Restaurationsbranchen i København er under stort pres. For trods en 13 procent stigning i antallet af restauranter på fire år, så bliver der færre og færre kokke til at lave maden. Det skyldes blandt andet, at der uddannes for få kokke fra erhvervsuddannelserne.
Derfor har Hotel- og Restaurantskolen i Valby indført en masse nye tiltag, som forhåbentlig kan lokke flere unge til gastronomuddannelsen.
Fald i elevtal
På Hotel- og Restaurantskolen i Valby er antallet af årselever på gastronomuddannelsen faldet med 15 procent på to år. Det gik fra 231 elever i 2016 til 195 i 2018.
Egen køkkenhave, svampecontainer og bihotel
Skolen har blandt andet fået en økologisk køkkenhave, hvor eleverne selv går ud og hente pynt, urter, bær og grøntsager til madlavningen. Der er over 100 forskellige sorter at vælge imellem, og på en stor tavle kan eleverne orientere sig om, hvad der må plukkes på hvilken årstid.
Lige ved siden af køkkenhaven er der et bihotel. Så skal eleverne bruge honning, så kan det også skaffes.
Tæt ved køkkenhaven finder man nogle store containere, og her kan eleverne plukke en masse forskellige svampe til madlavningen. Svampene dyrkes i skolens kaffegrums, som alligevel skulle smides ud.
Desuden har skolen lavet deres madlager om til ”Købmanden”. Her skal eleverne få en forståelse af økonomi, men også håndtering og opbevaring af råvarer.
Skolens største projekt er dog elevernes egen restaurant.
Det giver os et indblik i, hvordan det bliver, når vi kommer ud og skal være ikke bare elever.
Skolen har nemlig etableret en stor restaurant for skolens elever og personale, og det er eleverne selv, som bemander den.
Restauranten er et hit
Forhåbningen er blandt andet, at restauranten kan inspirere flere til at søge kokkevejen.
- Vi hører jo fra branchen, at de godt kunne bruge nogle flere kokke, og det er vi jo også interesseret i at give dem. Så det vil være fantastisk, hvis restauranten kan få flere til at se muligheden i kokkevejen. Og det tror jeg på, at den kan. For med det koncept bliver det hele mere virkelighedsnært, og det tror jeg faktisk appellerer rigtig meget til de unge, som kommer udefra og skal se vores skole. De kan sætte sig ned og få det her måltid og så faktisk opleve, hvordan branchen fungerer, siger Christian Fentz, der er faglærer og udviklingskonsulent på skolen.
På restauranten følger de tidens madtrends. Derfor er alt maden lavet fra bunden, den er økologisk, den tager udgangspunkt i årstiden og så er der også fokus på at bruge mindre kød.
Spørger man kokkeeleverne, så er restauranten et fantastisk tiltag.
- Jeg synes, det er super fedt. Det er en virkelig god mulighed at give os, fordi vi selv får lov til at bestille varer, lave menu, køre service, lave maden, finde ud af hvilken rækkefølge man skal gøre det i. Jeg synes, det er en super god idé. Det giver os et indblik i, hvordan det bliver, når vi kommer ud og skal være ikke bare elever, siger Emilie Lauritzen, der er kokkeelev på Hotel- og Restaurantskolen, til TV 2 Lorry.
Vi har jo også lavet den her restaurant, fordi vi rigtig gerne vil have, at vores skolen kommer til at minde meget mere om virkeligheden.
Studiekammeraten Katrine Denager er enig.
- Det er et super fedt projekt, så det skal de bare blive ved med, siger hun.
Elevernes begejstring er lige, hvad Christian Fentz havde håbet på.
- Vi har jo også lavet den her restaurant, fordi vi rigtig gerne vil have, at vores skolen kommer til at minde meget mere om virkeligheden, siger Christian Fentz.
Om de nye tiltag kan lokke flere unge til branchen, vil tiden vise.