Bandedrab sender utrygheden i vejret i årlig måling: Så mange er utrygge i dit nabolag

Bandekonflikten og skyderier på åben gade får næsten dobbelt så mange end tidligere til at tænke over, hvor og hvornår det er trygt at færdes i bybilledet, viser ny tryghedsundersøgelse.

Efterårets bølge af banderelaterede skud- og voldsepisoder i sender efterdønninger af utryghed ud i og tæt på de områder, hvor skyderierne fandt sted.

Sådan lyder det fra Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) i forordet til årets tryghedsundersøgelse af københavnerne, som Københavns Kommune netop har offentliggjort.

- I efteråret 2021 oplevede vi i København og omegn desværre en bølge af banderelaterede skud- og voldsepisoder. Det skabte helt naturligt en del utryghed i de bydele, hvor episoderne fandt sted. Det gælder særligt for Bispebjerg og Brønshøj-Husum, hvor tryghedsundersøgelsen viser, at utrygheden er steget i aften- og nattetimerne, skriver Sophie Hæstorp Andersen.

Hver tredje føler sig utryg

Netop i Brønshøj-Husum føler hver femte sig utryg i dagtimerne, mens det gælder for hver tredje i aften- og nattetimerne. 

To af efterårets otte banderelaterede skyderier med dødelig udgang fandt sted tæt på bydelen her.

Det skete eksempelvis på Islev Torv den 3. december sidste år, hvor i alt tre personer blev ramt af skud i en frisørsalon. 

- Det er ikke en overraskende udvikling. Jeg havde forventet, at den banderelatererede kriminalitet ville få flere til at opleve følelsen af utryghed, siger Christoffer Rosenkrands (S), der er formand for Brønshøj-Husum Lokaludvalg til TV 2 Lorry.

Og det er borgerne i Brønshøj-Husum ikke alene om.

Faktisk svarer 23 procent af københavnerne i undersøgelsen, at de på grund af efterårets skyderier tænker mere over, hvor og hvornår det er trygt at færdes i København. Til sammenligning var det kun 13 procent sidste år.

Så mange føler sig utrygge om aftenen og om natten

Utryghed aften rigtig
Foto: Københavns Kommune

Det er dog langt fra udelukkende bandekriminalitet, der gør os utrygge. Eksempelvis kan frygten for generel kriminalitet, overfald eller andre komplekse problemstillinger også være udslagsgivende for, hvor og hvornår man føler sig utryg. Det kender lokalformanden i Brønshøj-Husum alt til.

- Her i Brønshøj-Husum har vi eksempelvis en del parker, hvor folk er utrygge ved at færdes om aftenen. Det handler om mangel på øjne og lys. Mange føler sig utrygge ved øde stier som i Utterslev Mose og Vestvolden, men det er også fredede områder, man ikke bare kan plastre til med lys, siger Christoffer Rosenkrands til TV 2 Lorry.

Lav bevoksning kan afhjælpe utryghed

Derfor håber han, at politikerne vil afsætte midler til at finde på smarte og gode løsninger, der både tilgodeser miljø og tryghed.

- Og så kunne man derudover passende begynde med at holde byens bevoksninger på et så lavt niveau, at man kan skabe øjne ind i parkerne, så man får overblik. Det skulle man tro, at Teknik- og Miljøforvaltningen har midlerne til, siger Christoffer Rosenkrands.

Han peger også på, at han tror, at fælleskabsdannende aktiviteter i specielt belastede boligområder kan få trygheden i vejret.

- Men hver gang der så er et skyderi, så er vi taget tilbage til start igen, siger Christoffer Rosenkrands. 

Så mange føler sig utrygge om dagen

Oversigt utryghed ægte
Foto: Københavns Kommune

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik