Bekymrede borgere ringer efter hjælp, men lad sælungerne være i fred

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral får mange opkald fra borgere, der finder enlige sæler på stranden, men lad dem være i fred lyder opfordringen.

Selvom det kan ligne, at de er i nød, når sæler ligger på en strandbred og vrider sig, så er det sjældent tilfældet.

Tværtimod, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse, der i den forgangne måned er blevet kimet ned af bekymrede strandgæster, der har set enlige sæler ligge i sandet.

- Når man ser en sælunge på stranden, er det vigtigt at holde rigtig lang afstand til den, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Bliver væk fra mor

Sælunger ligger ofte alene på kysten, fordi de er blevet væk fra deres mor. Men mor og unge finder ofte hinanden igen, hvis de altså ikke bliver forstyrret af mennesker.

- Sæler er så følsomme overfor mennesker, at sælmor ikke tør nærme sig sin unge, hvis der er mennesker omkring. Derfor ser vi en hyppig årsag til efterladte sælunger hen over sommeren, siger Michael Carlsen.

På landsplan modtog Dyrenes Beskyttelse i juni 297 opkald om sæler, mens der i juni og juli sidste år i alt var 249 opkald, så der er sket en markant stigning. Af de 297 opkald blev 12 foretaget fra hovedstadsområdet, mens 57 opkald kom fra resten af Sjælland.

En sælunge passes kun af sin mor i tre-fire uger, og i løbet af den tid skal ungen nå at fordoble eller endda tredoble sin vægt.

- Det er altså enormt vigtigt, at ungen får alle sine måltider, så den kan udvikle sig mest muligt. Hvis en unge bliver adskilt fra sin mor for tidligt, kan det få fatale konsekvenser, siger Michael Carlsen.

Ring kun, hvis sælen har skader

Kun hvis en sæl har synlige skader bør man ringe efter hjælp på Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812.

Uden at komme for tæt på filmede københavneren UIrik Danstrøm søndag en sæl, der lå på Svanemøllen Strand, og han har efterfølgende sendt sit klip til TV 2 Lorry.

- På min daglige morgen gåtur ved Svanemølle-stranden så jeg denne sælunge der var kravlet op på stranden. Vi så hinanden lidt ad, men da jeg satte mig på hug, blev det alligevel for meget og sælen kravlede i vandet igen, forklarer UIrik Danstrøm.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik