Ny ordning: Udlej din cykel og gør en forskel for klimaet

BookN'Bike er en ny deleordning i hovedstadsområdet, som opfordrer private og cykelhandlere til at udleje deres cykler og samtidig gøre noget godt for klimaet.

Udlej din cykel, tjen lidt penge og gør samtidig noget godt for klimaet.

Det er tanken bag BookN'Bike, som er en ny deleordning for cykler i hovedstadsområdet. 

Hassan El Hani, der til daglig arbejder som socialpædago, har fundet på det nye udlejningskoncept, og han vil gerne opfordre private og cykelhandlere til at udleje cykler fremfor at lade dem stå ubrugt.

quote Hvorfor ikke motivere københavnerne og danskere til at dele deres cykler?

Hassan El Hani, initiativtager

- Det kan ikke være rigtigt, at der er så mange cykler, der faktisk duer og kan være lovlige, som står ubrugte. Hvorfor ikke motivere københavnerne og danskere til at dele deres cykler?, siger Hassan El Hani, initiativtager til BookN'Bike til TV 2 Lorry. 

Udover at tjene lidt penge gør man samtidig noget godt for klimaet.

10 procent af indtjeningen går nemlig til en klimavnelig NGO - i dette tilfælde Mellemfolkeligt Samvirke, som blandt andet kæmper for et grønnere klima og mod ulighed i verden. 

 

Vi kan måske tjene 100 kroner om ugen

En af dem, som har taget konceptet til sig er Gregers Timm - han vil udleje sin gamle cykel og datterens cykel, som er blevet for lille. Målet er at spare op til en ny cykel til datteren. 

- Jeg synes, det er en god idé. Det er til gavn for turisterne, og der går 10 procent til en klimavenlig NGO, og vi kan måske tjene 100 kroner om ugen, siger Gregers Timm fra Frederiksberg.

Gregers Timm med sin egen og datterens gamle cykel, som nu skal til udlejning på BookN'Bike. 
Gregers Timm med sin egen og datterens gamle cykel, som nu skal til udlejning på BookN'Bike. 
Foto: Amalie Vixø Drøscher - TV 2 Lorry

Hvorfor ikke bare sælge dem? 

- Jeg tror ikke, der er så mange penge i gamle cykler i virkeligheden. Du kan måske få 500-600 kroner for en gammel cykel, så hvis man kan leje den ud en gang imellem, synes jeg det er fint, siger han. 

Alle private kan udleje deres cykel, man kan selv fastsætte en pris, og der er mulighed for at tage depositum.

Men hvis man kigger rundt i det københavnske gadebillede, så er der allerede både Bycyklen og Donkey Republic, hvor man hurtigt og nemt kan leje en cykel, men Hassan El Hani mener BookNBike adskiller sig i udbuddet af cykler, fordi flåden består af privatejede cykler. 

- Der kan være damecykler, elektriske cykler, Christiania-cykler, skæve cykler, tandem cykler - alle mulige slags cykler, så det er ikke kun én bestemt slags cykel, siger Hassan El Hani. 

Hassan El Hani har startet BookN'Bike og arbejder til daglig som socialpædagog.
Hassan El Hani har startet BookN'Bike og arbejder til daglig som socialpædagog.

Hvis jeg havde to cykler, så ville jeg mere tilbøjelig til at sælge den ene fremfor at udleje den - hvorfor er det, at BookN'Bike er smart? 

BookN'Bike er smart, fordi man faktisk kan komme til at tjene mere på sin brugte cykel, end hvad man kan sælge den for på den Blå Avis, siger Hassan El Hani. 

Men hvordan med bøvl i forhold til at hente og bringe nøgle i forbindelse med udlejning?

- Der kan man vælge at aflevere sin nøgle i en nøgleboks, man kan også godt aflåse sin cykel med en pinkodelås, som kan fåes ret billigt i det nærmeste supermarked, siger han. 

Klimabidrag fik indvirkning på beslutningen

Hellerup Cykler har eksisteret i 28 år og har aldrig udlejet cykler trods efterspørgsel, men det har de nu lavet om på. 

- Grunden til at vi er gået med i BookN'Bike er fordi, det er nemt og bekvemt, siger Erling Andersen, der er indehaver af Hellerup Cykler. 

Klimabidraget har også haft en indvirkning på beslutningen.

- Det har også været medvirkende til, at vi hoppede med på vognen, at det grønne formål er med, siger han. 

Nogle af de borgere TV 2 Lorry i dag mødte på gaden i Hellerup var mere vævende omkring den nye ordning:

- Umiddelbart tænker jeg, den er sympatisk og sikkert vil virke for nogle. Den kan også være lidt besværlig, siger Natascha Dennig til TV 2 Lorry. 

- Jeg tror ikke, der er nogle som vil leje min cykel, for jeg tror de kan tage den ude i byrummet. Der er masser af bycykler - både elektriske cykler og almindeligt drevne cykler, så jeg tror ikke der er behovet, men jeg synes det er en fin idé, siger Mie Mogensen. 

Alle private kan udleje sin cykel, selv fastsætte pris ,og der er mulighed for at tage depositum, hvis man er bange for at få cyklen stjålet. 
Alle private kan udleje sin cykel, selv fastsætte pris ,og der er mulighed for at tage depositum, hvis man er bange for at få cyklen stjålet. 
Foto: Amalie Vixø Drøscher - TV 2 Lorry

Hassan El Hani håber på sigt, at projektet bliver landsdækkende, og at flere kan se potentialet i deres gamle cykler. 

- Jeg håber, at BookN'Bike kan være med til at bidrage til, at flere deler deres ubrugte cykler, samtidig med at de støtter et bæredygtigt NGO-projekt, siger Hassan El Hani.