Sensationelt sjælden fugl er flyttet ind i grønt område ved Birkerød

Ornitologer og fugleentusiaster har svært ved at skjule euforien over, at den meget sjældne dværgrørvagtel lige nu kan ses ved Vaserne i Birkerød.

En mindre fuglesensation.

Sådan beskriver Fugleværnsfonden den nye indbygger i naturområdet Vaserne ved Birkerød.

Her har man nemlig de seneste dage kunne se og høre den meget sjældne dværgrørvagtel, hvilket har fået adskillige ornitologer og fugleentusiaster til området.

- Grunden til, at den her fugl fanger så mange menneskers opmærksomhed, er, at den er ufatteligt sjælden og sky – og så har den en karakteristisk lyd, siger Fugleværnsfondens naturvejleder, Jørn Dyhrberg Larsen.

Han bakkes op af biolog Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening:

- Udover at det en uhyre sjælden fugl, så er det også opsigtsvækkende, at man her har så gode muligheder for at se og høre den på meget tæt hold. Normalt kan de her dværgrørvagtler været meget sky og lever skjult, men det lader til, at denne her er anerledes. Så det er virkelig ud over det sædvanlige, siger han til TV 2 Lorry.

Kvækker som en frø

Lyden, som dværgrørvagtlen laver, minder mest af alt om en slags kvækken. Det er ikke unormalt, at rørvagtler kvækker, men den sjældne dværgrørvagtels kald er ekstraordinært.

- Det er næsten svært at kende forskel på den og en frø, så man skal lige spidse ører. Den kvækker på samme måde, som andre fugle synger. Det er dens måde at kalde på en mage og samtidig markere dets territorie, forklarer Knud Flensted.

I videobidden herunder kan du høre, hvordan fuglen kvækker som en frø:

 

Sjælden gæst i Danmark

Dværgrørvagtlen kommer sydfra. Den overvintrer i Nordafrika og spenderer som oftest sommermånederne i Sydeuropas lune sommervejr, da den foretrækker varme.

Derfor er det meget sjældent, den forvilder sig så langt nordpå, forklarer Knud Flensted.

- Den er kun set i Danmark omkring 20 gange, og den ses generelt sjældent i denne her del af Europa. Måske er den fløjet lidt længere, end den normalt ville gøre - enten som en lille fejl, eller fordi den afsøger potentielt nye yngleområder, siger han og fortsætter:

- Det kan måske være, at den i takt med klimaforandringerne bliver mere hyppig gæst heroppe.

Ønsker man at se og opleve dværgrørvagtlen ved Vaserne, så anbefales det, at man gør det enten om morgenen eller om aftenen. Mulighederne for at se fuglen skulle være bedst, hvis man går fra Bistrup Rensningsalæg og via stierne ned mod Vaserne.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

amarminoskilt1_web

Efter flere konflikter mellem besøgende: Naturpark opfordrer nu til sikker færdsel

Naturcenter amager

De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

Amager Fælled Lærkesletten blokade byggeri

Aktivister blokerer byggeri på Amager Fælled: ”Vi er naturens stemmer”

Hugorm

Varme vinteruger sætter gang i naturens forår

Rudersdal

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere