Valg i Helsingør: Stort drama i vente - hård kamp om borgmesterposten

Der bliver kamp om hver en stemme til kommunalvalget i Helsingør den 16. november. Rød og blå blok er akkurat lige store, som det ser ud i dag, så der skal ikke meget til, før flertallet tipper.

På hovedstadsområdets nordøstlige kyst har vi en rigtig svingkommune – nemlig Helsingør. 

Det er konservative Benedikte Kiær og socialdemokraten Claus Christoffersen, der kæmper om magten. 

Stemmerne vil afgøre, om enten blå eller rød blok bliver størst, eller om der sker det samme som ved sidste valg. Nemlig at partiet i midten, der ikke vil vælge side på forhånd, kan afgøre, hvem der skal være borgmester. 


Hvad er der på spil?

Det er borgmesterposten, for de to blokke i byrådet står meget lige.

 • Helsingør er ingen partipolitisk højborg. Siden 1970 har der været fem borgmestre. Først to fra Socialdemokratiet, og siden to fra Konservative – dog afbrudt af en enkelt fra Venstre efter en noget speget affære
 • Der er altså ikke noget belæg for at sige, at vælgerne historisk set altid hælder til det ene eller det andet parti i Helsingør.
 • Landspolitiske tendenser kan godt spille ind på kommunalvalg, men i Helsingør kommer de to oplagte borgmesterkandidater begge fra partier, der står godt i målingerne.

Det bliver kort fortalt spændende i Helsingør.


Hvem er favoritten og hvorfor?

Det er nuværende borgmester Benedikte Kiær fra Det Konservative Folkeparti.

Hun er favorit, fordi hun er en markant og i det store hele populær politiker i Helsingør. Hun fik suverænt flest personlige stemmer ved sidste valg – mere end dobbelt så mange som den, der fik næstflest.

Derudover kan det borgerlige valgforbund blive en stor fordel for Benedikte Kiær. Ved sidste valg mistede blå blok nogle tusinde stemmer og mindst ét mandat, fordi der ikke var indgået et samlet valgforbund, hvor partierne delte overskudsstemmer. Den fejl begår de ikke denne gang.


Hvem er førsteudfordreren, og har han en chance?

Claus Christoffersen fra Socialdemokratiet. Han har overtaget rollen som Benedikte Kiærs førsteudfordrer fra Henrik Møller, der nu sidder i Folketinget.

Claus Christoffersen kom i byrådet for første gang ved sidste valg med det yderste mandat, og derefter er det gået stærkt. Allerede halvandet år senere blev han nemlig spidskandidat for sit parti. Han er desuden 1. viceborgmester i dag.

Det kan blive en udfordring for Claus Christoffersen (S), at mange vælgere i Helsingør først nu for alvor skal til at lære ham at kende, og det bliver spændende at se, om han kan overtage de mellem 2.000 og 3.000 personlige stemmer, som Henrik Møller typisk høstede ved kommunalvalgene.

Hvordan gik det ved valget i 2017?

Der er 25 medlemmer af byrådet, og man skal derfor kunne tælle til 13 for at have flertal. 

Da stemmerne var talt op efter sidste kommunalvalg, var der dødt løb mellem de to blokke. 12 mandater til rød blok med Socialdemokratiet, Enhedslisten, Lokaldemokraterne og SF, og 12 mandater til blå blok med Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Venstre.

I midten stod Radikale Venstre med det sidste og afgørende mandat. Her endte partiet med at gå med den blå blok, og Benedikte Kiær kunne dermed forsætte som borgmester.

Der blev herefter lavet en konstitueringsaftale med 21 ud af 25 mandater i byrådet bestående af Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Venstre, mens Enhedslisten, Lokaldemokraterne og SF stod udenfor.


Hvordan har byrådet fordelt pengene ved de seneste budgetter?

Alle budgetforlig i valgperioden er indgået med enten 22 eller 23 af de 25 medlemmer af byrådet.

 • I budgettet for 2019 stod Dansk Folkeparti og Lokaldemokraterne udenfor, i budgettet for 2020 var det Enhedslisten og Lokaldemokraterne, og i budgettet for 2021 var det kun Enhedslisten, der ikke var med, hvilket gentog sig i budgettet for 2022.
 • De første to budgetter var med besparelser. Det tredje var stort set uden besparelser men de kom så igen i det fjerde. Besparelserne er blevet udmøntet bredt. 
 • En af de mest omtalte ting, der omvendt er blevet brugt ressourcer på, er fremrykning af minimumsnormeringer.
 • Økonomien i Helsingør er generelt presset blandt andet på grund af stigende udgifter til det specialiserede socialområde og en større andel ældre. Coronapandemien har forværret situationen.
 • Der er sket en skattestigning fra 25,30 til 25,44 fra 2020 til 2021 i Helsingør. I 2022 stiger den yderligere til 25,52. Det skyldes udligningsreformen, der kostede kommunen 23 millioner.  


Hvem har indgået valgforbund?

 • Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten
 • Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Venstre
 • Radikale Venstre og Alternativet


Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Hvad er ellers værd at lægge mærke til?

 • Bykongen Per Tærsbøl fra Det Konservative Folkeparti genopstiller hverken til byrådet i Helsingør eller til regionsrådet i Region Hovedstaden ved valget den 16. november. 81-årige Per Tærsbøl har siddet i byrådet i 48 år, når han stopper ved årsskiftet. Han var en meget populær borgmester i Helsingør fra 1994 til 2009.
 • Per Tærsbøls exit har fået Benedikte Kiær til at meddele, at hun – udover at stille op som borgmesterkandidat til kommunalvalget i Helsingør – også stiller op til regionsrådet i Region Hovedstaden og dermed går efter et dobbeltmandat. Førsteudfordrer Claus Christoffersen har kritiseret beslutningen, men hans kritik bliver blankt afvist af Benedikte Kiær.
 • Udover Per Tærsbøl så er det slut med lokallisten Lokaldemokraterne ved dette valg. Frontfigur Jan Ryberg forlader politik, og det har ikke været muligt at finde en ny spidskandidat. Lokaldemokraterne har været repræsenteret i byrådet på egne stemmer siden 2010. Lokallisten har haft et enkelt mandat i byrådet lige siden.
 • Byrådet vil formentlig få et nyt parti efter kommunalvalget. Nye Borgerlige stiller op i Helsingør og har gode muligheder for at blive valgt ind.


Forudsigelsen:

Det er mest realistisk, at blå blok samlet set bliver størst i Helsingør, og at Benedikte Kiær finder sit flertal her. 

Det bliver dog formentlig en anden blå blok end i dag. Dansk Folkeparti vil sandsynligvis gå tilbage, og Nye Borgerlige vil sandsynligvis blive valgt ind.

Der er også en lille mulighed for, at Benedikte Kiær finder sit flertal hen over midten. Det Konservative Folkeparti og Socialdemokratiet arbejder på mange punkter godt sammen. Et sådant flertal kan dog resultere i brændte broer til dele af blå blok. 



Sådan har vi gjort

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunalvalget? Her kan du møde spidskandidaterne fra Helsingør i TV 2 Lorrys valgdebat. De diskuterer de vigtigste emner fra Helsingør. Velkommen til Debat under uret.

Her er kandidaterne i Helsingør Kommune: