Redningsaktion i 35 meters højde: Falkeunger i fare for at styrte i døden

En større redningsaktion har været i gang ved Avedøreværket, da otte nye tårnfalkeunger er begyndt at bevæge sig ud af reden – og det er ikke helt ufarligt.

01:03

Se, hvordan det gik, da tårnfalkeungerne på Avedøreværket skulle reddes fra at styrte ned og dø. Video: TV 2 Lorry - Michael Fjøs

På Avedøreværket har et tårnfalkepar i starten af måneden fået unger, og der gik ikke lang tid, før ungerne begyndte at hoppe ud af reden. Det var med stor risiko, da ungerne ikke kan flyve endnu.

En større redningsaktion blev derfor sat i gang i dag den 25. juni i håb om, at man kunne redde alle otte unger.

Se hele aktionen i videoen øverst i artiklen!

Reden var bygget på en gesims, der løber mellem to bygninger på Avedøreværket. Det var farligt for ungerne, da der fra reden og ned til jorden er 35 meter.

Læs også Rådyr fanget i pool - brandmænd kom til undsætning

Gesimsen er lavet af aluminium, og den er derfor meget glat.

Avedøreværket valgte derfor sammen med Dansk Ornitologisk Forening, at der skulle gøres noget for at rede ungerne. De iværksatte en redningsaktion.

Fakta om Tårnfalken

Tårnfalken er en lille rovfugl, der kendes på sine spidse vinger og lange hale. Den har rødbrun overside og lys, spættet underside. Hannen har dog blågråt hoved og haleoverside. Den ses gerne "musende" over åbne områder, hvor den med baskende vinger og udspredt hale næsten står stille i luften, mens den spejder efter bytte - herunder særligt mus - på jorden.


Levested: Udbredelsesområdet strækker sig over hele Europa og store dele af Afrika og Asien. I Danmark findes tårnfalken overalt, hvor der er åbent land med spredt bevoksning, samt i byerne. Særligt store tætheder af tårnfalke findes ved Aarhus og Storkøbenhavn, og i Vestjylland, hvor der er store udyrkede arealer og ældre bygninger eller opsatte redekasser.

 

Kilde: Dansk Ornitologisk Forenings fugledatabase

Se mere

Gik efter planen

Carsten Sølvberg, der er byggeleder på Avedøreværket, oplyser til TV 2 Lorry, at redningsaktionen er endt succesfuldt.

- På gesimsen er der en 45 graders kant ned, og der har vi fået installeret et bræt, der skal sikre, at ungerne ikke ryger ned. Samtidig har vi fået monteret en kant, så hvis ungerne skulle glide, så glider de ind i den, siger han.

Læs også Pengene strømmer ind til dyrene i Zoo

Det var dog ikke alle ungerne, der overlevede fristelserne ved at hoppe ud af reden, og der er derfor kun to tårnfalkeunger tilbage.

To mænd klatrede op for at redde fugleungerne. Foto: TV 2 Lorry - Michael Fjøs

Redningsaktionen tog en time, hvor der var to, der klatrede op for at sætte brættet op.

Og det glæder Carsten Sølvberg, at tårnfalkene har fundet til rette der med sine unger, selvom Avedøreværket har sat en redekasse op 100 meter fra, hvor tårnfalkene har slået rede nu.

- Det havde været bedre, hvis de brugte redekassen, som vi har sat op, men vi synes alligevel, at det er sjovt og spændende med ungerne. Vi håber, at det lykkedes at få en eller to af ungerne på vingerne, siger han til TV 2 Lorry.

  Foto: TV 2 Lorry - Michael Fjøs

  Foto: TV 2 Lorry - Michael Fjøs

  Foto: TV 2 Lorry - Michael FjøsTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik