Hospitalsansat: Covid-19-død er et ensomt farvel

I en videodagbog fortæller sygeplejerske Sarah Latini Fjord-Larsen, at smittefare gør det besværligt for coronapatienter at tage afsked med deres kære.

Sarah Latini Fjord-Larsen er sygeplejerske og arbejder på hjerteafdelingen på Bispebjerg hospital, som består af tre afsnit. Det ene er nu et rent corona-afsnit med plads til op til 12 patienter. Her har de flere gange mistet patienter til covid-19.

- Som sygeplejerske er jeg selvfølgelig vant til, at der er patienter, der dør. Men det, der er meget anderledes med covid-19-patienter, er, at de pårørende ikke bare lige kan komme forbi. Det gælder også, selvom patienterne har det meget dårligt, og det både kan gå den ene eller anden vej. Trods det, kan de pårørende ikke bare være derinde. Jeg synes bestemt ikke, det er en behagelig situation at stå i, siger Sarah Latini Fjord-Larsen.  

Ifølge den 28-årige sygeplejerske, betyder risikoen for smitte, at det kan være svært for coronapatienter at få en god afsked med deres nære.
Ifølge den 28-årige sygeplejerske, betyder risikoen for smitte, at det kan være svært for coronapatienter at få en god afsked med deres nære.
Foto: Privat foto

Sarah Latini Fjord-Larsen er en af tre ansatte ansatte, der laver videodagbog til os her på TV 2 Lorry. Vi interviewer hende også, ligesom hun tager billeder af sin hverdag. Netop den svære afsked for coronapatienter er et af de temaer, hun har fortalt os om.

quote Vi har efterhånden fået en Master i facetime

Sarah Latini Fjord-Larsen, sygeplejerske, Hjerteafdelingen, Bispebjerg Hospital

Isolationstøj giver afstand

Hun fortæller, at når pårørende alligevel endelig får mulighed for at komme på besøg, skal de have isolationstøj på med maske, beskyttelsesbriller og handsker.

- Det er mærkeligt at være sådan skærmet. Det giver afstand imellem én selv og patienten, som man ikke rigtig er vant til. Det har jeg skullet vænne mig til.

Den 28-årige sygeplejerske mener, at det må være en udfordring for de pårørende at være helt til stede i nuet, når de skal være pakket så meget ind.

- Jeg tænker i hvert fald selv, at det ville være en forfærdelig måde at skulle sige farvel til mine bedsteforældre, hvis jeg skulle være pakket ind. Hvor man ikke kan komme rigtig tæt på og bare være der, siger Sarah Latini Fjord-Larsen.  

Ifølge Sarah Latini Fjord-Larsen skaber isolationsudstyret afstand.  
Ifølge Sarah Latini Fjord-Larsen skaber isolationsudstyret afstand.  
Foto: Privat foto

Forstående pårørende

Sarah Latini Fjord-Larsen er dog imponeret over, at de pårørende er så gode til at acceptere de nødvendige begrænsninger.

- Heldigvis er de pårørende helt enormt forstående. Jeg synes, det er et kæmpe overskud, de udviser. Man kunne sagtens være bange for at, det ville skabe enormt meget vrede og frustration. Det ville man sagtens kunne forstå, men det synes jeg slet ikke, jeg har oplevet.

Selvom de pårørende er forstående, er det altså ikke let at skulle sige nej, når familiemedlemmer vil besøge deres meget syge nære.

- Det er rigtig hårdt, men det skyldes desværre omstændigheder, man ikke rigtig kan gøre noget ved, siger hun til TV 2 Lorry via en skypeforbindelse. 

Sarah Latini Fjord-Larsen fortæller, at afdelingen modtager ekstra mange telefonopkald.
Sarah Latini Fjord-Larsen fortæller, at afdelingen modtager ekstra mange telefonopkald.
Foto: Privat foto

Master i Facetime

Hun fortæller, at netop fordi de pårørende ikke kan komme på besøg, modtager afdelingen langt flere telefonopkald, end de plejer. De pårørende ringer for at høre, hvordan det går med deres nære. Der er også mange, der taler med deres pårørende via Facetime og videolink.

- Vi har efterhånden fået en mastergrad i Facetime alle os sygeplejersker. Så vi kan hjælpe patienterne med at få mulighed for at se deres pårørende, siger Sarah Latini Fjord-Larsen.  

Men af og til kan være en balancegang, fordi patienterne nogle gange er meget trætte og ikke altid har helt ligeså meget energi som de pårørende.

- Som sygeplejersker skal vi både lytte til, hvad patienten har brug for, og hvad de pårørende har brug for. Nogen gange føler de pårørende, at de er langt væk, og ikke rigtig er en del af situationen. Så har de af og til et behov for at ringe meget sammen og tale via Facetime ofte. Det er fuldt forståeligt, at de vil det. Men nogle gange, når man er meget syg, har man bare ikke energien til det. Der kan det som sygeplejerske nogle gange være nødvendigt at mægle lidt, så man får sagt på en pæn måde, at patienten ikke har så meget energi og lige har brug for at hvile sig lidt, siger Sarah Latini Fjord-Larsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik