Vidste du det? Disse vilde planter kan du bruge i maden

Hvis man har gang i gryderne og vil tilsætte bibernelle, fuglegræs eller gederams, så kan man nu tjekke, om de vilde planter er sikre at bruge i maden.

Har du lyst til at pifte frikadellerne, grøntsagslasagnen eller salaten op med vilde planter, så kan du med fordel bruge den nye guide fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Miljø- og Fødevareministeriet har listet en lang række vilde planter fra den danske natur op i forskellige kategorier, hvor man kan få overblik over, hvilke man kan eksperimentere med og hvilke planter, man skal holde sig fra.

Den nye guide indeholder 50 planter, som alle er risikovurderede af DTU.

Det er især i restaurationsbranchen blevet populært at sætte vilde planter på menuen, og DTU har også vurderet, om der kræves en særlig EU-godkendelse, inden de må sælges til kunderne.

Undgå dårlig mave

Plantelisten er lanceret som en hjælp til danske kokke, produktudviklere og fødevarevirksomheder, men den også en guide til alle de danskere, som er nysgerrige på at bringe naturen ind i deres køkkener – og hjælper til at man ikke ender den halve nat på tønden på grund af dårlig mave.

Giftlinjen har de seneste 10 år oplevet en væsentlig stigning i antallet af henvendelser vedrørende personer, der har spist giftige planter, svampe og bær. Der er desuden en tendens til, at forgiftningstilfældene er blevet alvorligere, da folk ikke længere blot smager på et enkelt bær eller blad, men tilbereder hele måltider af råvarer sanket i naturen, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Gederams
Gederams
Foto: Miljø- og Fødevareministeriet

- Naturen er et samfundsgode, som vi alle kan nyde. De senere år er der kommet en større lyst til ikke bare at færdes i den vilde natur, men også tage den med ind på vores tallerkener. Jeg håber plantelisten kan være et redskab til, at flere vil bruge naturen, og at vi samtidig kan bidrage til at undgå, at folk kommer galt afsted, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

De 50 planter er udvalgt blandt andet på baggrund af, hvad Fødevarestyrelsen i en tidligere kortlægningskampagne har set brugt på restauranter og fødevarevirksomheder.

Du kan herunder se hvilke planter, der er vurderet sikre at bruge, og hvilke der frarådes.

Kan spises

Bibernelle
Bibernelle
Foto: Miljø- og Fødevareministeriet

Bør kun spises i begrænsede mængder

Almindelig fuglegræs
Almindelig fuglegræs
Foto: Miljø- og Fødevareministeriet

Bør ikke spises

Følgende planter bør ikke spises på grund af manglende kendskab til indhold og risici:

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Roskilde Folkepark

Årsagen er fundet: Derfor er søerne i Folkeparken mælkede og blågrønne

imerco(3)

playHer er æggene ikke på køl: - Det er helt unødvendigt

oplevelser nat

Her er fire gratis oplevelser i nattens mulm og mørke

Genrefoto

playEndelig: Længe ventet strand åbner til sommer

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere