Kommunalvalget i Helsingør bliver en gyser

Valgkampen er allerede gang i Helsingør Kommune, hvor Socialdemokratiet udfordrer Benedikte Kiær. Sag om kystsikring udkrystalliserer forskellen på rød og blå blok, mens DF kæmper for at overleve. 

NY VALGANALYSE
Denne artikel blev udgivet i november 2020. Du kan læse en helt ny analyse af valget i Helsingør Kommune ved at trykke på linket herunder:

Mens en stor del af borgmestrene i hovedstadsområdet sandsynligvis opnår genvalg ved det kommende kommunalvalg, er der flere kommuner, hvor magten kan tippe. Her kan de store dramaer udspille sig. Med et år til kommunalvalget tager TV 2 Lorry temperaturen på de ‘sving-kommuner’ i sendeområdet, hvor magten kan skifte. 

Denne gang Helsingør Kommune:

Kommunalvalget i 2009 skiller sig ud fra så mange andre valg i nordøstsjællandske Helsingør Kommune. 

Efter at have været regeret af Socialdemokratiet i flere årtier frem til midten af 90erne, sad bykongen Per Tærsbøl (K) i borgmesterkontoret i 16 år, indtil han på dramatisk vis blev væltet. 

I 2009 fik Venstre således med kun to mandater fat i det øverste embede i kommunen ved et decideret kup. Det skete, da Johannes Hecht-Nielsen sprang fra sit partis aftale med de borgerlige for i stedet at blive borgmester med rød bloks opbakning. 

Ved samme valg blev en vis Benedikte Kiær (K) valgt til byrådet i Helsingør Kommune, og hun blev som bekendt socialminister få måneder senere og har i dag været borgmester siden 2013. 
Benedikte Kiær er en stor profil i dansk kommunalpolitik, men borgmesterens blå blok har kun et meget spinkelt flertal – 12 mod 12 og med Radikale i midten med ét mandat.

quote Der skal ikke meget til, før magten tipper. Det bliver et gyservalg

Politisk redaktør på Helsingør Dagblad, Jesper Munch Nielsen

Konservative sidder på ni mandater, mens Socialdemokratiet har otte mandater i byrådet.
Ved det seneste valg afsøgte venstrefløjen endda muligheden for at afsætte borgmesteren, men uden held. På trods af det er Kiær fortsat favorit til at opnå genvalg, men det er slet ikke utænkeligt, at Socialdemokratiet kan løbe med borgmesterposten.

 

Lyn-analyse fra politisk redaktør på Helsingør Dagblad, Jesper Munch Nielsen: 

- Der skal ikke meget til, før magten tipper. Det bliver et gyservalg. Det er Konservatives Benedikte Kiær og Socialdemokratiets spidskandidat, Claus Christoffersen, der kæmper om at blive borgmester. Begge partier har haft fremgang på landsplan, og de gik begge frem ved det seneste kommunalvalg i Helsingør Kommune. Så det kan blive afgørende, hvem af de to partier, der går mest frem ved det kommende valg. 

quote Valgkampen er altså i gang

Politisk redaktør på Helsingør Dagblad, Jesper Munch Nielsen: 

- Socialdemokratiet og Konservative har arbejdet meget sammen, så set udefra er der måske ikke den store forskel på partierne. Men de er allerede nu ved at definere, hvor de er forskellige. Det drejer sig blandt andet om sagen om kystsikring. Her er spørgsmålet, om det skal være kommunen eller ejerne af strandvejsvillaerne, der skal betale. Et flertal har valgt at friholde ejerne fra at betale, og det synes rød blok er urimeligt. 

- Forleden indrykkede Socialdemokratiet den første helsidesannonce i Helsingør Dagblad for netop at vise deres utilfredshed med det. Valgkampen er altså i gang. Om kystsikring kan være med til at afgøre et valg er endnu for tidligt at sige, men forskellene bliver i hvert fald søgt lige nu. 

- Det bliver også et gyservalg for Dansk Folkeparti, der har dårlige meningsmålinger på landsplan lige nu, og som gik tilbage ved kommunalvalget i 2017. Hvordan vil de blive ramt af, at Nye Borgerlige er på vej frem? I den forbindelse skal det bemærkes, at Nye Borgerliges leder, Pernille Vermund, bor i Helsingør Kommune. Selvom om hun ikke stiller op til byrådet, kan det gøre partiet spændende i kommunen. 

I hvilke andre kommuner kan magten skifte? Læs mere her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik