Offentlige skulpturer af Karen Blixen og Inger Christensen godkendt

Politikerne i København har godkendt forslag til skulpturer af Karen Blixen og Inger Christensen, mens en monument for skibsværftarbejdere også er vedtaget.

De foreslåede skulpturer af forfatterne Inger Christensen og Karen Blixen har fået grønt lys til at blive opsat i det offentlige rum i København.

Det står klart, efter Teknik- og Miljøudvalget på et møde mandag godkendte skulpturplanerne af de to kvindelige forfattere samt et monument, der hylder arbejdere på det gamle B&W-værk.

Såfremt der rejses eksterne midler til opførelse og opsætning, skal en statue og Karen Blixen opsættes på Sankt Annæ Plads, mens et monument for - og ikke af - Inger Christensen skal placeres i Østre Anlæg.

Kunstværket En B&W-arbejder, der skal hylde arbejderne på det engang enorme B&W-værk, skal opsættes på Børnehusbroen på Christianshavn.

Inger Christensen

En plads til de underrepræsenterede

Hos De Radikale Venstre glæder gruppeformand Mette Annelie Rasmussen sig over beslutningen. Ikke mindst portrætteringen af de to kvindelige forfattere:

- Kunsten i det offentlige rum skal afspejle, at der også har indflydelsesrige kvinder i kulturverden, som også fortjener en plads i bybilledet. Så det forslag støttede vi naturligvis op omkring, siger Mette Annelie Rasmussen til TV 2 Lorry.

Til venstre en skitse af Karen Blixen-skulpturen af billedhuggeren Rikke Raben. Til højre en skitse af monumentet for - og ikke af - Inger Christensen af Kaare Golles.
Til venstre en skitse af Karen Blixen-skulpturen af billedhuggeren Rikke Raben. Til højre en skitse af monumentet for - og ikke af - Inger Christensen af Kaare Golles.
Foto: Københavns Kommune

Karen Blixen

Socialdemokratiets medlemmer bakker også op om forslagene, som har fået indtil 2021 til at finde den nødvendige finansiering for at kunne realiseres:

- B&W-arbejderen er en fremragende idé. Det er en kæmpe del af områdets historie. Hele B&W-værket er en grundsten i Københavns historie, og så er der ikke mange statuer i København af arbejdere, siger Socialdemokratiets Niels E. Bjerrum.

Det oprindelige bud på, hvordan en skulptur af B&W-arbejderen kunne se ud.
Det oprindelige bud på, hvordan en skulptur af B&W-arbejderen kunne se ud.
Foto: Københavns Kommune

Flere på tegnebrættet

Foruden de tre godkendt byrumsværker kan yderligere to være på vej inden længe. Skulpturen En rigtig dansk familie, der tidligere har været udstillet midlertidigt foran Statens Museum for Kunst er således tiltænkt en plads i havneområdet omkring Enghave Brygge.

Udvalget afventer dog Vesterbro Lokaludvalgs input til sagen.

Ligeledes er en buste af forfatteren Fjodor Dostojevskij sponseret som gave fra en russisk fond blevet tilbudt kommunen, der dog i første omgang takkede nej til den foreslåede placering på Assistens Kirkegaard.

Planerne om en statue af B&W-arbejderen får ros af lokaludvalget og en tidligere ansat i koncercen. Se mere i indslaget herunder: