Borgmester kræver forklaring i spildevandssag

Ninna Hedeager Olsen vil nu have en forklaring fra sin forvaltning i voldsomt kritiseret spildevandssag

Kritikken hagler ned over både Københavns Kommune og Gentofte Kommune efter en beslutning om at udlede store mængder kloakspildevand i Øresund over en periode på fem dage - startende søndag den 24. maj.

Nu forlanger Enhedslistens Teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen en redegørelse om sagen.

quote Selvfølgelig burde jeg og Teknik- og Miljøudvalget have været orienteret om en sag som denne

Ninna Hedeager Olsen, Teknik og miljøborgmester

I ert opslag på Facebook skriver borgmesteren, at hun ikke havde hørt om spildevandsplanerne, før medierne tog sagen op. Samtidig har vicedirektøren i hendes egen forvaltning,  Hans Christian Karsten i dag oplyst, at det er forvaltningen, og ikke politikerne, der har givet tilladelse til udledningen af spildevand.

Ninna Hedeager Olsen forlanger nu en redegørelse.
Ninna Hedeager Olsen forlanger nu en redegørelse.
Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

De to forsyningsselskaber Hofor og Novafoss vil have testet, om det kan lade sig gøre at bygge oven på Lynetteledningen. Det er en hovedspildevandsledning, der strækker sig gennem både Gentofte og København. Hvis det skal lade sig gøre, skal kloakvandet ledes uden om ledningen - og dermed ud i Øresund.

Men nu vil borgmesteren altså sættes ind i sagen.

- Selvfølgelig burde jeg og Teknik- og Miljøudvalget have været orienteret om en sag som denne. Det har jeg bedt om, at vi bliver hurtigst muligt. Orienteringen skal samtidig kaste lys over, om de potentielle skadevirkninger på miljøet og biodiversiteten. Orienteringen skal også belyse, om Teknik- og Miljøudvalget havde haft nogen mulighed for at træffe en anden afgørelse, hvis sagen var blevet forelagt politisk, og om afgørelsen står til at ændre, hvis kritikerne har ret i deres vurderinger af de potentielle skadevirkninger for havmiljøet og biodiversiteten, skriver Ninna Hedeager Olsen på Facebook.