Vagtcentral lagt ned af opkald om mågeunger

Dyrenes Beskyttelse får lige nu over 400 opkald om dagen, og de fleste er om mågeunger. Men mågeunger er ikke i nød, blot fordi de sidder på jorden.

Lige nu gløder telefonerne i Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Sidste uge tikkede hele 2.780 opkald ind fra borgere, der bekymrede sig om dyr, de var stødt på. Men med 257 opkald tager mågeunger føringen i øjeblikket.

- Lige nu bliver vi lagt ret meget ned af mågeunger. Af folk, der ringer ind og er bekymret over, at de er alene, og om de er efterladte, siger Cecillie Taarnberg, Vagtcentralmedarbejder hos Dyrenes Beskyttelse i Buddinge. 

Men mågeungerne er ikke i nød:

- Juni og juli måned er højsæson for mågeunger, som forlader deres rede og begiver sig rundt på egen hånd på jorden. Det er en helt naturlig adfærd for dem at have en periode alene på jorden, efter de har forladt reden, siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.

I 2018 fik Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 i alt 949 opkald om mågeunger. Alene i juni og juli fik 1812 hele 866 af opkaldene, så det vil sige, at vi nu er midt i højsæsonen.

FAKTABOKS: Sidste uges top 3

Mågeungerne ka’ selv

Selv om de befinder sig på jorden, kan mågeungerne ikke flyve endnu. Derfor er dens forældre lige i nærheden og kommer ned og fodrer den, indtil den selv kan komme på vingerne.

- Mågeforældre er meget beskyttende og kan blive ret aggressive, hvis nogen nærmer sig deres unge. Derfor skal man også for ens egen skyld lade den være i fred. En vred voksen måge er ikke rar at få i hovedet, siger Michael Carlsen.

Så ser man en mågeunge med dun eller fjer, som ellers ser frisk ud, skal man bare gå videre. De kan klare sig selv, også selvom du finder dem underlige steder, såsom parkeringspladser, industrikvarterer og i gågader.

Organisationen har sat ekstra bemanding på i de her dage, for at kunne klare presset. Men de håber, folk nu forstår, at de skal lade mågeungerne blive siddende i fred:

- Man skal egentlig bare lade dem være, og så skal mor og far nok tage sig af dem, siger Cecillie Taarnberg, Vagtcentralmedarbejder hos Dyrenes Beskyttelse.

FAKTABOKS: Det gør du, hvis du ser en mågeunge

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Musvåge

Rovfugle dræbt af ulovlig gift: "Det er noget svineri"

Lystfisker

”Træk en gammel sweater på…” - her finder du alle fiskestederne

Untitled collage

Store planer for lang å – betonen skal fjernes, og vandet skal flyde frit

Jellerødskoven i Kokkedal

Træer sprængt med dynamit for at hjælpe flagermus - borgere utilfredse med høje brag

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere