Flest statuer af mænd: Skal København have Blixen i bronze?

Københavns Kommune har modtaget et forslag om opstilling af en bronzeskulptur af Karen Blixen.

Der er forsvindende få skulpturer af navngivne kvinder i det offentlige rum i hovedstaden. 

Ludvig Holberg og Adam Oehlenschläger troner foran Det Kongelige Teater på Kongens Nytorv, H.C. Andersen vogter over Rådhuspladsen, og Søren Kierkegaard kan man hilse på i Bibliotekshaven. 

Men intet sted er der i dag en statue af Karen Blixen, der formentlig er landets mest kendte kvindelige kunstner gennem tiden. 

- Det er mærkeligt. Det må hænge sammen med kønnet, det kan næsten ikke være andet. Karen Blixen er jo indbegrebet af mange af de værdier, vi bryster os af som danskere. Hun var en stærk kvinde, en stor tænker, og så havde hun en global dagsorden, siger Catherine Lefebvre, der er museumsdirektør på Karen Blixen Museet i Rungsted

Miniatureversion støbt i bronze

Det kan dog snart ske, at København får en statue af Karen Blixen.

Kommunen har i løbet af sommeren modtaget et forslag om opstilling af et såkaldt fuldfigurs bronzeportræt af forfatteren.  

- Karen Blixen formåede via sin kunst, sit liv og sin historiefortælling at påvirke mennesker verden over. På trods af - og måske også fordi - hun i al sin smukke og paradoksale styrke og skrøbelighed ’fangede os ind’, så er hun stadig i dag en af vores mest markante nationale kvindelige skikkelser og helte. Vi mener, at det vil vække både respekt og glæde hos såvel danskere som turister, at vi her anerkender og værdsætter Karen Blixen, som har være med til at præge og skabe vores selvforståelse, kultur og samfundsværdier, står der i ansøgningen.  

Forelæg til en bronzeskulptur af Karen Blixen udført af Rikke Raben. 
Forelæg til en bronzeskulptur af Karen Blixen udført af Rikke Raben. 
Foto: Marie Breyen, evenTv

En gave til København

Billedhuggeren Rikke Raben lavede sidste år en modelleret skitse, som for nylig er blevet til en miniatureversion af skulpturen. Den er støbt i bronze, ligesom den også vil være i fuld størrelse, hvis projektet bliver realiseret.  

En mindre kreds af mennesker står bag initiativet til opstilling af statuen. De forventer, at det vil koste max fem millioner kroner at gøre projektet til virkelighed, og at det vil kunne finansieres via fonde og sponsorer, hvorefter skulpturen vil blive overdraget til Københavns Kommune som en gave. 

- Jeg er meget stor tilhænger af, at der kommer en markering af Karen Blixens betydning for dansk litteratur og kulturarv i det offentlige rum i København, lyder det fra Catherine Lefebvre, der dog ikke selv har noget med projektet at gøre.  

Københavns Kommune har endnu ikke taget stilling til, om man vil sige ja eller nej til projektet. Indtil videre har Teknik- og Miljøforvaltningen bedt kommunens billedkunstudvalg om at komme med et høringssvar om skulpturen.

Karen Blixen blev født i 1885 og døde i 1962.
Karen Blixen blev født i 1885 og døde i 1962.
Foto: Ivar Faurskov Myrhøj - Scanpix Ritzau

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

download

Lagde du mærke til noget i luftrummet over København? Sådan så det ud fra ballonskipperens perspektiv

Flodhest

Se billederne: Københavns Zoo har fået en ny beboer

20190816-161950-L-1920x1280we

Bryllupsbilleder fra LGBT+ personer efterlyses til stor udstilling

Nordsjællands Veterantog

Veterantog søger hjælp: Corona har punkteret økonomien

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere