Borgere i støjhelvede afvist af minister

Støjplagede borgere i Herlev må kigge langt efter støjværn, men kan øjne støjdæmpende asfalt. 

De har skrevet til ministeren, været til møder med ministeren - og nu får de så et nej fra ministeren.

Der er på nuværende tidspunkt ikke udsigt til at opsætte yderligere afskærmning op på Motorring 3.

De støjpinte Herlev-borgere langs den tungt trafikerede motorvej må dermed fortsat leve med en enerverende brummen og summen som konstant lydtapet i deres hverdag. 

Det slår transportminister Benny Engelbrecht (S) fast i et nyt svar til Folketingets Transportudvalg. 

Han skriver, at Vejdirektoratet prioriterer støjbekæmpelse, hvor der er størst “effekt per investeret krone”. 

“Det betyder som oftest, at boligområder, hvor der allerede er etableret støjreducerende foranstaltninger, ikke prioriteres først,” skriver transportministeren og slår fast: 

“I forbindelse med udbygningen af Motorring 3 er der etableret støjskærme på strækningen, hvorfor området for nuværende ikke indgår i de videre undersøgelser om prioritering af eventuelle fremtidige midler til støjafskærmning.” 

Borgmester: Urimelige vilkår

Og selvom der end ikke kan anes støjskærme i horisonten, anerkender Herlevs borgmester, Thomas Gyldal Petersen (S), at transportministeren har set problemet. Nu vil han slås for, at overbevise Christiansborg om, at de skal reagere.

- De gældende vilkår er urimelige, og planlægningen i området i forhold til støjdæmpning er ikke tilstrækkelig, siger Herlev-borgmesteren.

- Vi mener, at der skal gøres noget så hurtigt som muligt. For de mennesker, der bor der, lider lige nu under de høje støjniveauer - både når de er vågne, og når de sover. De bliver syge af det, siger Thomas Gyldal Petersen.

Tre ønsker til Christiansborg

Han og en gruppe borgere fra Herlev henvendte sig i første omgang til transportministeriet i april, efter at man på et borgermøde i november sidste år blev enige om at gøre optrappe indsatsen mod trafikstøj. 

Her viste det sig blandt andet, at flere boligområder i Herlev er særligt støjbelastede, med støjniveauer over 65 dB - Miljøstyrelsens vejledende grænseværdi på 58 dB.

Borgerne og borgmesteren har haft såkaldt foretræde i Transportudvalget, hvor de præsenterede tre ønsker:

Støjdæmpende asfalt, nye støjabsorberende støjværn og nedsat hastighed om natten mellem 23 og 05.

TV 2 Lorry talte i den forbindelse med Motorring 3-nabo Jan Mogensen, der var med til mødet. 

- Når der er en baggrundsstøj, så sover man dårligere, og det påvirker helbredet, sagde Jan Mogensen.

Læs mere om hans oplelvelser her. 

Gruppen, der repræsenterer en lang række støjplagede borgere fra Herlev, på vej ind til møde med Transportudvalget 5. november.  Foto: Jonathan Brask Onsberg / TV 2 Lorry
Gruppen, der repræsenterer en lang række støjplagede borgere fra Herlev, på vej ind til møde med Transportudvalget 5. november.  Foto: Jonathan Brask Onsberg / TV 2 Lorry
Foto: Jonathan Brask Onsberg / TV 2 Lorry

Efter mødet i Transportudvalget har Thomas Gyldal Petersen selv drøftet trafikstøj på partikollegaen Benny Engelbrechts ministerkontor. 

Ny slags asfalt

Men selvom der altså ikke er udsigt til støjskærme, kan borgerne se frem til, at regeringen har besluttet at udlægge en ny type asfalt på landets statsveje. 

“Vejdirektoratets undersøgelser indikerer, at denne type asfalt har en øget holdbarhed, hvilket giver en støjreducerende egenskab set over hele slidlagets levetid,” skriver Benny Engelbrecht.

Ministeren understreger tilmed, at denne ny asfalt er mere støjdæmpende, end den borgergruppen og borgmesteren selv har foreslået at udlægge på Motorring 3. 

- Det er glædeligt, at der bliver gjort noget ved asfalten. Det er den første sejr, siger Thomas Gyldal Petersen. 

Støjbekæmpelse i kommende aftale

Benny Engelbrecht skriver i svaret til Transportudvalget, at han vil gå efter at lande en bred aftale om de kommende 10 års infrastruktur.

“Det er min forventning, at tiltag til støjbekæmpelse langs statsvejnettet vil indgå i
de kommende drøftelser herom,” skriver han, og det vækker selvsagt glæde hos Herlevs borgmester.

- Vi vil være meget behjælpelige og ihærdige for at sikre, at ministeren finder en god løsning for en bedre støjværn ved Motorring 3 gennem Herlev, siger Thomas Gyldal Petersen.

Men der er rift om millionerne til støjreducering. I Vallensbæk Kommune er borgmester Henrik Rasmussen (K) bekymret for, om den nye transportminister vil prioritere støjbekæmpelse på Vestegnen. Det kan du læse mere om her.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

20_percent

playLadeoperatør fordobler i år antallet af ladestandere til elbiler i hovedstaden

Stevns trængsel

Årtiers køkørsel kan forsvinde med anlæggelsen af en ny statsvej

hillerød forside

playMilliardforhandlinger giver nyt håb for Hillerødmotorvejen

Benny Engelbrecht

playBegejstret minister: Frederikssundmotorvejen er et rigtig, rigtig godt projekt.

Herlev

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere