Undersøgelse af skandalehøjhus får kritik: "Totalt håbløst"

Flere partier på Københavns Rådhus vil nu have, at undersøgelsen af skandaleramt højhus fremover skal foretages uafhængigt af entreprenøren bag.

Det 86 meter høje boligbyggeri på Amager i København, Njals Tårn, får endnu en gang kritik.

I marts sidste år blev storentreprenøren Bach Gruppen politianmeldt af Københavns Kommune på grund af mistanke om svindel med fundamentet under det 23 etagers højhus.

Prøver af fundamentet har siden vist, at kvaliteten af betonen er langt under den standard, den skal være.

Der er også blevet udført foreløbige boreprøver af nogle af højhusets bærende søjler, og den undersøgelse tyder på, at der også er problemer med de bærende søjler op gennem huset.

Totalt håbløs undersøgelse

Nu møder omstændighederne omkring den foreløbige undersøgelse af søjlerne kritik fra flere kanter.

Det er nemlig Bach Gruppen selv, der i samarbejde med deres eksterne rådgivere har besluttet, hvilke søjler der er taget boreprøver fra, og derefter er det en håndværker fra byggepladsen, der har transporteret betonprøverne til et firma med speciale i betonanalyser.

- Det er totalt håbløst. Jeg kan ikke have tillid til de prøver, der udtages, sådan som det foregår nu. Det skal være uvildige, der udtager, transporterer, analyserer og i det hele taget varetager prøverne - ikke Bach Gruppen eller deres rådgiver, siger Jakob Næsager (K), medlem af Teknik- og miljøudvalget i Københavns Kommune.

OPERATION X FØLGER SAGEN

Hvis du ved noget om Bach Gruppens byggeri, så er du velkommen til at skrive til redaktionen på x@tv2.dk.

Han bakkes op af Bjarne Christian Jensen, der er professor emeritus fra Syddansk Universitet med speciale i betonkonstruktioner.

- Det er meget uheldigt, at Bach Gruppens egen rådgiver har stået for udtagelsen af prøver. De prøveresultater, vi har på nuværende tidspunkt, giver ikke nødvendigvis et retvisende billede af søjlernes styrke. Det skal der en uvildig specialist til at undersøge, mener han.

quote Jeg har bestemt ikke den store tillid til Bach Gruppen i denne sag.

Ninna Hedeager Olsen (EL), teknik- og miljøborgmester, Københavns Kommune

Under mistanke for svindel

Københavns Politi efterforsker sagen om den underlødige beton i højhuset og har ransaget flere af Bach Gruppens adresser på baggrund af mistanke om dokumentfalsk.

Jakob Næsager mener, at prøverne af søjlerne netop skal ses i lyset af, at Bach Gruppen tidligere har sendt forfalskede oplysninger om højhuset til kommunen.

- I og med at kommunen formentlig har været udsat for dokumentfalsk, så kan vi jo ikke lade Bach Gruppen eller deres rådgivere udtage prøverne eller beslutte, hvor prøverne skal udtages, eller håndtere prøverne i øvrigt, siger Jakob Næsager.

Det skandaleombruste højhus ligger på Islands Brygge.
Det skandaleombruste højhus ligger på Islands Brygge.
Foto: Christina Gerion - TV 2 Lorry

Bach Gruppen erkender i en mail til Operation X, at de sendte de forfalskede dokumenter til kommunen, men skriver også, at det skete i god tro.

En gruppe medarbejdere i deres datterselskab, BG Beton, på Sjælland havde ifølge Bach Gruppen forfalsket dokumenterne, uden at hovedkvarteret i Viborg vidste det. De pågældende medarbejdere er politianmeldt og er ikke længere ansat, understreges det.

Problemer kunne være undgået

Københavns Kommune har gennem længere tid påpeget overfor Bach Gruppen, at deres rådgiver fra ingeniørkoncernen COWI skal involveres i, hvordan prøvetagningen skal foregå. Det fremgår af en aktindsigt, Operation X har fået.

12. november skrev kommunen eksempelvis i en mail til Bach Gruppen:

- Tak for samtalen, hvor jeg oplyste et behov for, at vores eksterne rådgiver fra COWI, som aftalt bliver indlogeret i planlægningen for jeres foranstående prøveprogram vedr. søjlestyrken.

23. december, mere end en måned senere, havde Bach Gruppen fået udtaget omkring 150 boreprøver af søjlerne, men stadig uden kommunens rådgiver var blevet tilstrækkeligt inddraget i, hvordan prøvetagningen præcis skulle foregå.

- Det er vigtigt, at COWI inddrages inden videre undersøgelser igangsættes. Herved undgår vi flere misforståelser og sikrer, at den bedste metode bliver praktiseret for prøvetagningsprogrammet, indskærpede kommunen i en mail til Bach Gruppen.

I en mail fra samme dag udtrykte rådgiveren fra COWI, at hun var i tvivl om, hvem der havde været ansvarlig for selve udtagningen af boreprøverne fra betonsøjlerne.

quote Det lyder som en god idé at sikre en uvildig undersøgelse fremadrettet

Bjarne Christian Jensen, professor emeritus

Bach Gruppen understreger i en mail til TV 2, at de foreløbige prøver af søjlerne ikke skal forveksles med det endelige prøveprogram - fremgangsmåden for dette skal først aftales nærmere med kommunen.

- Skulle forvaltningen og COWI have bekymringer i forhold til sporbarhed og lignende, vil der selvfølgelig blive taget højde for det i det endelige prøveprogram.

Her ses boreprøver fra højhusets fundament. Prøverne af fundamentet blev taget af Teknologisk Institut, og billedet er fra deres rapport om fundamentet.
Her ses boreprøver fra højhusets fundament. Prøverne af fundamentet blev taget af Teknologisk Institut, og billedet er fra deres rapport om fundamentet.
Foto: Teknologisk Institut

Svigtet af direktør og underleverandør

Bach Gruppen har tidligere forklaret, at de er rystede over, at en nu afdød direktør for deres datterselskab BG Beton ifølge dem har ført hovedkontoret bag lyset ved at producere dårlig beton til fundamentet i højhuset.

- Jeg er, personligt, dybt skuffet over, at noget sådan kan ske. Hver en sten i den her sag skal vendes, og de ansvarlige skal stilles til ansvar, skrev Bach Gruppens bestyrelsesformand og grundlægger Finn Bach i en pressemeddelelse i august, da problemerne med fundamentet kom frem.

Men mange af søjlerne i højhuset blev støbt efter BG Beton-direktørens død i april 2019.

Bach Gruppens direktør, Lene Christensen, har tidligere forklaret Operation X, at Bach Gruppen ikke selv stod for at støbe søjlerne. Til den opgave havde de hyret en underleverandør, der ifølge direktøren ikke har overholdt sine aftaler.

- Støbningen af søjlerne er blevet udført af en underleverandør, der desværre ikke har leveret og kvalitetssikret som aftalt. Det er vi selvfølgelig meget ærgerlige over, og vi er lige nu i gang med at finde ud af, hvordan det kunne ske.

Politikere vil have uvildig undersøgelse

På mandag skal Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg tage stilling til et forslag fra de Konservatives Jakob Næsager og Dansk Folkepartis Finn Rudaizky.

Forslaget går på, at forvaltningen skal sikre, at prøvetagningen fremover skal foretages af uvildige specialister - uden at hverken Bach Gruppen eller deres faste rådgiver er direkte involveret.

- Det lyder som en god idé at sikre en uvildig undersøgelse fremadrettet, siger professor emeritus Bjarne Christian Jensen.

Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Ninna Hedeager Olsen (EL), bakker umiddelbart op om forslaget.

- Jeg har bestemt ikke den store tillid til Bach Gruppen i denne sag, derfor er det også afgørende for mig, at kommunens eksterne rådgivere, COWI og Aalborg Universitet, siger god for alt, der kommer fra Bach Gruppen og deres rådgivere – det gælder også, om prøvetagningen bliver foretaget forsvarligt. Derfor bakker jeg også op om, at forvaltningen skal komme med et bud på, hvordan prøverne kan foretages af et uvildigt selskab, skriver hun i en mail til TV 2.





Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik