Mette F. vil ikke udelukke regional genåbning - borgmestre er uenige

Ifølge en ekspert kan det være svært at styre genåbningen, hvis man arbejder med regionale forskelle.

Smittespredningen af coronavirus er et problem, som er størst på Sjælland.

Vest for Storebælt er smittespredningen så begrænset, at epidemien stort set vil være elimineret i løbet af sommeren – selv hvis fynboer og jyder stopper med at holde afstand til hinanden.

Det fremgår af den seneste rapport om smittespredning og sygehusbelastning, som Statens Serum Institut har udsendt onsdag.

Faktisk er der så store regionale forskelle på smittespredningen, at Statens Serum Institut ikke længere vil regne ud fra den nationale model, man hidtil har anvendt. Ekspertgruppen bag rapporten har besluttet, at man skal bruge en regionsopdelt model.

Beregninger er et ”nybrud”

Den nye model er stadig under udvikling og behæftet med en usikkerhed. Men nyheden om de regionale beregninger vækker begejstring på Christiansborg.

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger inden onsdagens forhandlinger om genåbning, at hun "ikke afviser, at vi kan gøre noget regionalt", når det kommer til genåbning.

- Vi kan jo se i andre lande, at man laver en regional åbning. Det er i lande, som har en lidt større geografi end os, som Tyskland og Frankrig, og derfor vil det nok ikke have samme betydning i Danmark, siger statsministeren, der vil diskutere regionale genåbninger med Folketingets partier.

Hos Dansk Folkeparti kalder formand Kristian Thulesen Dahl de regionsopdelte beregninger for et ”nybrud”, som åbner op for at åbne hurtigere nogle steder end andre.

quote Bekymringen ville være, at modellerne kan skride

Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi

- Vi behøver ikke at lukke Storebæltsbroen, men det betyder jo, at der er mulighed for at åbne hurtigere nogle steder, end der er andre steder. Genåbningen skal ikke vente på det sidste sted, som bliver klart til at åbne, siger Thulesen Dahl, der blandt andet fremhæver skoler og offentlige arbejdspladser som steder, der kunne åbne med regionale forskelle.

Hos Konservative ser formand Søren Pape Poulsen helst, at genåbningen sker samlet i hele landet. Men også han holder døren på klem.

- Der er i hvert fald mulighed for at åbne mere nogle steder end andre. Hvis ikke der er politisk vilje til at tage store skridt, må vi kigge den vej, siger han.

Ekspert: Det kan være svært at styre en regional genåbning

Men det kan være svært at styre genåbningen, hvis man arbejder med regionale forskelle, advarer Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi på Aarhus Universitet. Han medgiver dog, at rapporten er opløftende læsning, særligt for borgerne i Region Nordjylland og Syddanmark.

- Når man ser på beregningerne for de to regioner, kan man sagtens forsvare en meget vidtrækkende genåbning. Det ser ud til, at det kan lade sig gøre uden risiko for overbelastning af sundhedsvæsenet, siger Søren Riis Paludan, som understreger, at det er en politisk beslutning, hvordan genåbningen skal foregå.

- Bekymringen ville være, at modellerne kan skride. Nogle tiltag kan man styre såsom åbning af skoler og kontorbygninger, men fritidslivet er langt mere vanskeligt, for der holder folk sig ikke på samme måde lokalt, siger han.

Borgmestre er uenige

Hos borgmestrene i den vestlige del af Danmark er holdningen til en regional genåbning blandet. I Tønder Kommune har borgmester Henrik Frandsen tidligere argumenteret for en regional genåbning, og det går han fortsat ind for.

quote Odense er en stor pendlerkommune, hvor mange kommer fra Sjælland hver eneste dag. Jeg er i tvivl, om det praktisk ville kunne lade sig gøre

Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense Kommune (S)

Til gengæld mener borgmesteren i Region Syddanmarks største kommune, Odense, ikke, at det er en god idé at have regionale forskelle.

- Det nytter ikke noget, at vi kommer ud af takt, så vi skal koordinere nationalt. Det er glædeligt, at tallene i region Syddanmark er så langt nede, men vi ved også, at Odense er en stor pendlerkommune, hvor mange kommer fra Sjælland hver eneste dag. Jeg er i tvivl, om det praktisk ville kunne lade sig gøre, siger Peter Rahbæk Juel.

Men er det groft sagt ikke bare et spørgsmål om at lukke Storebæltsbroen?

- Danmark går helt i stå, hvis vi lukker Storebæltsforbindelsen. Det er en vigtig livsnerve for vores landsdel og for hele landet, siger borgmesteren.

DF: Regler skal have hold i virkeligheden

Samme toner lyder fra den nordjyske hovedby, Aalborg. Her mener borgmester Thomas Kastrup-Larsen ikke, at det vil fungere med en regionalt afgrænset genåbning, selvom det ville være til gavn for byens erhvervsliv.

- Jeg ser kun én måde at gøre det på, og det er ved at gå i takt. Der er jo ikke rejseforbud imellem regionerne, og det ville skabe en helt uoverskuelig situation med alt for mange ubekendte faktorer, mener Thomas Kastrup-Larsen.

Tilbage på Christiansborg ser Kristian Thulesen Dahl helt modsat på sagen. Adspurgt om man risikerer at sætte den danske sammenhængskraft og sammenholdet over styr, ryster Dansk Folkepartis formand ikke på hånden.

- Jeg tror, det er lige modsat. Danskerne ved, at reglerne er baseret på sund fornuft, men hvis de ikke kan se fornuften, virker reglerne ikke længere. Det er præcis som med fartbegrænsninger, som også er nødt til at have hold i virkeligheden, hvis folk skal overholde dem, siger Kristian Thulesen Dahl.

Folketingets partier forhandler om genåbning af Danmark onsdag og torsdag.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik