Danmarks bedste kantine ligger i Brønshøj

Danmarks bedste kantine hører ind under Socialforvaltningen i Københavns Kommune - og det er meget mere end bare en almindelig kantine.

Socialcantina er den første kommunale kantine, der nogensinde har vundet prisen som årets kantine. Foto: Københavns Kommune

Der er ikke noget at sige til, at medarbejdere i Borgercenter Børn og Unge i Brønshøj-Husum-Vanløse-afdelingen i Københavns Kommune glæder sig til frokost.

Vi er nok over evne i forhold til, hvad man ellers kan opleve i en offentlig kantine

Køkkenchef Mathias Holt

For det er ikke bare Socialforvaltningens bedste kantine, der ligger her. Nej, det er såmænd landets bedste, og den går under navnet Socialcantina.

Kantinen blev i foråret nomineret til Landbrug & Fødevarers ’Kantineprisen 2018’. Og nomineringen blev den 9. oktober udvekslet med en førstepræmie, og det er første gang nogensinde at en kommunal kantine løber med laurbærrene.

Læs også Vidste du det? Disse vilde planter kan du bruge i maden

Men det er heller ikke hvem som helst, der står i køkkenet hos Socialcantina Brønshøjvej. Det er nemlig tre erfarne kokke, der tidligere har arbejdet på forskellige Michelin-restauranter, der nu serverer gourmetmad for de offentligt ansatte.

De tre kokke med Michelinbaggrund, der styrer Socialcantina. Foto: Københavns Kommune

Køkkenchefen hedder Mathias Holt, og han også en fortid som underviser hos Københavns Madhus og har lavet projekter for Økologisk Landsforening.

Og da han fik tilbuddet om at stå for Socialcantina, accepterede han.

- Jeg blev spurgt, om jeg ville drive kantinen her i Brønshøj, og jeg tror ikke de havde regnet med, at jeg ville sige ja, fortæller han til TV 2 Lorry.

Med sig tog han de to andre kokke, som også har opnået høje placeringer ved Kokke-DM og været med på kokkelandsholdet.

Mad fra Scocialcantina. Foto: Københavns Kommune

- Vi er nok over evne i forhold til, hvad man ellers kan opleve i en offentlig kantine, siger han med et lille grin.

Det her er vores bud på et socialt arbejde, hvor de unge møder virkelige mennesker, der tager dem seriøst.

Kønnchef Mathias Holt

Der er naturligvis helt styr på maden, som produceres fra bunden med friske og økologiske råvarer, der samtidig holder sig inden for budgettet.

Unge udsatte kommer i praktik

Men Socialcantina er meget mere end bare en kantine, for de tre kokke har nemlig lavet en aftale med husets sagsbehandlere om at få unge, der har brug for en pause fra skolen, i praktik i køkkenet.

- Jeg har altid haft interesse i at arbejde med unge i køkkenet, og sådan er vi blevet en del af huset på en helt anden måde. I stedet for at sagsbehandlerne anbringer de unge ude i kunstige opsætninger langt fra den virkelige verden, bliver de sendt hen til os, hvor vi giver dem nogle ægte relationer og følelsen af sammenhold, siger Mathias Holt.

Læs også Udsatte unge på kursus i livredning

Og forsøget med de unge køkkenhjælpere har vist sig at være en stor succes indtil videre. Det er for eksempel unge ned til 13 år, som har det svært i skolen, men det kan også være dem, der har begået vold, men som er for unge til at komme i fængsel, forklarer Mathias Holt.

- Det her er vores bud på et socialt arbejde, hvor de unge møder virkelige mennesker, der tager dem seriøst. Og når man arbejder i et køkken, er det i grunden et simpelt miljø. Man får besked på, hvad man skal gøre, man serverer maden, får ros og så går vi hjem. Det kan mange mennesker få en dejlig oplevelse af at være med til.

Kunne serveres på en dyr restaurant

Men tilbage til maden, for det er jo især det en kantine går ud på.

- Det er fedt for os, at vi har vundet prisen. Det mad vi laver, kunne man sagtens få på en dyr restaurant, men nu bliver det altså bare serveret til frokost her i Borgercenter Børn og Unge, siger Mathias Holt.

Han synes selv at kantinen adskiller sig fra andre kantiner ved at køre efter et snævert koncept, hvor der er én ret til frokost, der bliver serveret som portionsanretning.

Men hvilken slags mad, serverer de så hos Socialcantina?

Mad fra Scocialcantina. Foto: Københavns Kommune

- Det er meget forskelligt fra uge til uge, men det kan for eksempel den ene dag være en græskarsuppe med estragonolie, ristede græskarkerner, sesam-hasselnøddedrys og creme fraiche og så et friskbagt surdejsbrød. Sådan en ret koster 6-7 kroner at lave. Næste dag kunne det så være helstegte lammekøller med selleripuré og en julesalat, der er anrettet på en tallerken med hjemmesyltede ramsløg, kapers og en vinaigrette med syltet hyldeblomst, som kommer ud over, så det er en flot tallerken, og hvis man er sulten kan man godt komme op og få en portion mere, forklarer Mathias Holt.

Medarbejderne betaler ikke for maden i kantinen fra dag til dag, men er med i en frokostordning, hvor der bliver trukket et beløb fra månedslønnen. Gæster hos Borgercenter Børn og Unge betaler 30 kroner for at spise med.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik