Cykelregler: Så meget koster det at overtræde loven på cykel

Københavns Politi har de seneste dage haft særligt fokus på cyklister. Herunder kan du se en oversigt over bødetaksten for de forskellige forseelser.

Foto: Camilla Rønde / Ritzau Scanpix

Københavns Politi har de seneste dage haft øget fokus på cyklister.

- Vi oplever, de kører over for rødt lys. Og vi oplever, de kører i fodgængerfeltet, på fortovet og ikke placerer sig korrekt i øvrigt, siger Jens Christian Larsen, motorcykelbetjent i Færdselsafdelingen i Københavns Politi.

Han fortæller til TV 2 Lorry, at han i løbet af de seneste dages skærpede indsats har udskrevet flere end 100 bøder til cyklister, der ikke overholder loven - om dagen.

Læs også Uden cykellygter: Dorthe og Jan nåede at bremse og slap med skrækken

Samtidig viser en ny undersøgelse fra Vejdirektoratet, at den positive udvikling, man har set i antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken, er stagneret. 

Desuden er antallet af trafikdræbte steget i to ud af tre politikredse i TV 2 Lorrys område i løbet af de seneste fem år.

I TV 2 Lorrys område er cyklisterne også kraftigere repræsenteret i ulykkesstatistikkerne end i resten af landet med Københavns politikreds som "topscorer". Her er 46 procent af alle tilskadekomne og dræbte i trafikken cyklister.

Læs også Positiv udvikling stagneret: Flere dræbes i trafikken

Derfor kan der være god mening i at tænke over sine vaner som cyklist - både for sit helbreds skyld, men også fordi en undersøgelse fra Cyklistforbundet desuden viser, at alle grupper af trafikanter oplever cyklister som mest generende i trafikken - grundet deres dårlig adfærd.

Men hvis nu du er en af dem, der ikke lader sig motivere af kampagner om en fornuftig adfærd, så har vi for en god ordens skyld også samlet et overblik over de forskellige bøder, man risikerer, hvis man som cyklist beslutter sig for at overtræde færdselsloven.

Sådan er bødetaksterne for cyklister

Færdselstavle eller pile ikke respekteret: 700 kr.

Kørsel mod kørselsretning: 1000 kr.

Kørsel frem mod rødt lyssignal: 1000 kr.

Cyklist i fodgængerfelt: 700 kr.

At lade sig trække efter et køretøj: 700 kr.

Undladt at benytte cykelsti: 700 kr.

Benyttet cykelsti i venstre side: 700 kr.

Undladt at benytte krybespor/benyttet det forkert: 700 kr.

Undladt at holde så langt til højre som muligt: 700 kr.

Undladt at køre højre om helleanlæg mv.: 700 kr.

Overtrædelse af ubetinget vigepligt (fuldt stop): 1000 kr.

Manglende/unødig signalgivning: 700 kr.

Manglende tegngivning: 700 kr.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik