Ingen spor efter mystisk skulptur-tyveri i Allerød

Skulpturen "Portal" af Karl Åge Riget er fjernet fra Allerød Skulpturpark

00:49

Billedhugger Ole Madsen peger på den lille plet, der er tilbage, efter en skulptur udført af kunstneren Karl Åge Riget er blevet stjålet fra Skulpturparken i Allerød.

En skulptur i messing og rustfrit stål udført af kunstneren Karl Åge Riget er blevet stjålet fra Skulpturparken-Allerød. Og foreløbig er der ingen spor efter tyvene.

Tyveriet skete allerede for en lille måned siden, og det var næstformanden i Skulpturparken-Allerød, Jørgen Warberg, der opdagede det, da han 13. december gik en kontrolrunde i den nordsjællandske skulpturpark.

Skulpturen "Portal" manglede! 

Her ses skulpturen på sin rette plads før tyveriet.

Foreningen bag parken oplyser, at tyveriet er anmeldt til politiet, men at det foreløbig er uopklaret.

"Portalen" er udført af Karl Åge Riget, som døde i 2001, og det er hans enke, Vibeke Riget, der via en donation til skulpturparken, har foræret den 80 centimeter høje skulptur til Parken. 

Læs også Bronzebusten er ikke det første kunsttyveri

Både tyveri og hærværk er noget, mange skulptører frygter. Skulpturer er så store - og ofte dyre - at kunstnerne bag dem ofte ikke sælger dem, men udlåner dem. Og en af de kunstnere, der lige nu har tre skulpturer udstillet i Skulpturparken-Allerød, er Ole Madsen.

Vi traf ham, da han i dag var på besigtelse af tre skulpturer, han netop har udlånt til parken.

- Mine er større end den, der er blevet sjålet. Men det har ikke været nemt alligevel, for den er jo i stål og messing og vejer en hel del. Man kan ikke uden videre løfte den op og smide den i en bils bagagerum, fortæller Ole Madsen.

Læs også Kommune bruger 800.000 kroner på at omplacere granitskulptur

Frygt for hærværk

Han har selv skulpturer stående andre steder. Blandt andet i Hillerød, hvor han har to skulpturer stående i det offentlige rum.

- Selvfølgelig er man bange for eksempelvis graffitihærværk, men det kan jo fjernes. Værre er det med rigtigt hærværk. Og forsikringen er så dyr, at man bare er nødt til at låne dem ud - og håbe på at det går, siger Ole Madsen.

Der er fire indgange til Skulpturparken-Allerød. Og Allerød Kommune har nu placeret betonklodser, så man ikke kan køre ind på området, der ligger i Allerød Tennispark. Parken startede i 2015 med tre skulpturer, og det tal er vokset år for år.

Hvis man har oplysninger om skulpturtyveriet, bedes man kontakte politiet.

En bar plet er det eneste, der er tilbage efter skulptur-tyveriet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik