Politikere: Frederiksbergs kommunes sociale dumping er ikke i orden

TV 2 Lorry har afsløret underbetaling på en af Frederiksberg kommunes byggepladser. Borgmesteren og flere andre politikere tager afstand.

Det vækker stor forargelse blandt kommunens politikere, at TV 2 Lorry har kunnet afsløre, at håndværkere på Frederiksberg Kommunes byggepladser bliver underbetalt, og at der muligvis heller ikke bliver indrapporteret korrekt til Skat, hos flere af de entreprenører, der arbejder på byggepladsen Bülowsvej/Fuglevangsvej. 

Ejendommen er en kommunalejet boligudlejningsejendom. Forholdene er dokumenteret i en rapport lavet af revisionsfirmaet BDO. 

quote Alt i sol måne og stjerner tyder på, at der er tale om særdeles kritisable forhold, det kan vi som kommune ikke stå model til

David Munis Zepernick, Radikale Venstre

Fagforeningen 3F kalder sagen et skoleeksempel på social dumping. 

- Det er social dumping i sin reneste form, siger Rasmus Kreutzmann som er faglig sekretær i 3F, og som har læst revisionsrapporten.


quote Det er ikke acceptabelt

Simon Aggesen, borgmester, Konservative

Politikere på tværs af partifarve: Det er uacceptabelt

Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen, tager meget skarp afstand fra det, der er sket på byggepladsen.

- Det er ikke acceptabelt. Det er noget kommunalbestyrelsen går rigtig meget op i. Vi skrider ind overfor hovedentreprenøren, og vi vedkender os vores kædeansvar. Det vil sige, at vi tager ansvar overfor underentreprenører. Det her skal der rettes op på, siger Simon Aggesen, Konservative.

Også Socialdemokratiets medlem i Bolig- og Ejendomsudvalget, Malte Mathies Løcke, er rystet over kommunens rolle i sagen.

- En kommune, der bliver brevet på den her måde, det er ikke ordentligt. Det er ikke ordentligt, at vi ser social dumping på Frederiksberg kommunes egne byggepladser, siger Malte Mathies Løcke.

Det Radikale medlem af samme udvalg istemmer kritikken af forvaltningen.

-  Alt i sol måne og stjerner tyder på, at der er tale om særdeles kritisable forhold, det kan vi som kommune ikke stå model til, siger David Munis Zepernick.

håndværker mellem cykel og ben
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Politikere har tidligere advaret om byggepladsrod

Malte Mathies Løcke fra Socialdemokraterne siger, at han flere gange har påtalt uregelmæssigheder på den pågældende byggeplads overfor forvaltningen

- Jeg er forbløffet over det her. Vi har jo i Socialdemokratiet presset på for, at vi skulle tjekke op på forholdene på byggepladsen. 

- For vi har tidligere set, at der er farlige forhold. Nu viser rapporten så, at der er beviser på, at der sker massiv løndumping og social dumping. Det er dybt skuffende, at kommunen først nu kan begynde at arbejde med det her, siger Malte Mathies Løcke.

quote Jeg mener slet ikke, det burde være sket

Simon Aggesen, Borgmester, Konservative

Ifølge borgmester Simon Aggesen er rapporten fra revisionsfirmaet BDO netop et udtryk for, at sagen bliver taget alvorligt. Nu handler det om at sikre, at alle får en overenskomstmæssig løn.

- Imens vi får afklaret, hvordan det konkret skal ske, tilbageholder vi nogle af pengene, så vi er sikre på, at medarbejderne kan få den løn, de skal have, og at der bliver betalt skat, siger Simon Aggesen.

3F bringer orden i forholdene

Kommunen blev advaret om de kritisable forhold af en borger allerede i starten af august, og da revisionsrapporten kom den 22. september, havde kommunen lønsedler, der viste, at virksomhederne underbetalte med op til 30 procent. 

Der var altså klare beviser på social dumping. Trods det kommer der først styr på tingene den 12. oktober, da 3F går ind og truer med konflikt, hvis ikke virksomhederne straks skriver under på en overenskomst.  

- Medarbejderne skal have overenskomstmæssig løn. Det er også derfor, vi har fået lavet denne her BDO rapport. Nu skal vi så have afklaret, hvad der skal ske. Imens tilbageholder vi penge, så vi er sikre på, at medarbejderne kan få den løn de skal have, og at der bliver betalt skat, siger borgmester Simon Aggesen.


Vi kan se, at når 3F går ind i sagen, så sker der noget med det samme. Hvorfor er kommunen ikke lige så effektive?

- Jeg kender ikke 3Fs metoder, og om de har nogle andre redskaber end os. Men vi har også en god dialog med 3F, siger Simon Aggesen.

3F går ind og siger: Hvis I ikke skriver under på en overenskomst med det samme, så er der konflikt, Kunne I ikke også stille et lignende klart krav?

- Jeg ved ikke, hvad man forvaltningsmæssigt kan gøre. Jeg tror, at det der er ret vigtigt, er, at vi har tæt dialog med 3F, at vi undersøger sagerne, og får bragt det i orden, siger borgmesteren.

Ejendommen Bülowsvej/Fuglevangsvej
Ejendommen Bülowsvej/Fuglevangsvej
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Vil forhindre noget lignende kan ske igen

- Vi forslår, at der bliver lavet en grundig undersøgelse af, om vores tilsyn med de klausuler ude på byggepladserne er blevet overholdt. Det mistænker vi, at forvaltningen ikke har gjort, siger Malte Mathies Løcke fra Socialdemokratiet.

Det er langt fra første gang vi på TV2 Lorry har kunnet fortælle om byggeprojekter i Frederiksberg kommune, hvor der er store problemer. 

Bolig- og ejendomsudvalgets radikale medlem David Munis Zepernick frygter, at det kan blive dyrt, hvis kommunen ikke får bedre styr på sine byggeprojekter.

 - Vi har i Frederiksberg kommune et vedligeholdelsesefterslæb på over 400 millioner kroner bare på skoler og institutioner, og så kommer vores udlejningsejendomme oveni. Vi står overfor at skulle lave renoveringer i millionklassen. Så skal sådan en proces være snorlige. Det er den ikke i dag, siger han.

Socialdemokraterne mener, at kommunen bør sætte ind, så problemer med underbetalte ikke skal ramme kommunale byggepladser igen.

- Vi skal have et udgående tilsynsteam, der sikrer, at der ikke foregår social dumping og sort arbejde, så entreprenører ikke udnytter udenlandske arbejdere, som vi har set i denne sag, siger Malte Mathies Løcke.