Glem os ikke: Borgmester i støjplaget kommune med nødråb til ny regering

Vallensbæk-borgmester Henrik Rasmussen (K) er bekymret for, om den nye transportminister vil prioritere støjbekæmpelse på Vestegnen.

Henrik Rasmussen er ængstelig.

Som borgmester i en de kommuner i Danmark, der er hårdest plaget af trafikstøj, har en ny udmelding fra regeringen givet anledning til panderynker.

For mens den tidligere VKLA-regering med deres infrastrukturaftale fra foråret havde øremærket 1,6 milliarder kroner til bekæmpelse af støj fra vejnettet, så har den nuværende S-regering meldt ud, at de agter at genåbne aftalen og lave et nyt infrastrukturforlig.

quote Der er ingen tvivl om, at her er borgerne rigtig plaget af den trafikstøj, der er.

Henrik Rasmussen, Konservative, borgmester i Vallensbæk Kommune

Og det vækker bestemt ikke glæde på borgmesterkontoret i Vallensbæk.

- Jeg frygter, at når transportministeren har meddelt, at man vil åbne forliget igen, at de så glemmer den vigtige strækning, der ligger her i Vallensbæk. Der er ingen tvivl om, at her er borgerne rigtig plaget af den trafikstøj, der er, siger Henrik Rasmussen (K), borgmester i Vallensbæk Kommune, til TV 2 Lorry.

- Det er simpelthen uholdbart

Og i frygt for, at den nye regering ikke anser Vallensbæks støjproblemer som lige så slemme, som den forrige gjorde, har Henrik Rasmussen gjort noget, som nogle vil kalde old school.

Han har skrevet et brev.

Til den nye transportminister Benny Engelbrecht (S) skriver Henrik Rasmussen således:

- Det er simpelthen uholdbart, at vores borgere igen skal afvente en proces med snak og forhandlinger frem og tilbage i Folketinget. Borgerne har brug for løsninger på støjudfordringerne langs statens veje.

I Vallensbæk plages borgere især af trafikstøj fra Holbækmotorvejen, Køge Bugt Motorvejen og Ringstedbanen.
I Vallensbæk plages borgere især af trafikstøj fra Holbækmotorvejen, Køge Bugt Motorvejen og Ringstedbanen.
Foto: TV 2 Lorry

I samme brev inviterer han Engelbrecht til besøge Vallensbæk, så han selv kan fremvise ministeren støjproblemerne.

Det med at sende breve om støjproblemer til transportministeren er i øvrigt ikke nyt for Henrik Rasmussen.

I oktober måned sidste år var han medafsender på et brev til daværende transportminister Ole Birk Olesen (LA), hvor han og en række andre borgmestre på Vestegnen krævede handling.

Overraskende udvikling: Politiker indvilliger i dialog

I ministeriet har transportminister Benny Engelbrecht (S) modtaget Henrik Rasmussens (K) brev. Og han vil gerne tage imod invitationen og besøge Vallensbæk, fortæller han til TV 2 Lorry.

- Vejstøj er et alvorligt problem, som påvirker mange mennesker, der bor langs vejene. Der er allerede gjort indsatser for at afhjælpe problemet, men jeg anerkender, at støjniveauet mange steder stadig er for højt, og at mange borgere føler sig udsat for støj. Det gælder også i Vallensbæk, udtaler Engelbrecht i et skriftligt svar.

Han fortæller, at det er ambitionen at søge ”en bred politisk aftale om infrastruktur”, hvor bekæmpelse af vejstøj også vil blive prioriteret.

- Det er svært at svare på, hvilke egentlige investeringer, der i sidste ende bliver besluttet, men jeg vil meget gerne besøge området omkring Vallensbæk og få selvsyn for sagen. Borgmesteren vil blive kontaktet for at arrangere et besøg i området ved aftenstid, hvor trafikstøjen er særligt generende for børnefamilier, udtaler Benny Engelbrecht (S).

I Vallensbæk plages borgere især af trafikstøj fra Holbækmotorvejen, Køge Bugt Motorvejen og Ringstedbanen. Ifølge kommunen selv er Vallensbæk den kommune i Region Hovedstaden, der er hårdest plaget af trafikstøj.

I aftalepapiret fra den tidligere regerings infrastrukturaftale stod Vallensbæk sammen med Hvidovre, Gentofte, Brøndby og Odense øverst over steder, hvor støjbekæmpelse skulle prioriteres.

Ifølge Vejdirektoratet er mere end 60 procent af boligerne på Vestegnen støjpåvirkede, primært på grund af de statsejede motorveje. På landsplan er kun 15 procent af boligerne plaget af støj.

Støjkort over den københavnske vestegn fra Vejdirektoratets kortlægning fra 2018.
Støjkort over den københavnske vestegn fra Vejdirektoratets kortlægning fra 2018.
Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering