Bor du i en ‘svingkommune’?: Her kan magten skifte ved kommunalvalget

Kommunalvalget kan blive ekstra spændende i 11 kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde. Se om din kommune er en af dem - eller om borgmesteren har udsigt til at opnå genvalg.

Mens en stor del af borgmestrene i hovedstadsområdet sandsynligvis opnår genvalg ved det kommende kommunalvalg, er der flere kommuner, hvor magten kan tippe. Her kan de store dramaer udspille sig.

Med et år til kommunalvalget tager TV 2 Lorry temperaturen på de 11 ‘sving-kommuner’ i sendeområdet, hvor magten kan skifte. Du kan åbne hver enkelt boks herunder for at læse om de enkelte kommuner. 

I bunden af artiklen kan du også se en oversigt over de ‘stensikre kommuner’ og de ‘nogenlunde sikre kommuner', hvor muligheden for et magtskifte er lavere.

Fire kommunalvalg – fire rævekager i Gribskov

Tre årsager til, at Konservative kan miste Frederiksberg ved kommunalvalget

Glostrups Venstre-borgmester mistede flertal efter drama - nu lurer ung socialdemokrat i kulissen 

Dragør er den mindste kommune, men kan give det største drama

Vinge-kaos kan blive afgørende i Frederikssund

Kan ny lokalliste afgøre valget i Egedal?

Overraskelse lurer på Stevns

Kommunalvalgs-gyser på vej i Lejre - bølgerne går allerede højt i byrådssalen

En sand stinker og spektakulær historik spøger i Allerød

Magten kan skifte ved kommunalvalget i Hillerød - nu vil V og S vise deres forskelligheder

Gyservalg på vej ved kommunalvalget i Helsingør

 Artiklen fortsætter efter billedet...

Om et år skal du sætte dit kryds - og så skal stemmerne tælles
Om et år skal du sætte dit kryds - og så skal stemmerne tælles
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

De stensikre kommuner:

 

 • Albertslund: Har aldrig været andet end Socialdemokratisk ledet siden grundlæggelsen i 1964.
 • Ballerup: Har aldrig været andet end Socialdemokratisk ledet siden grundlæggelsen i 1933.
 • Brøndby: Har aldrig været andet end Socialdemokratisk ledet siden grundlæggelsen i 1966.
 • Gentofte: Siden 1909 har kommunen haft en Konservativ borgmester – og før det kom alle borgmestre fra Konservative-forløberen Højre.
 • Gladsaxe: Socialdemokratiet har vundet hvert eneste kommunalvalg i Gladsaxe siden 1913.
 • Herlev: Her sidder Socialdemokratiet tungt på magten og har absolut flertal i byrådet. Intet tyder på, at det kommer til at ændre sig.
 • Hvidovre: Dansk Folkeparti har tidligere øjnet en mulig borgmesterpost i Hvidovre, men uden held. Kommunen har siden dets første valg i 1944 været Socialdemokratisk, og det ændrer det kommende valg næppe på.
 • Høje-Taastrup: Med borgmester Michael Ziegler i spidsen sikrede De Konservative et absolut flertal ved valget i 2017. Ziegler er yderst populær i kommunen, der ellers tidligere var en Socialdemokratisk højborg.
 • Ishøj: Kommunen har aldrig været andet end Socialdemokratisk styret, og ved langt de fleste valg har partiet egenhændigt sikret sig et absolut flertal. I Ishøj bliver det mest spændende at følge med i, hvem der bliver Socialdemokratiets spidskandidat.
 • Lyngby-Taarbæk: Under borgmesteren Sofia Osmani er Konservative genrejst i den nordsjællandske kommune, som har en lang tradition for borgmestre fra dette parti.
 • Rødovre: Trods afsløringer om misbrug af tjenestebil hos den nu tidligere borgmester Erik Nielsen, får Socialdemokratiet næppe problemer med at fastholde magten med den nye borgmester Britt Jensen.
 • Tårnby: Socialdemokraterne sidder komfortabelt på magten i Amager-kommunen, der aldrig har været ledet af en borgmester fra et andet parti.
 • Vallensbæk: Den lille enklave på den københavnske vestegn har siden kommunens første valg i 1970 altid peget på en Konservativ borgmester. Intet tyder på, at Henrik Rasmussen (K) kan trues i sit embede.
 • Solrød: Niels Hörup (V) har siden 2007 været borgmester i Solrød, som aldrig har haft en borgmester fra andre partier end Venstre.

 

De nogenlunde sikre kommuner:

 

 • Halsnæs: Borgmesterkæden er ved de seneste valg skiftet fra Socialdemokratiet til Venstre og tilbage til Socialdemokratiet igen. Den siddende borgmester, Steffen Jensen (S), kunne dog samle et bredt flertal bag budgettet for 2021, hvor der blev plads til serviceforbedringer og investeringer. Det sker efter en periode med økonomiske udfordringer. 
 • Furesø: Ole Bondo Christensen (S) sidder forholdsvist sikkert i sædet efter tre valgperioder, hvor Socialdemokratiet er vokset, så partiet nu høster fire ud af ti stemmer.
 • Fredensborg: Socialdemokratiet med Thomas Lykke Pedersen i spidsen har siddet på magten siden valget i 2009. Venstre kan dog øjne en chancen for at overtage magten, hvis de kan få De Radikales mandater på deres side.
 • Køge: Selv om Konservative snuppede borgmesterposten for en enkelt periode ved valget i 2013, er Marie Stærke (S) absolut favorit til at genvinde valget i kommunen, der historisk set plejer at gå Socialdemokratiets vej.
 • Hørsholm: En højborg for Det Konservative Folkeparti, men under borgmester Morten Slotveds (K) seneste valgperiode har kommunen døjet med økonomiske problemer, som har ført til nedskæringer og serviceforringelser. Det til trods er Konservative fortsat favoritter til borgmesterposten.
 • København: Den nuværende formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), er valgt som spidskandidat for Socialdemokratiet efter Frank Jensens exit. Selvom støtten til Socialdemokratiet i København har været aftagende, kan hun meget vel blive Københavns næste overborgmester. Det virker usandsynligt, at et flertal vil bakke op om det næststørste parti, Enhedslisten, vurderer politisk kommentator på Politiken, Kristian Madsen. En stærk radikal kandidat kan måske udfordre, mens det er helt utænkeligt, at de borgerlige kan sætte sig på overborgmesterposten. 
 • Rudersdal: Venstres siddende borgmester, Jens Ive, kan blive udfordret af Det Konservative Folkeparti og lokallisten Lokallisten. Et decideret magtskifte virker dog usandsynligt.
 • Greve: Selvom Venstre og Socialdemokratiet ved det seneste valg ikke var langt fra hinanden stemmemæssigt, så har borgmester Pernille Beckmann (V) opbakning fra Dansk Folkeparti, der normalt står stærkt i kommunen, mens Socialdemokratiet står temmelig alene i rød blok.
 • Roskilde: Den nu tidligere borgmester Joy Mogensen (S) overdrog nuværende borgmester Tomas Breddam (S) et byråd med absolut socialdemokratisk flertal efter et kanonvalg i 2017. Meget skal gå galt, hvis ikke Breddam fortsætter som borgmester i Roskilde.

 

Her skiftede magten ved det seneste kommunalvalg: