Sex på skoleskemaet: Nyt forslag i København

Sundheds- og omsorgsborgmesteren i København, Sisse Marie Welling fra SF, vil gøre seksualundervisning til et selvstændigt fag i folkeskolen.

Der skal sex på skoleskemaet i København. Og det som selvstændigt fag.

Det mener Københavns sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling fra SF, der vil gøre op med nutidens seksualundervisning, hvor der ikke er afsat faste timer til læren om blomster og bier.

Derfor foreslår hun nu, at seksualundervisning gøres til et selvstændigt fag i folkeskolen.

quote Vi har aldrig før oplevet, at så mange unge lider af dårlig seksuel sundhed

Sisse Marie Welling, sundheds- og omsorgsborgmester

- Vi har aldrig før oplevet, at så mange unge lider af dårlig seksuel sundhed. Derfor er seksualundervisningen i dag vigtigere end nogensinde. Ved at gøre seksualundervisningen til et selvstændigt fag giver vi lærerne de bedste forudsætninger for at undervise i faget. Det sikrer, at alle unge i dag oplever den samme kvalitet i undervisningen, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling.

Tiltrængt opgør med støvet undervisningsform

Udmeldingen sker, efter ligestillingsminister Eva Kjer Hansen fra Venstre og undervisningsminister Merete Riisager fra Liberal Alliance annoncerer planer om at modernisere faget. 

- Jeg tror, at de unge har fuldstændig styr på det med blomsterne og bierne. Og de kan også sagtens finde ud af at rulle et kondom på et kosteskaft.

quote De (unge, red.) mangler mere viden om køn, krop og seksualitet

Eva Kjer Hansen, ligestillingsminister

- Men de mangler mere viden om køn, krop og seksualitet og i det hele taget om, hvordan de sætter grænser, og hvordan de behandler hinanden, siger Eva Kjer Hansen til Ritzau.

Ifølge ministeren er det særligt tidligere eksempler på digitale seksuelle krænkelser, der viser behovet for et løft af undervisningen.

Fint, men ikke tilstrækkeligt

Men modernisering er ikke nok, mener Københavner-borgmesteren. Der skal mere nagelfaste rammer til.

- Ministrenes fokus på seksualundervisningen er tiltrængt, men en modernisering af faget er ikke nok. Vi er nødt til at gøre seksualundervisning til et selvstændigt fag, så der sættes de nødvendige timer af til at give unge den rigtige undervisning i faget, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling.

- Det er ikke nok at have timer hist og her, som kræver at lærerne dropper undervisningen i andre fag for at det passer ind, udtaler borgmesteren.

quote En modernisering af faget er ikke nok. Vi er nødt til at gøre seksualundervisning til et selvstændigt fag

Sisse Marie Welling, sundheds- og omsorgsborgmester

Lærerforening: Vigtigt med opdatering, men...

I Danmarks Lærerforening hilser man en modernisering af seksualundervisning velkommen. Det er en tiltrængt prioritering af et område, mener de. Fagforbundet er dog ikke sikre på, at SF-borgmesterens forslag er den optimale løsning.

- Vi synes helt klart, at seksualundervisningen skal kvalificeres og moderniseres. Men om den bedste løsning er at gøre det til et selvstændigt fag, er vi mere i tvivl om. Folkeskolen er knap på ressourcer, så i første omgang skal vi se på, hvordan vi bedst muligt bruger ressourcerne på at gøre seksualundervisningen bedre, siger Niels Lynnerup, der er næstformand i undervisningsudvalget.

En rapport fra Undervisningsministeriet viser, at 32 procent af lærerne mener, at de mangler uddannelse i seksualundervisning. Netop efteruddannelse kunne være et sted at starte, mener de i Danmarks Lærerforening.

- Skolerne har et begrænsede midler til efteruddannelse. Så man er nødt til at prioritere de midler – og her har seksualundervisning nok ikke været højest prioriteret indtil nu, siger Niels Lynnerup.

I dag er der ikke afsat faste timer til seksualundervisningen i folkeskolen. I København er der derudover kun afsat to timer til supplerende undervisning, hvis læreren vurderer at eleverne har gavn af det

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Uddannelse

online SFO i Solrød

playTrods nedlukning kan børn i Solrød komme i SFO: Mødes via onlineplatform

Pernille Rosenkrantz-Theil

Regeringen udvider nødpasning for de yngste elever

Katrinedals Skole i København

Opråb fra skolelærer i København: Udskyd skolestart til 11. januar

tomme skoler

Kommune udskyder fysisk skolestart: Ingen skole før 11. januar

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere