Freja vil være Danmarks bedste tjener

Alt for få tager en erhvervsuddannelse, og der er mangel på lærlinge i 29 fag. Det skal Danmarksmesterskabet for faglærte, Skills 2019, gøre noget ved.

Det syder og bobler omkring et par store stykker ananas i en stor pande. Da rommen hældes i, slikker ilden op ad siderne på panden.

- Ej, det brænder ikke helt som det skal, udbryder Freja Staghøj Mortensen ærgerligt.

Hun er en af de unge, der stiller op til DM i Skills 2019. Hun vil være Danmarks bedste tjener i år. Og hun er glad for det fag, hun har valgt at uddanne sig i.

- Jeg synes, det er super sjovt at være omkring en masse mennesker, og jeg kan godt lide alle de aspekter, som faget har, siger hun.

Det her er nemlig drømmejobbet:

- Jeg får en masse viden om vin, psykologi, gastronomi og mennesker, som en studentermedarbejder måske ikke nødvendigvis har, siger hun om uddannelsen.

På TV 2 Lorry sætter vi i den kommende uge fokus på, hvad fagene tjener, og hvad uddannelser som VVS'er, receptionist og gourmetslagter faktisk går ud på. Det sker i serien "Unge med SKILLS".

Opsving skaber mangel

Freja er i lære i restaurant SALT, som har til huse på Hotel Admiral i København. 

- Jeg er nok lidt heldig eller dygtig, siger Thomas Burgby, restaurantchef på SALT.

Han oplever, at han godt kan få tjenerelever og faglærte på restauranten. Men i resten af branchen kniber det gevaldigt, fortæller han. For der er stor mangel på faglærte tjenere.

Vi spiser ude som aldrig før, og turisterne strømmer til København. 

Fra 2008 til 2017 er omsætningen på restauranter, caféer, pizzeriaer, kantiner m.v. steget med over 40 procent til 44 milliarder kroner om året, viser tal fra brancheorganisationen HORESTA. Samtidig er antallet af medarbejdere i erhvervet øget med 41 procent til 97.600. 

Derfor skriger restaurationsbranchen på faglært personale. En rapport fra HORESTA viste i 2018, at halvdelen af branchen havde svært ved at få besat deres stillinger.

72.000 faglærte efterlyses

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd anslår, at der i 2025 mangler 72.000 faglærte voksne.

Tjenerfaget er en ud af 29 fordelsuddannelser - det er de fag, hvor der forventes at blive et stort behov for arbejdskraft i fremtiden.

Så virksomheder, der tegner kontrakt med en tjenerelev, kan opnå en kontant bonus.

Størstedelen af uddannelserne er tekniske erhvervsuddannelser målrettet fremstillings- og fødevareindustrien, byggeriet og servicefag.

Er du færdig som faglært, er der mange muligheder for at læse videre.

- Jeg har overvejet noget sommerlier. Nu må vi se, jeg er snart færdiguddannet så det er lige om lidt, jeg skal tage stilling til det, siger Freja Staghøj Mortensen.

Hun kan også læse til Serviceøkonom, tage en professionsbachelor i Ernæring og Sundhed eller blive restauratør.

Og så kan faglærte tjenere arbejde over hele verden.

Hør Freja Staghøj Mortensen fortælle om fordomme og fakta om arbejdet som tjener:

Du skal have skills for at blive tjener

- Når jeg leder efter en elev, så leder jeg efter en elev, som godt kan lide at optræde lidt. Men samtidig skal det være naturlig optræden. For der er stor forskel på, om det er påtaget eller ægte, og det vil gæsterne lynhurtigt kunne mærke. Så det vigtigste for mig, det er, at det er en, der føler engagement, er interesseret og synes det er en spændende branche, siger restaurantchef Thomas Burgby,.

Ud over at være serviceminded, skal man være god til at tale med mange forskellige mennesker og kunne fremmedsprog. Man skal have fokus på kvalitet og detaljer, kunne samarbejde og tage selvstændige beslutninger.

DM i Skills 2019 starter torsdag d. 4. april. I år er det i Arena Næstved. Skills er Danmarksmesterskabet i fag - hvor de dygtigste unge faglærte konkurrerer om at blive landets bedste. Her kan publikum se, hvad fagene indeholder. 

Konkurrencen er samtidig et af de tiltag, der skal gøre Danmarks unge opmærksomme på, at man kan få et godt arbejdsliv og en god løn som faglært - og at man kan læse videre.

Freja flamberer videre

Tilbage i Tjenerhuset på Hotel- og Restaurantskolen i Valby træner Freja Staghøj Mortensen videre til DM i Skills 2019. Bagefter gælder det World-SKILLS i Rusland i august måned. Og så er hun endda også på det danske tjenerlandshold.

Hun flamberer en ny portion ananas. 

- Når du så har hældt din spiritus på, så tip den, råder Freja Staghøj Mortensens faglærer, Mia Søndergaard.

Og denne gang lykkes det. Freja er klar til konkurrencen på torsdag i Næstved, og lørdag eftermiddag overrækker statsminister Lars Løkke Rasmussen medaljer.

Hvad tjener en faglært tjener:

Den overenskomstbestemte minimumsløn UDEN pension, feriepenge, tillæg, mv. for færdiguddannede tjenere: 


Faglærte (fastlønnede) tjenere pr. måned: 24.372 kr.


Faglærte (provisionslønnede) tjenere pr. måned: 13,1 pct. af omsætningen eller garanteret 22.836 kr. pr. måned

 

Kilde: HORESTA

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik