Kim mødte læge på jobcenter: "Jeg skal sgu ikke undersøges her"

Kim Madsen blev tilbudt en lægeundersøgelse i et baglokale på et jobcenter i København og optog samtalen. - Vi har så meget dokumentation for ulovlig sagsbehandling, siger han.

Sagsbehandling på jobcentrene i København har længe været stærkt kritiseret. 

Nu viser det sig, at et jobcenter uretmæssigt har trukket arbejdsløse til lægeundersøgelser i baglokalet.

Et jobcenter har til opgave at hjælpe de jobsøgende og afklare, om de er raske nok til at kunne arbejde. Til den opgave må jobcentrene indhente oplysninger fra læger. Men de må ikke selv udføre lægeundersøgelserne. 

Alligevel har man i et jobcenter i København oprettet en lægeklinik i baglokalet, hvor cirka 100 borgere er blevet indkaldt til en lægeundersøgelse.

En af dem, der har oplevet at blive hevet ind til jobcenterets læge, er kontanthjælpsmodtageren Kim Madsen. Han lever med kroniske smerter på grund af slidgigt i både knæ, nakke og ryg.

Flere læger har påpeget, at Kim Madsen ikke kan arbejde, men alligevel afviser Københavns Kommune at give ham førtidspension.

Optog lægesamtale

Ved et møde på jobcentret møder Kim Madsen en læge, som kommunen har bestilt via et privat firma. Kim Madsen og hans bisidder vælger at optage hele samtalen, da de tidligere har haft dårlige erfaringer med netop jobcentret på Lærkevej.

- Vi synes, at vi var nødt til at optage samtalen. Vi har så meget dokumentation for ulovlig sagsbehandling i jobcentret, siger Kim Madsen til TV 2 Lorry.

Til at starte med er lægen imødekommende overfor Kim, beretter han. Med søde ord som "Det er dig, der er kongen i dag", får Kim indtryk af, at samtalen rent faktisk omhandler ham.

quote Jeg skal sgu da ikke undersøges i et baglokale, hvad fanden har du tænkt dig?

Kim Madsen, kontanthjælpsmodtager

- Han lyder meget, meget flink i stemmen, og jeg kan mærke, at han taler ind til mit hjerte, siger Kim Madsen om samtalen med lægen.

Men samtalen tager en uventet drejning, da lægen kort efter foreslår at foretage en lægelig undersøgelse af kontanthjælpsmodtageren.

- Så flipper jeg helt ud og siger "hvabehar? Jeg skal sgu da ikke undersøges i et baglokale, hvad fanden har du tænkt dig?", beretter Kim Madsen. 

Læge er nyrespecialist - men skal vurdere slidgigt

Desuden er lægen specialiseret i nyresygdomme, så det undrer Kim, at eksperternes vurdering pludselig skal genses.

- Manden han er nyredoktor. Almen praktiserende læge. Hvad skal han med min ryg? Han har ikke en skid forstand på reumatologisk sygdom. Det burde da være en specialist, siger Kim Madsen og tilføjer:

quote Han har ikke en skid forstand på reumatologisk sygdom. Det burde da være en specialist

Kim Madsen, kontanthjælpsmodtager

- Og for øvrigt havde jeg jo lige været til en specialist - en reumatolog på Rigshospitalet i Glostrup, som havde undersøgt mig.

Ifølge hans bisidder, Bitten Vivi Jensen, har lægeundersøgelserne kun ét formål.

- Hensigten er jo at forhindre og forhale, at Kim får en førtidspension. Og det er generelt over hele linjen. Der bruges alle kneb - også ulovlige - til at forhale, at borgeren får en førtidspension, siger hun. 

Kommune indrømmer ulovlig praksis

Københavns Kommune har stoppet jobcentrets aftale med den private lægevirksomhed.

Det skyldes, at den praksis er ulovlig jævnfør 'Lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen og bekendtgørelse om sundhedsfaglig rådgivning til brug for sagsbehandlingen i sager om sygedagpenge, kontanthjælp, revalidering m.v.'.

Det skriver kommunen i en orientering til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, som TV 2 Lorry er i bisiddelse af.


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Valg til Folketinget