Som det eneste sted i Danmark: Akvarie får fire, nye ikoniske dyr

I fem år har Den Blå Planet forsøgt at få havskildpadder til akvariet. Nu er det endelig lykkedes.

Det vrimler med fisk i alle arter på Den Blå Planet, der er Nordeuropas største akvarium.

Men siden akvariet åbnede i 2013, har der manglet noget:

Havskildpadder.

Men nu efter flere års kamp har Den Blå Planet endelig fået havskildpadder som det første akvarie i Danmark.

- Vi er jo enormt glade. Vi kan slet ikke lade være med at kigge til dem hele tiden, siger direktør i Den Blå Planet, Bjarne Klausen. 

- Det er så anderledes en fisk, så graciøs og smuk, og den bevæger sig legende let under vand. Det er jo et ikonisk dyr. Som sportsdykker er det det ultimative at se en havskildpadde. Så er man lidt mere end de andre dykkere, siger han.

To af havskildpadderne er af arten uægte karette. De seks år gamle havskildpadder vejer allerede 65 kilo og er godt en meter lange, men de kan komme helt op på 100 kilo i ekstreme tilfælde.

Derudover har Den Blå Planet modtaget to havskildpadder, der er reddet fra naturen, fordi de er syge. Akvariets dyrlæge håber at kurere dem, så også de kan få et hjem på Den Blå Planet, men det er endnu uvist, om de klarer den.

En lang kamp har nået sin ende

Grunden til at havskildpadderne først nu har fundet deres vej til Den Blå Planet er, at de er i høj kurs i verdens akvarier.

Havskildpadderne er nemlig yderst kræsne med, hvordan de yngler. I naturen vender de tilbage til den samme strand hvert år for at lægge æg, og her skal temperaturen være den helt rigtige, før de graver deres æg ned.

Og derfor er det svært at få født nye havskildpadder i akvarier.

- Det er kun lykkedes at få dem til at yngle i et akvarie to steder i verden. Det ene sted er i Antibes i Frankrig, hvor man har lavet en kunstig strand. Men da skildpadderne i sin tid kravlede op for at lægge æg på stranden, var det for koldt, så de kravlede ud i vandet og smed æggene, siger Bjarne Klausen.

Heldigvis fiskede man i Frankrig æggene op, puttede dem i rugemaskine - og tre måneder senere kom der små havskildpadder ud.

To af dem skal nu bo i Danmark - forhåbentligt meget længe. 

Havskildpadder bliver nemlig mindst lige så gamle som mennesker.

Du kan få et smugkig

Inden to af de elegante dyr kan boltre sig i Den Blå Planets største bassin, Oceantanken, side om side med hammerhajer og ørnerokker, så har akvariet sat dem i karantæne for at sikre sig, at de ikke har nogle sygdomme.

Men når de raske skildpadder kommer over i Oceantanken, er de en fryd for øjet: 

- De er nemme at se, for de er ofte meget aktive og svømmer rundt i akvariet hele dagen. Og når de sover, så lægger de sig på bunden eller op ad en koral og svømmer så op og trækker vejret en gang imellem, siger Bjarne Klausen.

Men publikum kan godt få et smugkig i de raske skildpadders karantænebassin bag Koralrevet, når de svømmer tæt på ruden.

De to syge havskildpadder derimod kan endnu ikke ses af publikum. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik