Skjulte lydoptagelser: Embedsmand talte usandt

På en 10 dage gammel lydfil fortæller en embedsmand, at Frederiksberg kommune har givet politikere en vigtig rapport. Men de har stadig ikke fået den.

Under den igangværende renovering af den kommunale udlejningsejendom på Bülowsvej/Fuglevangsvej er en del af håndværkerne blevet markant underbetalt. Forholdene er dokumenteret i en rapport, som er udarbejdet til Frederiksberg kommune af revisionsfirmaet BDO. 

Selvom revisionsrapporten kom allerede den 22. september, har politikerne i Kommunens Bolig- og Ejendomsudvalg stadigvæk ikke modtaget den.

- Jeg har ikke fået udleveret nogen rapport fra BDO af forvaltningen, siger Malte Mathies Løcke, som sidder i Bolig- og Ejendomsudvalget for Socialdemokratiet.

Det radikale medlem af samme udvalg, David Munis Zepernick istemmer:

-  Jeg har ikke fået den rapport, siger han til TV 2 Lorry. 

quote - Den revisionsrapport er så vigtig og central, at den rapport skal vi bare have tilsendt fra forvaltningen. Længere er den ikke

David Munis Zepernic, Medlem af Bolig-og Ejendomsudvalget, Rad. V.

Lydklip siger det modsatte

Dermed hamrer de to politikere en stor pæl igennem en forklaring, Frederiksberg kommunes forvaltning har givet til en borger. 

De har nemlig tydeligt sagt, at politikerne har fået rapporten. Det fremgår af et lydklip, TV 2 Lorry har fået adgang til. 

Lydklippet er optaget af en af beboerne i ejendommen, Shirin Tholstrup, for ti dage siden. Under et møde spørger hun en af kommunens embedsmænd, om forvaltningen har givet rapporten til politikerne. Svaret er helt entydigt:

Lydklip: Kommunal embedsmand: Vi har selvfølgelig vedlagt rapporten til politikerne, da vi orienterede dem om, hvad der står i rapporten. Selvfølgelig har de fået den som bilag.

Da TV 2 Lorry spiller lydklippet for de to kommunale politikere, kommer reaktionen promte. 

- Det er simpelthen ikke korrekt, at vi politikere har fået den revisionsrapport udleveret, siger David Munis Zepernick, Rad. V.

- Han giver usande oplysninger, siger Malte Mathies Løcke, Soc.dem.

malte og munis
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Lorry

Frustration førte til optagelse

Shirin Tholstrup har været igennem et langt og opslidende forløb med kommunen i forbindelse med renoveringen af hendes ejendom. Først har hun igen og igen påtalt kvaliteten af det udførte arbejde. For eksempel at cirka 500 søm i tagkonstruktionen ramte forbi spærene. 

Derefter fortalte nogle af de danske håndværkere på byggepladsen hende, at flere af de udenlandske folk, der gik på pladsen var underbetalte og ansat under urimelige forhold. Også det fortalte hun kommunen, uden at hun oplevede at forholdene ændrede sig.  

Det var den manglende indsats i forhold til at rydde op i de mange problemer, der til sidst fik Shirin Tholstrup til at bånde alle samtaler, hun havde med kommunens medarbejdere.

- Hele det her forløb har været så ubegribeligt, at jeg netop har været nødt til at optage de møder, jeg har været til med byggeforvaltningen. Fordi mine ører har simpelthen været ved at falde af, siger Shirin Tholstrup til TV 2 Lorry.

Shirin Tholstrup advarede flere gange kommunen om de kritisable forhold.
Shirin Tholstrup advarede flere gange kommunen om de kritisable forhold.
Foto: Niels Knuth/TV 2 Lorry

Advarede flere gange

Shirin Tholstrup advarede Frederiksberg kommune om at ansatte på byggepladsen blev underbetalt allerede i starten af august. Udlejningsejendommen er ejet af kommunen, som derfor er bygherre under renoveringen. 

Frederiksberg Kommune har også kædeansvar. Det betyder, at kommunen er ansvarlig for at håndværkerne får ordentlige løn og arbejdsvilkår. 

Shirin Tholstrup advarede Frederiksberg kommune om at ansatte på byggepladsen blev underbetalt allerede i starten af august. Efter advarslen bestilte kommunen revisionsfirmaet BDO til gennemgå alle håndværkernes løn-og timesedler, for at se om reglerne var overholdt.

Shirin Tholstrup fik at vide, at undersøgelsen var sat i gang, og at rapporten var "lige på trapperne". Hendes lydfiler viser, at hun gang på gang rykkede kommunen for at få lov til at se rapporten.  

Lydklip fra den 12 oktober:

Shirin: Jeg ville bare lige høre, om I har fået den endelige rapport fra BDO. Altså om der ligger en skrivelse, vi kan se?

Kommunal embedsmand: Ja, altså vi har fået en afrapportering fra dem, som vi nu arbejder med…

I dag ved vi altså, at rapporten ikke var "lige på trapperne" men blev færdig allerede den 22. september, altså næsten tre uger før mødet den 12. oktober. 

quote Det er så problematisk og dybt bekymrende, at der sidder nogle ledende embedsmænd oppe i forvaltningen og direkte lyver. Det er jo det de gør

Shirin Tholstrup, beboer

Da rapporten kommer, står det straks klart, at der er foregået social dumping i form af underbetaling. BDO vurderer i rapporten også, at det er uklart, om der er betalt korrekt skat. 

Forvaltningen bliver ved med at holde Shirin Tholstrup hen. Igennem flere uger, og på adskillige møder, forsøger hun gentagende gange forgæves at få de kommunale medarbejdere til at give hende rapporten. 

TV2 Lorry har hørt lydfiler fra den 7. 12. og 14. oktober, hvor rapporten alle gange er nævnt, og hvor Shirin Tholstrup er meget tydelig i sit ønske. 

Lydklip fra den 14 oktober:

Shirin Tholstrup: Jeg synes det er underligt, at når vi var til bygherremøde i tirsdags, og når vi beder om at få den BDO rapport – som vi ved at I har fået – tilsendt, at vi ikke får den tilsendt. Det gør, at jeg tænker at I dækker over et eller andet.

Kommunal embedsmand: I skal nok få rapporten.

Shirin Tholstrup:  Indenfor hvilken tidsramme?

Kommunal embedsmand: Vi er også forpligtede til at orientere de virksomheder, der er med.

Selvom Shirin Tholstrup flere gange bad om at få rapporten udleveret, han hun fortsat ikke modtaget den fra kommunen.
Selvom Shirin Tholstrup flere gange bad om at få rapporten udleveret, han hun fortsat ikke modtaget den fra kommunen.

Mailbakke gennemgået med tættekam

Mødet hvor Bolig- og Ejendomsudvalget bliver orienteret om rapportens indhold er den 12. oktober. Det er dette møde, forvaltningen senere kommer med en usand påstand om. 

Nemlig at de ved mødet har vedlagt rapporten. 

Politikerne har gennemtrævlet deres mailbakke med en tættekam, og kan altså konstatere, at de fortsat - den dag i dag - ikke har modtaget revisionsrapporten fra forvaltningen. 

Det forarger Shirin Tholstrup, at ikke engang politikerne har fået rapporten, selvom den blev færdig allerede den 22. september - for omkring halvanden måned siden.

-  Det er så problematisk og dybt bekymrende, at der sidder nogle ledende embedsmænd oppe i forvaltningen og direkte lyver. Det er jo det de gør, hvis man skal kalde en spade for en spade, siger Shirin Tholstrup.

Shirin Tholstrups har mistet tilliden til Frederiksberg kommunes forvaltning
Shirin Tholstrups har mistet tilliden til Frederiksberg kommunes forvaltning
Foto: TV 2 Lorry - Niels Knuth

Imens sagen kører fortsætter byggeriet på Bülowsvej/Fuglevangsvej. Ifølge den oprindelige plan er renoveringen færdig til december. En af de entreprenører, der har underbetalt håndværkere, når at blive færdige med deres arbejde, inden den sociale dumping bliver opdaget. 

Hvis kommunen skulle beslutte, at fjerne en eller flere entreprenører, skulle der findes en anden. Det kunne blive besværligt og tage lang tid, da der er stor håndværkermangel.

-   Forvaltningen tilbageholder bevidst vigtig information, fordi de er bange for, at jeg trækker tæppet under dem, hvis jeg får indholdet i revisionsrapporten at se. De forhaler sagen, fordi de ikke ønsker at tage ansvaret på sig, siger Shirin Tholstrup.

quote Der er tale om en misforståelse

Ulrik Winge, Frederiksberg Kommune

Direktør: En misforståelse

Ifølge Frederiksbergs By- Kultur og Miljødirektør, Ulrik Winge er der tale om en misforståelse.

Hvad siger du til, at en af de ledende embedsmænd giver en borger oplysninger, som er usande?

- Her er der tale om en misforståelse. Den pågældende medarbejder tror, at den er udleveret, da han siger det. Men det er den jo ikke, der er udelukkende lavet en redegørelse.

Hvordan kan en ledende medarbejder ikke have styr på det? 

- Der er, som sagt, tale om en misforståelse.

Ikke en dårlig undskyldning?

- Nej, det mener jeg ikke, siger Ulrik Winge til TV 2 Lorry. 

Frederiksbergs By- Kultur og Miljødirektør, Ulrik Winge kalder sagen en ærgerlig misforståelse
Frederiksbergs By- Kultur og Miljødirektør, Ulrik Winge kalder sagen en ærgerlig misforståelse
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

quote Den revisionsrapport er så vigtig og central, at den rapport skal vi bare have tilsendt fra forvaltningen. Længere er den ikke

David Munis Zepernick, Radikale venstre

Misvisende orientering

Af det skriftlige notat fremgår det, at forvaltningen ved orienteringen fastslår, at det ikke entydigt kan konkluderes, at der er tale om underbetaling. 

Det på trods af at revisorerne, der har lavet rapporten ligger inde med løn og timesedler fra ansatte, og vurderer, at der sker underbetaling med op til 30 procent. To af udvalgets politikere har svært ved at genkende rapportens indhold fra forvaltningens notat

- Hvis du ser på redegørelsen fra udvalget, så er det et rent skønmaleri, sammenlignet med hvad du rent faktisk kan læse i revisionsrapporten fra BDO, siger socialdemokratiets medlem af Frederiksberg Kommunes Bolig- og Ejendomsudvalg, Malte Mathies Løcke til TV 2 Lorry.

Malte Mathies Løcke kalder forvaltningens orientering om revisionsrapporten et skønmaleri.
Malte Mathies Løcke kalder forvaltningens orientering om revisionsrapporten et skønmaleri.
Foto: Niels Knuth

TV 2 Lorry får rapporten før politikerne

Den 25. oktober - to uger efter forvaltningens orientering til Bolig og- Ejendomsudvalget - bliver revisionsrapporten udleveret som en aktindsigt til TV 2 Lorry. 

Vi får rapporten, fordi den er et offentligt dokument. Det vil sige et dokument, som alle borgere har krav på at få indsigt i og krav på at få udleveret, hvis de beder om det. 

Derfor kunne vi på TV 2 Lorry sende det videre til politikerne og til Shirin Tholstrup. Kommunens By-, Kultur og Miljødirektør beklager, at de ikke har fået rapporten direkte fra kommunen.

- Der har ikke været en intention om at tilbageholde information. De har fået en redegørelse for, hvad det stod i rapporten. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, at rapporten ikke lå ved, hvis de hvis gerne ville have haft den. Men hvis der er nogle af politikerne, der gerne vil have den, så får de den naturligvis, siger han til TV 2 Lorry.   

Hvad siger du til, at politikerne siger, at jeres orientering er modstridende med det, der står i rapporten?

- Det mener vi ikke, det er. Det kan være, at ordvalget ikke helt er det samme. Men der er ikke nogen modstrid. Det mener vi ikke, der er, siger Ulrik Winge til TV 2 Lorry. 

Men ifølge politikere i Bolig -og Ejendomsudvalget er forvaltningens orientering dumpet.

- Den revisionsrapport er så vigtig og central, at den rapport skal vi bare have tilsendt fra forvaltningen. Længere er den ikke, siger de radikales medlem af Frederiksberg Kommunes Bolig- og Ejendomsudvalg, David Munis Zepernick.