Borgere rasende over mobilmast midt i byen: - Det er vanvid

En 42 meter høj mast har givet næring til politikerlede i Gribskov Kommune. Udvalgsformand kan ikke genkende kritikken.

En stor gruppe borgere i nordsjællandske Dronningmølle er i øjeblikket ikke særlig begejstret for en udvalgt skare af deres lokale politikere i Gribskov Kommune.

Det skyldes, at medlemmerne i udvalget for Udvikling, By og Land i sidste uge besluttede, at der skal opføres en 42 meter høj mobilmast fra TDC lige midt i byen ved Dronningmølle Station - det er vel at mærke 7 meter højere end Rundetårn.

- Det vil se rædselsfuldt ud, og det vil dominere et bybillede, hvor husene er højest fem meter høje. Man sætter jo heller ikke en mobilmast op på Rådhuspladsen, og det her, det er vores rådhusplads, siger Jan-Helge Larsen, der er medlem af mastegruppen i Dronningmølle, til TV 2 Lorry.

Samtidig er borgerne utilfredse med hele forløbet, som er gået forud for beslutningen om opførelsen af mobilmasten.

De føler, at administrationen og medlemmerne af Udvikling, By og Land ikke har lyttet til deres forslag om en alternativ placering af masten.

- Det er en magtdemonstration overfor borgerne. Vi har afholdt fem møder med dem, hvor vi hver gang har sagt, at det er vanvid. Hver gang har deres svar været, at TDC ikke vil have den andre steder. Men det er jo ikke TDC, der skal bestemme alt i denne verden, siger Jan-Helge Larsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er på dette område lige op af togbanen ved Dronningmølle station, at telemasten skal opføres.
Det er på dette område lige op af togbanen ved Dronningmølle station, at telemasten skal opføres.
Foto: Gribskov Kommune

Ti meter for kort

TDC har søgt om en ny mast i Dronningmølle som følge af kapacitetsproblemer i netværket i området og ønsker at forbedre dækning og dataserviceoplevelse.

Ud fra 14 placeringer, der er undersøgt i sagen, er resultatet, at der er to placeringer, der er mulige i forhold til lovgivningen, og som samtidig opfylder TDC's kvalitetskrav. Af de to muligheder er det placeringen ved stationen, der er valgt.

Det er ikke fordi, borgerne generelt er imod opførelsen af en mobilmast. De mener bare ikke, den bør placeres midt i Dronningmølle, da det efter deres opfattelse ikke er her, der mangler mobildækning.

Det gør der derimod i Hulerødområdet, hvor borgerne har foreslået, at masten kunne placeres, da den her delvist kunne skjules af træer.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hulerødområdet ved Dronningmølle
Hulerødområdet ved Dronningmølle
Foto: Googel Maps

Denne placering er dog blevet afvist af udvalget for Udvikling, By og Land, da den ikke opfylder åbeskyttelseslinjen fra Esrum Å på 150 meter. Ifølge mastegruppen har de opmålt placeringen til 140 meter fra åen, da den også skal opfylde reglen om fortidsmindebeskyttelse.

De mener dog ikke at afvisningen er logisk, da der ifølge dem for nylig er givet dispensation til byggeri af 6 sommerhuse 18 meter fra åen.

- De har ikke ville dispensere ti meter fra en åbeskyttelseslinje. De satser mere på at beskytte udsynet fra en å end udsynet for borgerne. Det er en absurd situation. I en masse andre tilfælde har de dispenseret for fortidsmindebeskyttelse og naturbeskyttelse, siger Jan-Helge Larsen.

To forskellige scenarier

Søren Korsholm, der er Centerchef i Gribskov Kommune, forklarer til TV 2 Lorry, at afvisningen af Hulerødområdet og opførelsen af de seks sommerhuse, ikke er sammenlignelige sager.

Sommerhusene opføres på et areal inden for åbeskyttelseslinjen, hvor der i forvejen var bebyggelse. Det man har kigget på, er om det samlet projekt vil forbedre de nuværende naturkvaliteter, der er i området.

- Det, vi opnår med sommerhusene, er, at vi får fjernet nogle gamle grimme bygninger fra et landskab, vi gerne vil beskytte. Til gengæld giver vi så mulighed for nogle nye bygninger. Den placering, de foreslår til mobilmasten, er der ikke noget byggeri på i forvejen. Det er to forskellige parametre, siger Søren Korsholm.

Ifølge ham er placeringen ved Hulerødområdet heller ikke hensigtsmæssig rent teknisk i forhold til mobildækning.

- Placeringen ved Dronningmølle Station er et areal, hvor der i forvejen er noget teknisk infrastruktur. Det er det mest oplagte sted at placere den. De fleste steder i landet er det almindeligt, at man samler tekniske anlæg ét sted, siger Søren Korsholm til TV 2 Lorry.

Alle vil have dækning, men ingen vil have master

Pernille Søndergaard (G), formand i udvalget for Udvikling, By og Land, medgiver at en telemast ikke er køn, men forklarer, at den er nødvendig for mange mennesker i Dronningmølle - både erhvervsliv, beboere og turister.

- Det er sådan med master, at alle gerne vil have dækningen, men ingen vil have masten. I Dronningmølle endte vi ud med, at der var få placeringer, som var en mulighed. Og så er det vores opgave som udvalg at pege på den placering, som vi mener giver mindst gene, siger Pernille Søndergaard til TV 2 Lorry.

Borgerne er meget utilfredse med, at der ikke kan gives dispensation for afstanden til Esrum Å?

- Vi har en administration og nogle jurister, som vurderer muligheden for de enkelte placeringer, og hvad der er mulighed for at give dispensation for. Det her var ikke en mulighed i forhold til åbeskyttelseslinjen Sådan er det med fredninger og beskyttelseslinjer – når der er andre muligheder, så kan vi ikke bare dispensere. Det kan vi gøre, hvis der overhovedet ikke er andre muligheder, men det er der her.

Mastegruppen mener, at I tager mere hensyn til TDC end borgerne?

- Vi tager i udvalget ikke hensyn til, hvem der skal opføre det ene og det andet. Vi kigger på, hvad man kan rent planmæssigt og i det her tilfælde, der er det de muliges kunst. Og så er det lige meget, hvem der opfører, siger Pernille Søndergaard.

Kan ikke genkende kritik

En stor del af borgernes vrede bunder i manglen på lydhør overfor beboerne i Dronningmølle, som de mener, at politikerne har haft i hele forløbet. 

- Det, synes jeg, er rigtig ærgerligt. Især når det er en proces, som har kørt så længe, og også startede ud med et borgermøde og efterfølgende mange dialoger med mastegruppen og borgerforeningen Dronningmølle. Helt ærligt så genkender jeg ikke helt den kritik. Men når nogen har et kritikpunkt, så skal man altid tage det alvorligt, siger Pernille Søndergaard.

Ifølge Jan-Helge Larsen havde mastegruppen fået tilsagn fra Pernille Søndergaard om, at man ville udsætte beslutningen og finde en anden løsning

Det vil udvalgsformanden dog ikke forholde sig til. Hun henviser i stedet til den beslutning, der blev vedtaget, som der var flertal for i udvalget.

Jan-Helge Larsen mener stadig, at opførelsen af en telemast midt i Dronningmøller er blevet besluttet hen over hovedet på de lokale beboere, og han føler, at de har været til grin i hele forløbet.

- Det, der oprører mig mest, er, at der sidder nogle mennesker på et kontor og beslutter nogle ting uden at have set på forholdene, hvad det vil indebære, og hvordan mennesker bliver ramt af det, siger han.

Det kan Pernille Søndergaard dog ikke nikke genkende til.

- Vi har et udvalg, som er meget aktive, og som alle er bosiddende i kommunen og kender den rigtig godt. Jeg kan ikke svare for alle, men jeg tror de fleste af os har været forbi Dronningmølle station rigtig mange gange. Til flere udvalgsmøder har vi også siddet og kigget på fotos derfra. Vi kender alle sammen området rigtig godt, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik