Spildevand pumpes ud i Øresund – Sportsdykker: ”Man kan blive syg af det her”

Dansk Sportsdykker Forbund er rystet over, at man ikke er blevet orienteret om udledning af spildevand i Øresund.

01:51

290.000 kubikmeter kloakvand skal udledes i Øresund.  Udledningen skulle have været igangsat søndag morgen, men er blevet udskudt 24 timer - altså til mandag. Men Dansk Sportsdykker Forbund er slet ikke blevet orienteret om projektet. De melder sig nu i koret af protester mod udledning af spildevand i Øresund.

- Jeg synes, det er forkasteligt. Vi lever i 2020, og vi er et rigt samfund, og så kan vi ikke engang finde ud af at komme af med vores eget toiletvand på en ordentlig måde, siger William Siefert, som er formand for undervandsjagtudvalget i Dansk Sportsdykker Forbund til TV 2 Lorry, 

- Jeg er helt sikker på, at hvis man tager derud, så bliver man syg og dårlig, det er der ikke nogen tvivl om.

Læs også Gentoftes borgmester sender varm kartoffel retur: "Træk godkendelse tilbage"

TV 2 Lorry har igennem flere indslag og artikler beskrevet, hvordan Gentofte Kommune og Københavns Kommune har godkendt udledning af 290.000 kubikmeter mekanisk renset kloakvand direkte ud i Øresund. De pågældende kommuner har dog ikke underrettet Dansk Sportsdykker Forbund, som netop nu har højsæson for undervandsjagt på torsk i Øresund.

- Man skulle tro, at vi som forbund, der ligger og svømmer rundt i Øresund med hovedet under vand, at vi var dem, det først var blevet orienteret, siger William Siefert.

Årsagen til kommunernes beslutning, om at tillade udledning at spildevand, er fordi Lynetteledningen, hvor spildevand fra både Gentofte, København og Frederiksberg løber, bliver midlertidigt lukket for at give tid til at undersøge, om man kan bygge ovenpå ledningen, der løber under det kommende boligkvarter Svanemølleholm i Nordhavn. Derfor bliver spildevandet ledt udenom rensningsanlægget og direkte ud i Øresund via en spildevandsledning, som ender 1500 meter ude.

Læs også Borgmester kræver forklaring i spildevandssag

- Øresund er lige nu ”hot spot,” det er simpelthen stedet, hvor alle tager ud. Lige så snart det er stille, og solen skinner, er der sort af undervandsjægere derude, siger William Siefert.

Hvis ikke udledningen bliver stoppet inden, er det planen at man åbner for hanen i løbet af søndagen. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik