Ingeniører advarer Brøndby - hoppende fans udgør trussel for tribune

Ved store svingninger på den ikoniske endetribune Sydsiden på Brøndby Stadion kan der være risiko, viser måling fra ingeniørfirma.

Det er kendt som stedet, hvor Brøndbys fans klædt i gult og blåt synger og hopper sammen, når holdet spiller hjemme på Brøndby Stadion.

Men i resten af 2018 kommer der ændringer på afsnittet Nedre Sydsiden på Brøndby Stadion. Ingeniørfirmaet Rambøll har foretaget kontrolmålinger af tribunen, som indikerer en risiko ved et enkelt af betonelementerne, hvis det belastes voldsomt ved svingninger - for eksempel når fansene hopper i takt.

- Vi modtog i går en melding fra Rambøll på, at der på et enkelt af de mange betonelementer på den nedre del af Sydsiden er blevet konstateret målinger, som kan indikere en risiko, hvis det pågældende betonelement udsættes for markante svingninger, siger administrerende direktør i Brøndby Jesper Jørgensen til klubbens hjemmeside.

- Det betyder, at fans på Sydsiden vil opleve, at der til de resterende to hjemmekampe i efteråret vil være sæder på den nedre del af Sydsiden, ligesom et mindre område på den nedre del af Sydsiden vil være afspærret.

- Dermed reducerer vi risikoen for markante svingninger på hele Sydsiden og i særdeleshed på det berørte betonelement. Vi er klar over, at det vil være til gene for mange af vores mest aktive fans, men selvom der altid er en vis usikkerhed forbundet med resultaterne af disse kontrolmålinger, så finder vi det absolut nødvendigt at få foretaget en tilbundsgående analyse, så vi har et fuldt oplyst datagrundlag at arbejde videre med.

De andre elementer, der blev undersøgt, viste ingen tegn på risiko. Den endelige rapport fra belastningsundersøgelsen ventes færdig i starten af det nye år, skriver Brøndby videre.

Sydsiden vil kun være åben for sæsonkortholdere. Klubben forventer, at der til sæsonens sidste kampe vil være plads til alle, men ved et større fremmøde end ventet kan nogle sæsonkortholdere bliver henvist til den øvre del af Sydsiden.

Føles som jordskælv

Tilbage i 2016 målte Rambøll ligeledes svingningerne på tribunen under en kamp mod arvefjenden FC København, og det var ikke småting, Rambøll fik ud af det.

- Når fansene står midt på tribunen, så føles det, som om de i et meget kort øjeblik bliver vægtløse. Det gør de, fordi svingningerne fra hoppene er med en acceleration på 1G. Det svarer tyngdekraften, fortalte ingeniør Torben Bangsgaard.

- Når man står på tribunen, kan det føles, som om man står midt i et jordskælv.

Torben Bangsgaard slog dog fast, at man "ikke skulle være nervøs" for at befinde sig på Sydsiden, fordi konstruktionen er lavet af beton med stål i.

Danmarks bedste fans

I anledning af Sydsidens 25 års jubilæum sidste år skrev Brøndby IF en række artikler om den "legendariske stemningstribune", hvor klubbens mest inkarnerede og stemningsskabende fans holder til.

Under mantraet "syng eller skrid" skabte fansene det, der i 2013 blev kaldt Danmarks bedste fans af Superliga-spillerne selv. Her spurgte TV 2 SPORT 12 profiler - én fra hver klub - og 10 af dem pegede på Brøndby.

- Brøndby har de bedste fans ud over vores egne. Det tør jeg godt sige som AGF-mand, sagde den tidligere landsholds- og AGF-spiller Martin Jørgensen.

- De er der altid. Og da der virkelig var brug for dem i foråret, var de der. Det kan man godt mærke som spiller. De har måske lige nogle ting, de skal have pillet af repertoiret. Men når de bliver ude bag banderne, er de gode.

Sydsiden hed officielt Faxe-tribunen indtil 2011, hvor fansene ønskede at ændre navnet til Sydsiden.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sport

Alexander Aslak Nørgaard

Birkerød-svømmer sætter dansk svømmerekord i DM-triumf

Viktor Fischer, FCK

Smitteudbrud hos FCK: Nu er seks spillere ude med corona

Jonas Wind

FCK-profiler testet positive for coronavirus

Teamgym

Danmark opgiver værtskabet for EM i TeamGym næste år i Ballerup Super Arena

Brøndby

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere