Hundested-snedker rører gæster med skulptur på klimamøde: Se værket her

Når verdens topledere i disse dage er samlet ved COP24 i Polen, er et snedkerværksted fra Hundested med via en stor planetlignende skulptur.

ORBIT blev første gang udstillet i den store bådhal på Hundested Bådeværft under kuntværkermarkedet Beddingen. 

I disse dage står skulpturen blandt verdens topledere i Katowice i Polen, hvor FN's 24. internationale klimakonference finder sted. Indtil videre har den her gjort et stort indtryk på gæsterne, lyder det fra designerne bag. 

- Lige siden vi udstillede ORBIT for første gang, har vi oplevet nogle meget følelsesmæssige reaktioner på den. Folk bliver simpelthen rørte, og den sætter gang i en masse tanker om jorden under vores fødder, og hvordan fremtiden siger ud, fortæller Mette Bentzen og Lasse Kristensen fra firmaet Egeværk, som står bag skulpturen.

 

Der er massevis af nationaliteter samlet ved COP24 i Polen. 
Der er massevis af nationaliteter samlet ved COP24 i Polen. 

Placeret ved nordisk område

Hvert land eller område har sin egen pavillon på konferencen, og her bliver der konkurreret på seriøsitet og viden på klimaområdet. På COP24 er ORBIT placeret ved indgangen til den nordiske pavilion, hvor den virker som et blikfang til det areal, der huser Nordisk Ministerråd. Her bliver der holdt oplæg om planer og udviklingsprojekter fra norden, som skal bidrage til et sundere klima. 

ORBIT har en diameter på 180 cm, og består af 14 slanke, lamelspændte valnøddebuer, der tilsammen danner en stor, kugle. Kuglen er placeret i en vinkel på 23,5 grader, hvilket er jordens hældning lige nu. Idéen bag skulpturen er at vise det fineste af dansk håndværk, og samtidig skal ORBIT skabe et rum for eftertanke. Derfor er der sat fokus på, hvordan klodens hældning har ført et omskifteligt klima med sig.

- Jeg kommer aldrig til at se så mange nationaliteter samlet på et sted, og allevegne arbejdes der på højtryk. Det er også fascinerende at se en indianerkvinde med fjer gå sammen med mennesker i jakkesæt og slips. Hele verden er her - og også et af vores værker, og det er vi vildt stolte af, siger Mette Bentzen og Lasse Kristensen, som har taget turen til Polen for at observere reaktionerne på værket. 

Besøgende ved det internationale klimamøde betragter skulpturen fra Hundested. 
Besøgende ved det internationale klimamøde betragter skulpturen fra Hundested. 

Stort fokus på træ 

På COP24 er der et særligt fokus på træ. Nationer fortæller om, hvor meget de producerer ved brug af lokalt høstede træ; møbler, huse og byggematerialer, samt bruger det til opvarmning. ORBIT er netop produceret af træ, som er et let materiale med stor styrke. I skulpturen har træet et varierende udtryk for hvert eneste stykke, og hver træart har sine styrker og særlige egenskaber. 

- Det er en vild oplevelse at have ORBIT med på COP24, hvor man slet ikke er i tvivl om, at der tænkes store tanker. På samme tid er der i det nordiske forum meget fokus på træ som et bæredygtigt marteriale, der helt automatisk afholdet sit eget CO2-regnskab. Det giver os endnu mere ro og stolthed i forhold til at arbejde med det martiale, som vi elsker så højt, fortæller Mette Bentzen og Lasse Kristensen fra Polen. 

Fakta om træ og CO2