Træt af cykeltyveri? Nu kan du gratis få mærket din cykel med en QR-kode

Siden april har flere tusinde cyklister i København fået sat en QR-kode på sine cykler, så de er nemmere at spore, hvis de skulle forsvinde.

Efterladte, forsvundne, stjålne og herreløse cykler både fylder, flyder og optager cykelparkeringspladser såvel som andre offentlige arealer rundt omkring i hovedstadsområdet.

Ofte er det dog svært – hvis ikke umuligt – at vide, dels om cyklen egentlig er bortkommen, men især hvem cyklen tilhører. Derfor ender negligerede cykler ofte med at stå og fylde længe.

Men det vil en række cykelforhandlere sammen med en iværksættervirksomhed nu forsøge at komme til livs.

Med kampagnen ’Mærk Din Cykel’ kan cyklister nu ganske gratis få påsat en QR-kode på cyklen, forsvundne cykler lettere kan finde vej tilbage til ejeren.

- I stedet for i dag, hvor kommunen kommer ud og sætter tape på cyklerne, lader dem stå i en måned for så at samle dem op, inden politiet kommer og kigger dem efter og udvælger nogle til auktion, men faktisk ender med at destruere over 70 procent af dem, så håber vi, at vi med redskabet her lettere kan genforene cykel med en ejer, der måske ikke er klar over, hvor der cykel er havnet, siger Christian Høgh Christiansen, der står bag virksomheden Tag-It, som har fundet på tiltaget.

Kode kobles kontaktoplysninger

QR-koden på cyklen er koblet op til ejerens kontaktoplysninger. Ser man som forbipasserende derfor en cykel liggende i et buskads og ligne en forsvundet jernhest, er det nemt at scanne koden og sende en besked til ejeren.

- På den måde kan vores kampagne være med til at bringe cykler tilbage til borgerne langt hurtigere end tidligere og på en slags mellemfolkelig måde, hvor vi hjælper hinanden, siger Christian Høgh Christiansen.

Idéen fik han, da han som tidligere bilforhandler oprettede en efterlysningsportal for stjålne biler.

- Men det endte faktisk med, at portalen mest af alt fik opslag fra borgere, der havde fået stjålet deres cykler. Det affødte idéen, siger han.

 
 
Foto: Tag-It

Kommune følger med i projektet

Det anslås, at der alene på offentlige arealer i Københavns Kommune står omkring 25.000 efterladte. Det tal håber Christian Høgh Christiansen at kunne være med til at nedbringe med tiltaget.

- Derudover kan det også være med til at gøre det mere kompliceret at være cykeltyv. Man mener, der bliver stjålet tre gange så mange cykler, som der bliver anmeldt, og mange stjålne cykler ender faktisk bare med at ligge et tilfældigt sted, påpeger han.

Selvom kampagnen ’Mærk Din Cykel’ er et privat pilotprojekt, så har Københavns Kommune været med som sparringspartner undervejs. I kommunen er man nemlig interesseret i at se på mulige tiltag, der kan være med til at afhjælpe problematikken med stjålne og forsvundne cykler i gadebilledet.

- Vi vil gerne være med til at teste de muligheder, der er for at nedbringe antallet af efterladte cykler i cykelstativerne og medvirke til, at folk kan få deres stjålne cykler tilbage, siger enhedschef Per Engqvist fra Teknik- og Miljøforvaltningen

- Det kan blandt andet bidrage til Københavns Kommunes målsætning om at opnå 70% tilfredshed med cykelparkeringen i 2025 og nedbringe ressourcespildet.

Københavns Kommune vurderer, at der omkring 700.000 cykler i byen. I kommunes handleplan for cyklister frem mod 2025 er det en målsætning, at 70 procent er tilfredse med cykelparkeringen i byen. Ved den seneste måling lå tilfredsheden på 37 procent.

Herunder kan du se, hvor du frem til den 30. juni kan få en gratis QR-kode til din cykel:

 

Brødrene Christian Høgh Christiansen og Claus Helge Christiansen står bag pilotprojektet. 
Brødrene Christian Høgh Christiansen og Claus Helge Christiansen står bag pilotprojektet. 
Foto: Tag-It

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20200807-120711-L-1920x1280we

Udkast til regler mod 'soundbokse' vækker vrede blandt bryggeboere: 'Det er fuldstændig håbløst'

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere