Bylaug fik nok: Her skal særlige vejbump forbedre trafiksikkerhed

Et flytbart vejbump er nu installeret i et farligt kryds i Ganløse.

Egedal Kommune har monteret de flytbare pudebump, som øger sikkerheden på Farumvej i Ganløse. Foto: Per Raahauge

Det lønner sig at insistere.

Det kan Ganløse Bylaug nu vedkende sig, efter at et nyt og særligt vejbump i denne uge blev monteret i den nordsjællandske by.

Det oplyser bylauget i en pressemeddelelse. 

Læs også Genialt lyskryds kan spare danskerne for 16 millioner timer i kø

Helt konkret har byen ifølge bylauget i flere år bøvlet med trafiksikkerheden lige der, hvor Farumvej passerer Hvidehøjvej/Enghøjvej.

Krydset er heftigt trafikeret og har ifølge bylauget været genstand for flere farlige situationer. 

Det fik i første omgang Egedal Kommune til at omdanne krydset til en mindre rundkørsel med rød asfalt i midten - men uden beplantning eller jordhøj. 

Tvivl om vigepligt

Siden har bylauget fået adskillige henvendelser fra borgere, der har følt sig utrygge. Lokale trafikanter kaldte det “et hemmeligt kryds”, fordi de kunne se, at udefrakommende eller gennemrejsende i byen ganske enkelt navigerede i rundkørslen som om, det var et almindeligt kryds. 

Læs også Pædagog frygter dette lyskryds: "Vi står altid her og er nervøse"

Derfor opstod der flere situationer med tvivl om, hvem der havde vigepligt for hvem. 

Bylauget måtte derfor i arbejde igen. De betalte for, at et en rådgivningsvirksomhed lavede en trafikrapport, der netop udpegede rundkørslen som et farligt sted. Egedal Kommune blev kontaktet, men de ville ifølge bylauget ikke umiddelbart gøre noget.

Artiklen fortstætter efter billedet...

Fra venstre Niels Hedeager Madsen, Ganløse Bylaug, Jan Jagd Nielsen M3 System og Brian Olsson, Ganløse Bylaug tjekkede krydset, da bumpene lige var monteret og kunne konstatere, at de virkede. Foto: Per Raahauge

Kommune sagde ja til vejbump

Men, men, det fik ikke bylauget til at helme. 

Sammen med det lokale firma M3 System præsenterede de sidenhen et forslag, som kommunen ikke kunne sig nej til, siger medlem af lauget, Niels Hedeager Madsen i pressemeddelelsen. 

Læs også Nyeste corona-tal: Ingen personer døde med coronavirus seneste døgn

- Vi henvendte os derfor til kommunen igen. Og nu var de parate til at støtte sikringen af krydset, hvis Ganløse Bylaug og M3 System finansierede projektet, siger han.

Løsningen blev firmaets såkaldt flytbare pudebump, der er godkendt af Vejdirektoratet. Bumpene er udført i genbrugsgummi, og de kan fastgøres med lim og skruer.

Læs også Tæt trafik truer i pinsen - og det starter i dag

“For få dage siden blev pudebumpene monteret af Egedal Kommune, hvor medarbejderne med det samme kunne konstatere, at trafikken markant sænkede farten inden passagen af krydset,” lyder det i pressemeddelelsen. 

Tidligere er flytbare vejbump med succes monteret i en by-rundkørsel i Slagelse, hvor gennemsnitshastigheden efterfølgende blev sænket med 25 procent. Det viste en undersøgelse fra COWI. 

01:07 Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik