Daginstitution lagt ned af corona – nu passer medarbejdere fra rådhuset børnene

Næsten samtlige pædagoger i en institution i Hvidovre er mandag sygemeldt. Derfor må kommunen iværksætte en alternativ vagtplan.

Coronasmittede medarbejdere lægger i øjeblikket stort pres på landets arbejdspladser.

Det er også tilfældet i Hvidovre Kommune og særligt i Bredalsparkens Børnehave, hvor 59 børn har deres hverdag.

Her er ni ud af 11 medarbejdere nemlig sygemeldt mandag.

Derfor har fire af kommunens pædagogiske vejledere mandag været nødt til at skifte arbejdsdagen på rådhuset ud med en i den berørte institution.

Det bekræfter Hvidovre Kommune overfor TV 2 Lorry.

quote Vi slukker hele tiden branden med den spand vand, som vi kan finde.

Susan Bjerregaard, direktør for Børn og Velfærd i Hvidovre Kommune

Kommunens borgmester Anders Wolf Andresen (SF) glæder sig over, at det er lykkedes at finde en løsning, selvom den ikke er optimal.

- Det, som jeg tænker meget over, er børnenes tarv og at gøre det så godt som muligt for dem. Det er ikke pædagoger og ansigter, som de kender, men det er dygtigt og veluddannet personale, som vi har sendt derud, siger han til TV 2 Lorry.

Landets højeste incidenstal

Hvidovre Kommune har de seneste dage haft landets højeste incidenstal. Ved søndagens coronaopgørelse var det 6171.

I sidste uge lød sygefraværet på mellem 20 og 22 procent i kommunens 29 dagtilbud. Og det har haft store konsekvenser for både ansatte, børn og forældre.

Derfor måtte man flere steder forkorte åbningstiden, mens man altså mandag har måtte gå skridtet videre og altså sende pædagogiske vejledere ud for at passe børn.

Susan Bjerregaard er direktør for Børn og Velfærd i Hvidovre Kommune. Hun fortæller til TV 2 Lorry, at man løbende arbejder på at finde løsninger i takt med at situationen udvikler sig.

Hvis smitten fortsætter med at brede sig og sende personale hjem, kan kommunen blive tvunget til at finde nye løsninger, end den, man har iværksat mandag, fordi man ganske enkelt ikke har uendeligt mange pædagogiske vejledere.

- Den løsning kan vi bruge en enkelt gang ad gangen. I denne her situation arbejder vi time for time, dag for dag. Hvis vi står med to eller flere institutioner i morgen, som er ramt på den måde, så er næste træk, at vi må se på, om vi eventuelt kan låne personale fra andre institutioner, hvor sygefraværet er lavere. Det vil være en svær, men nødvendig beslutning, siger hun til TV 2 Lorry og tilføjer:

- Vi slukker hele tiden brande med den spand vand, som vi kan finde.

Susan Bjerregaard understreger overfor TV 2 Lorry, at forældre til børn i den ramte institution er blevet informeret på forhånd.

- Forældrene er vældig samarbejdsvillige og forstående. Vi er klar over, at vi sætter dem i en svær situation, så selvfølgelig skal man kunne få passet sit barn.

Hun fortæller, at både sygdom blandt børnene og det faktum, at nogle forældre har fundet alternative pasningsmuligheder, gør, at det kun har været nødvendigt at erstatte de ni sygemeldte pædagoger med fire pædagogiske vejledere.

Flere kommuner ramt

Som TV 2 Lorry kunne fortælle i sidste uge gør coronasmitte det svært for en lang række kommuner at holde åbent i daginstitutioner og kommunale tilbud. Enten er medarbejderne i isolation som nærkontakter, eller også er de selv syge.

I Egedal forsøger kommunen at løse problemet ved at rekruttere pensionister og seniorer til daginstitutionerne, mens Frederikssund Kommune har iværksat et tiltag, hvor man kan sende en sms direkte til borgmesteren, hvis man som ledig ønsker at indgå i et vikarteam på blandt andet daginstitutionsområdet.

Torsdag kunne TV 2 Lorry fortælle om københavnske daginstitutioner, der er så presset af personalefravær, at man nu har iværksat et nødberedskab med administrativt og akademisk personale, der kan give en hånd med, hvis det bliver nødvendigt.

Fredag opfordrede Kommunernes Landsforening og Dansk Industri til, at man ser på, om man kan forkorte den nuværende isolationsperiode på syv dage.

Det er Sundhedsstyrelsen, der laver anbefalingerne til isolation. Styrelsen meddelte søndag, til TV 2 Lorry, at den er i gang med at se på anbefalingerne om isolation med en forventning om snart at ændre i anbefalingen i begyndelsen af denne uge.

Søndag fortalte borgmestrene i Hvidovre og Rudersdal Kommuner, at de opfordre Sundhedsstyrelsen til at se på isolationsreglerne. Se eller gense indslaget nedenfor.

Borgmestrene i Hvidovre og Rudersdal er ikke tilfredse med isolationsreglerne, hvor rakse medarbejdere skal vente en uge med at komme på arbejde

Hvad undrer du dig over?