Bronzeskulptur af kernefamilie får nu en permanent plads i København

Skulpturen En rigtig dansk familie af familien Lysholm Thorsen fra Hillerød, der tidligere stod foran Statens Museum for Kunst, får permanent plads ved havnefronten i København.

Havde man meddelt den lille familie Lysholm Thorsen fra Hillerød for fem år siden, at de inden for få år skulle pryde et af landets største kunstmuseer og senere hen en offentlig plads i København som et én-til-én bronzeskulptur, må de givetvis have tænkt, at meddeleren sandsynligvis ankom direkte fra et svampetrip.

Ikke desto mindre er det, hvad der sidenhen skete.

Ud af 492 familier valgte et dommerpanel, at familien med mor, far og et enkelt barn repræsenterede det danske familieliv bedst, og siden blev de portrætteret i bronze af den britiske skulptør Gillian Wearing i forbindelse med dennes udstilling, Family Stories, og opstillet ved hovedindgangen foran Statens Museum for Kunst i oktober 2017.

Der fik familiens bronzekloner med titlen "En rigtig dansk familie" så lov at stå en rum tid, men siden blev skulpturen husvild og manglede et nyt sted at bo.

Men nu har Københavns Kommune og Statens Museum for kunst i fællesskab fundet en permanent plads i byen til samtidskunstværket.

Det meddeler Statens Museum for Kunst i en pressemeddelelse.

Og lige som så mange andre børnefamilier er "En rigtig dansk familie" flyttet til Sydhavnen.

Mellem nybyggeri, H.C. Ørstedsværket og Fisketorvet indvies bronzeskulpturen torsdag ved sin nye placering på Skibbroen.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Længe stod skulpturen udstillet foran hovedindgangen til Statens Museum for Kunst.
Længe stod skulpturen udstillet foran hovedindgangen til Statens Museum for Kunst.
Foto: Heine Pedersen

Bydel savnede karakter

Placeringen i boligkvarteret er fundet, efter Københavns kommune i 2018 og 2019 inviterede byens forskellige lokaludvalg til at komme med forslag til, hvor statuen kunne placeres.

Flere meldte sin interesse, men det endte med, at Vesterbro Lokaludvalgs forslag om en placering i et af Københavns splinternye boligområder langs havnefronten løb med kommunens nominering.

Lokaludvalget savnede, at området træder mere i karakter og byder på nye og spændende kunstneriske oplevelser, som kan være med til at give området en ny identitet.

Ville fjerne aristokrater fra piedestal

Skulpturen "En rigtig dansk familie" stammer egentlig fra Aarhus.

I 2016 satte Kunsthal Aarhus projektet i gang, hvor alle familier i Danmark blev inviteret til at deltage i konkurrencen om at blive foreviget i bronze. Her meldte 492 meldte sig. Siden valgte et dommerpanel ti finalister og ud af dem én familie, som blev modelleret i fuld størrelse og støbt i bronze.

I oktober 2017 blev skulpturen sat op foran SMK i forbindelse med udstillingen Family Stories af Gillian Wearing.

- Jeg synes, det er meget svært at forholde sig til langt de fleste af de monumenter, man ser rundt omkring i verden. De forestiller altid berømte mennesker, og de står som regel højt hævet over os, så man dårligt kan se dem. De er stillet op på en piedestal og er skabt ud fra en fiktiv forestilling om den pågældende person, sagde Gillian Wearing ved indvielsen.

- Det her vil derimod være baseret på rigtige, nulevende mennesker. Og på det tøj, de har på i virkeligheden. Jeg vil gerne lave værket i bronze, fordi en familie skal være stærk, ligesom bronzen.

Bronzeskulpturen med dens nye placering indvies torsdag klokken 16.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik