5 råd fra en førtidspensionist efter mareridt på jobcenter

Meget få medarbejdere på Københavns jobcentre er uddannede socialrådgivere, selvom lovgivningen vedrørende førtidspensioner er kompleks.

Kritikken af de københavnske jobcentre fortsætter. 

I sidste uge kunne TV 2 Lorry fortælle om jobcentret på Lærkevej, der har tilbudt beøgende samtaler og undersøgelser med en læge på stedet for at fastlægge i hvilket omfang, borgerne kan arbejde. 

Noget der hverken er kommunernes opgave eller lovligt. 

I dag kan TV 2 Lorry så berette, at kun mellem 8 og 9 procent af jobcentrenes medarbejdere er uddannede socialrådgivere, selvom lovgivningen om førtidspensioner er både kompleks og omfattende. 

Kan få alvorlige konsekvenser for syge

Det er altså langt fra sikkert, at man som borger møder en uddannet sagsbehandler, hvilket i værste fald kan få store konsekvenser for syge og arbejdsløse. 

Dét har det haft for den 55-årige førtidspensionist Merete Skovgaard, der på grund af alvorlig sygdom mistede sit arbejde for tre år siden.

Jobcenteret sendte hende i adskillige arbejdsprøvninger, der endte med at gøre hende mere syg, selvom alvorligt syge faktisk ifølge lovgivningen er omfattet af en såkaldt standbyordning til førtidspension. 

Kommune: Vores medarbejdere er godt klædt på

Beskæftigelsesforvaltningen i København ønsker ikke at kommentere på Merete Skovgaards sag. Men ifølge kommunen er det ikke et krav, at man skal være uddannet socialrådgiver for at arbejde på et jobcenter.

Alle medarbejdere får nemlig et kursusforløb, hvor de undervises i samtalemetoder og lovgivning. 

I en mail til TV 2 Lorry skriver forvaltningen, at den obligatoriske uddannelse sikrer et højt fagligt niveau i forvaltningen, så medarbejderne er klædt på til varetage borgernes sager inden for lovgivningens komplekse ramme. 

Fem råd fra en ærgerlig førtidspensionist

Merete er dog langt fra tilfreds hendes forløb og den sagsbehandler, der viste sig at være uddannet i filmvidenskab. 

Hendes forløb trak unødvendigt ud, mens hun blev stadig mere syg, før hun tilkendt sin førtidspension:

- Man er jo i panik, når man ikke ved, hvor lang tid det skal tage. Oveni at man er syg, kan man få frataget sin indkomst, så man også mister et sted at bo. Det betyder også, at jeg jo gjorde, hvad der blev sagt, siger hun til TV 2 Lorry. 

Derfor har hun en række gode råd til andre, der af den ene eller anden årsag havner i systemet:

1. Sørg for altid at have én med på møderne. 

2. Få altid dokumentation for, hvad der er vedtaget på møderne. 

3. Søg aktindsigt og undersøg, hvad kommunen har fået af oplysninger fra din læge. 

4. Husk at få juridisk lovgivning af en, der er på din side. 

5. Pres altid på, så din sagsbehandling kommer hurtigere igennem og ikke trækker ud i årevis.