholm

playSkåne med hård kritik af Lynetteholm: Frygter store naturødelæggelser

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere