Valg i Helsingør: Stort drama i vente - hård kamp om borgmesterposten

Der bliver kamp om hver en stemme til kommunalvalget i Helsingør den 16. november. Rød og blå blok er akkurat lige store, som det ser ud i dag, så der skal ikke meget til, før flertallet tipper.

På hovedstadsområdets nordøstlige kyst har vi en rigtig svingkommune – nemlig Helsingør. 

Det er konservative Benedikte Kiær og socialdemokraten Claus Christoffersen, der kæmper om magten. 

Stemmerne vil afgøre, om enten blå eller rød blok bliver størst, eller om der sker det samme som ved sidste valg. Nemlig at partiet i midten, der ikke vil vælge side på forhånd, kan afgøre, hvem der skal være borgmester. 


Hvad er der på spil?

Det er borgmesterposten, for de to blokke i byrådet står meget lige.

  • Helsingør er ingen partipolitisk højborg. Siden 1970 har der været fem borgmestre. Først to fra Socialdemokratiet, og siden to fra Konservative – dog afbrudt af en enkelt fra Venstre efter en noget speget affære
  • Der er altså ikke noget belæg for at sige, at vælgerne historisk set altid hælder til det ene eller det andet parti i Helsingør.
  • Landspolitiske tendenser kan godt spille ind på kommunalvalg, men i Helsingør kommer de to oplagte borgmesterkandidater begge fra partier, der står godt i målingerne.

Det bliver kort fortalt spændende i Helsingør.

Borgmester:

Benedikte Kiær (K)

1. viceborgmester:

Claus Christoffersen (S)

2. viceborgmester:

Marlene Harpsøe (DF)


Hvem er favoritten og hvorfor?

Det er nuværende borgmester Benedikte Kiær fra Det Konservative Folkeparti.

Hun er favorit, fordi hun er en markant og i det store hele populær politiker i Helsingør. Hun fik suverænt flest personlige stemmer ved sidste valg – mere end dobbelt så mange som den, der fik næstflest.

Derudover kan det borgerlige valgforbund blive en stor fordel for Benedikte Kiær. Ved sidste valg mistede blå blok nogle tusinde stemmer og mindst ét mandat, fordi der ikke var indgået et samlet valgforbund, hvor partierne delte overskudsstemmer. Den fejl begår de ikke denne gang.


Hvem er førsteudfordreren, og har han en chance?

Claus Christoffersen fra Socialdemokratiet. Han har overtaget rollen som Benedikte Kiærs førsteudfordrer fra Henrik Møller, der nu sidder i Folketinget.

Claus Christoffersen kom i byrådet for første gang ved sidste valg med det yderste mandat, og derefter er det gået stærkt. Allerede halvandet år senere blev han nemlig spidskandidat for sit parti. Han er desuden 1. viceborgmester i dag.

Det kan blive en udfordring for Claus Christoffersen (S), at mange vælgere i Helsingør først nu for alvor skal til at lære ham at kende, og det bliver spændende at se, om han kan overtage de mellem 2.000 og 3.000 personlige stemmer, som Henrik Møller typisk høstede ved kommunalvalgene.

Hvilke temaer kommer til at fylde i valgkampen?

  • Økonomi

    Et stort flertal i byrådet har skrevet under på et sparebudget for 2022 og overslagsårene 2023, 2024 og 2025. Årsagen til besparelserne er blandt andet voksende udgifter til det specialiserede socialområde, og det er også på dette område, der især skal findes penge. Der er tale om over 40 millioner kroner, men hvordan besparelserne konkret skal udmøntes, vides ikke på nuværende tidspunkt. Det bliver op til det nye byråd at træffe beslutningen efter borgere, medarbejdere og organisationer er blevet inddraget.Derudover skal der spares et større millionbeløb på administration og ledelse, og så er der også planlagt en general rammebesparelse i kommunen. Beslutningen om udmøntningen af disse besparelser vil blive truffet af det nuværende byråd, men først til december – altså efter kommunalvalget. Enhedslisten stod som det eneste parti udenfor budgetforliget og kritiserer, at udmøntningen af besparelserne ikke er på plads inden kommunalvalget, så vælgerne kan tage det med i deres overvejelser.

  • Erhverv

    Helsingør Kommune har fået en 89. plads i en årlig måling af lokal erhvervsvenlighed i kommunerne. Det er en bundplacering men dog en fremgang på to pladser i forhold til sidste år. De adspurgte virksomheder er ikke tilfredse med kommunens indsats overfor erhvervslivet og påpeger især udfordringer med arbejdskraft, information og dialog samt skatter, gebyrer og erhvervsarealer. I mere end ti år er Helsingør endt i den nederste fjerdedel af kommunerne.

  • Ældreområdet

    Som så mange andre kommuner har Helsingør en skæv demografi. Kommunen har problemer med at skaffe tilstrækkeligt personale til at tage sig af det stigende antal ældre, og så mangler der boliger til dem - herunder plejehjem. Til næste år åbner Helsingørs første friplejehjem, men der er behov for at bygge endnu et plejehjem i kommunen. Partierne i byrådet er uenige om, hvorvidt det skal være endnu friplejehjem, eller om det hellere skal være kommunalt.

  • Klima

    Øresund kan få en fremtrædende rolle i valgkampen – både i forhold til bestræbelser på at passe bedre på havmiljøet og i forhold til at sikre sig mod vandmasserne ved en fremtidig stormflod. Byrådet har besluttet, at alle boliger i kommunen skal have seperatkloakering på sigt. Det er for at forhindre overløb med urenset spildevand fra kloakkerne til Øresund – noget der i stigende grad er forekommet. Omkloakering på egen grund skal betales af boligejerne selv, og det kan koste op mod 100.000 kroner. Derudover har en sag om kystbeskyttelse splittet byrådet i to. Blå blok har besluttet, at kommunen skal betale 50 millioner kroner for at start-kystsikre strækningen fra Helsingør til Hornbæk. Rød blok mener, at det er en gave til grundejerne på den otte kilometer lange strækning, og at det kan være i strid med loven. De har derfor indsendt en klage til Ankestyrelsen.  

Hvordan gik det ved valget i 2017?

Der er 25 medlemmer af byrådet, og man skal derfor kunne tælle til 13 for at have flertal. 

Da stemmerne var talt op efter sidste kommunalvalg, var der dødt løb mellem de to blokke. 12 mandater til rød blok med Socialdemokratiet, Enhedslisten, Lokaldemokraterne og SF, og 12 mandater til blå blok med Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Venstre.

I midten stod Radikale Venstre med det sidste og afgørende mandat. Her endte partiet med at gå med den blå blok, og Benedikte Kiær kunne dermed forsætte som borgmester.

Der blev herefter lavet en konstitueringsaftale med 21 ud af 25 mandater i byrådet bestående af Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Venstre, mens Enhedslisten, Lokaldemokraterne og SF stod udenfor.

Hvem blev de største stemmeslugere ved valget i 2017?

Antal stemmer
1. Benedikte Kiær (K)* 18,7% af alle afgivne stemmer 6.679
2. Henrik Møller (S) 2.431
3. Marlene Harpsøe (DF) 814
4.Jan Ryberg (L) 782
5. Allan Berg Mortensen (EL) 696

**Benedikte Kiær har holdt barsel i nogle måneder i både 2016 og 2018. Her har henholdsvis Ib Kirkegaard (DF) og Henrik Møller (S) været fungerende borgmester.


Hvordan har byrådet fordelt pengene ved de seneste budgetter?

Alle budgetforlig i valgperioden er indgået med enten 22 eller 23 af de 25 medlemmer af byrådet.

  • I budgettet for 2019 stod Dansk Folkeparti og Lokaldemokraterne udenfor, i budgettet for 2020 var det Enhedslisten og Lokaldemokraterne, og i budgettet for 2021 var det kun Enhedslisten, der ikke var med, hvilket gentog sig i budgettet for 2022.
  • De første to budgetter var med besparelser. Det tredje var stort set uden besparelser men de kom så igen i det fjerde. Besparelserne er blevet udmøntet bredt. 
  • En af de mest omtalte ting, der omvendt er blevet brugt ressourcer på, er fremrykning af minimumsnormeringer.
  • Økonomien i Helsingør er generelt presset blandt andet på grund af stigende udgifter til det specialiserede socialområde og en større andel ældre. Coronapandemien har forværret situationen.
  • Der er sket en skattestigning fra 25,30 til 25,44 fra 2020 til 2021 i Helsingør. I 2022 stiger den yderligere til 25,52. Det skyldes udligningsreformen, der kostede kommunen 23 millioner.  


Hvem har indgået valgforbund?

  • Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten
  • Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Venstre
  • Radikale Venstre og Alternativet


Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Valgforbund:

Når to eller flere partier går sammen i et valgforbund, tæller gruppen som ét parti, når stemmerne skal omsættes til mandater.

Overskydende stemmer kan puljes og tilsammen skaffe valgforbundet et mandat - eller et ekstra mandat.

Hvert parti kan kun indgå ét valgforbund. Valgforbund indgås typisk mellem lister og partier, der står hinanden politisk nær, men de er ikke forpligtet til at støtte hinanden, når der skal findes flertal bag en borgmester.


Konstituering:

Når valgresultatet er kendt på valgaftenen og valgnatten, vil de forskellige borgmesterkandidater forsøge at finde et flertal blandt de øvrige partier. Hvis ét parti alene har flertal, kaldes det absolut flertal. Når en borgmesterkandidat har fundet flertal, vil parterne typisk underskrive en konstitueringsaftale.

En konstitueringsaftale er ikke juridisk bindende og kan ikke håndhæves. Kommunalbestyrelsens konstituering sker på det konstituerende møde, der som regel finder sted et par uger efter valget. Her vælges blandt andet borgmester, viceborgmestre og udvalgsformænd.



Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet og TV 2 Lorry

Hvad er ellers værd at lægge mærke til?

  • Bykongen Per Tærsbøl fra Det Konservative Folkeparti genopstiller hverken til byrådet i Helsingør eller til regionsrådet i Region Hovedstaden ved valget den 16. november. 81-årige Per Tærsbøl har siddet i byrådet i 48 år, når han stopper ved årsskiftet. Han var en meget populær borgmester i Helsingør fra 1994 til 2009.
  • Per Tærsbøls exit har fået Benedikte Kiær til at meddele, at hun – udover at stille op som borgmesterkandidat til kommunalvalget i Helsingør – også stiller op til regionsrådet i Region Hovedstaden og dermed går efter et dobbeltmandat. Førsteudfordrer Claus Christoffersen har kritiseret beslutningen, men hans kritik bliver blankt afvist af Benedikte Kiær.
  • Udover Per Tærsbøl så er det slut med lokallisten Lokaldemokraterne ved dette valg. Frontfigur Jan Ryberg forlader politik, og det har ikke været muligt at finde en ny spidskandidat. Lokaldemokraterne har været repræsenteret i byrådet på egne stemmer siden 2010. Lokallisten har haft et enkelt mandat i byrådet lige siden.
  • Byrådet vil formentlig få et nyt parti efter kommunalvalget. Nye Borgerlige stiller op i Helsingør og har gode muligheder for at blive valgt ind.


Forudsigelsen:

Det er mest realistisk, at blå blok samlet set bliver størst i Helsingør, og at Benedikte Kiær finder sit flertal her. 

Det bliver dog formentlig en anden blå blok end i dag. Dansk Folkeparti vil sandsynligvis gå tilbage, og Nye Borgerlige vil sandsynligvis blive valgt ind.

Der er også en lille mulighed for, at Benedikte Kiær finder sit flertal hen over midten. Det Konservative Folkeparti og Socialdemokratiet arbejder på mange punkter godt sammen. Et sådant flertal kan dog resultere i brændte broer til dele af blå blok. 



Sådan har vi gjort

TV 2 Lorry har skrevet denne analyse på baggrund af research, en lang række skriftlige kilder og samtaler med en stribe af kilder med kendskab til de politiske forhold i kommunen.  

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunalvalget? Her kan du møde spidskandidaterne fra Helsingør i TV 2 Lorrys valgdebat. De diskuterer de vigtigste emner fra Helsingør. Velkommen til Debat under uret.

Her er kandidaterne i Helsingør Kommune:


Valgforbund:

  • Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten
  • Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Venstre
  • Radikale Venstre, Alternativet


Liste A - Socialdemokratiet

Claus Christoffersen

Thomas Horn

Gitte Kondrup

Peter Poulsen

Lone Grønhøj Frandsen

Betina Svinggaard

Lene Lindberg

Silas Drejer

Daniel Boalth Petersen

Christian Thelin

Lars Rosenørn-Dohn

Palle Wørman

Harun Avdal

Thomas Hjalmar Mikkelsen

Jørgen Persson

Mads Sandholdt


Liste B - Radikale Venstre

Christian Holm Donatzky, Helsingør

Knud Mogensen, Tikøb

Birgit Mørup, Helsingør

Per Frank Povlsen, Helsingør

Inge-Lise Candelaria, Helsingør

Mogens Aarsleff Hansen, Espergærde

Niels Frederiksen, Hellebæk

Annette Steglich-Petersen, Hornbæk

Noah Nevado, Helsingør

Hanne E. Jakobsen, Snekkersten

Poul Bernt Jensen, Snekkersten


Liste C - Det Konservative Folkeparti

Benedikte Kiær

Jens Bertram

Michael Mathiesen

Birgitte Bergman

Janus Kyhl

Arne Thorvald Koktvedgaard

Michael Lagoni

Kristina Kongsted

Thomas Kok

Gert Dyekjær

Birgitte Milling

Claus Birkelyng

Carol Krogstrup

Tom Pedersen

Olav Berntsen

Henrik Malmgreen

Henrik Carmel

Thomas Grauslund

Sarah Thorning Guldborg

Knud Vinther Hansen

Hanne Buur

Steen Boldsen

Per E. Thomsen


Liste D - Nye Borgerlige

Ulla Kokfelt

René Schibler

Denise Rostgaard

Kenneth Kure

Jeanne Højstrøm

Margith Marie Jensen

Per Olsen

Peter la Cour


Liste F - SF

Bente Borg Donkin

Anders Wilsbech

Niels Mørup

Thorfinn Johansen

Dorthe Bjørn Andersen

Ole Bergmann


Liste H - Projekt Transparens

Jeppe Hauptmann


Liste I - Liberal Alliance

Nicholas Just Villadsen, Kvistgård

Kira Danholm, Snekkersten

Aishah Yatim, Helsingør

Jan Ilum, Helsingør

Claus Helge Nielsen, Helsingør

Nicklas M. Danholm, Snekkersten


Liste J - Listehansen

Jimmy Jørgensen

Erban Jakobsen


Liste O - Dansk Folkeparti

Marlene Harpsøe

Freja Södergran

Rune Oliver Christensen

Stefan Warburg

Delvalle Villarroel

Charlotte Lehnerskjold

Max Tranebæk

Erik Warburg

Betty Andersen

Niels-Christian Kjeldsen

Esther Warburg

Torben Elleboe

Randi Nielsen

Viggo Pedersen

Jens Kirkegaard

Ib Kirkegaard


Liste P - Bella Listen

Robert Christiansen


Liste V - Venstre

Mette Lene Jensen, Espergærde

Kari Jørgensen, Snekkersten

Morten Westergaard, Espergærde

Bjørn Cronquist, Helsingør

Helena B. Sanders, Helsingør

Christine S. Brun, Hornbæk

Mikael Heibrock Sørensen, Snekkersten

Freddy Jensen, Espergærde

Holger Søndergaard, Espergærde

Bettina Cronquist, Helsingør

Mads Jessen Jensen, Espergærde

Karin Andersen, Hornbæk


Liste Ø - Enhedslisten

Allan Berg Mortensen, Helsingør

Jørgen Bodilsen, Helsingør

Malthe Jacobsen, Helsingør

Annette Frøhling, Helsingør

Karin Claudia Steinberg, Espergærde

Suzanne Schytt, Helsingør

Hans Kjærgaard, Nygård


Liste Å - Alternativet

Mette Skamris

Helene Liliendahl Brydensholt

Morten Greve

_