Han står bag Men in Black: - Kalder du mig inkompetent hooligan, har jeg ikke mere at sige til dig

Morten Jakobsen har aldrig tidligere interesseret sig for politik, men i november fik regeringens coronapolitik ham til at stifte Men In Black.

Den sorte boks med de seks walkie-talkies står åben på jorden. De bliver delt ud imellem de sortklædte mænd.

- Vil du gøre en klar til mig?, spørger Morten Jakobsen, allerede på vej videre.

Der er meget, som skal arrangeres, når man står i spidsen for en demonstration.

Ruten er lagt. Bannerne skrevet. Veteranerne, der holder styr på flokken, er på plads, faklerne er købt, og politiet er informeret.

Alt sammen koordineret af styregruppen bag Men In Black. Ledelsen, som de kalder sig. Det er de få, der får lov til at gå foran banneret Sortklædt Modstand, når de danske gader lørdag efter lørdag fyldes af romerlys og kampråbet: "Frihed for Danmark – vi har fået nok".

Ledelsen – med 29-årige stifter, Morten Jakobsen, i spidsen – tæller blandt andre Ali Sufi, der har været med til at skrive deres slagsang 'Mette Ciao', på melodien til den antifascistiske 'Bella Ciao' sang fra Anden Verdenskrig, og Jim Kristensen, som står for at styre Men In Blacks Facebook-side.

Men In Black: Journalisterne er forudindtagede

De var egentlig helst fri for at sidde her i lædersofaerne og lade sig interviewe. Og det er mange aflyste aftaler siden, at 'Station 2'-vært Anders Lomholt første gang troede, at han skulle interviewe Morten Jakobsen og resten af Men In Blacks ledelse.

Men efter en dukke af statsminister Mette Frederiksen (S) blev brændt af i forbindelse med en demonstration 23. januar, og overskrifter om sortklædte ballademagere med rødder i hooliganmiljøet fyldte medierne, fik gruppen lyst at stå frem og fortælle, hvorfor de er dukket op i gaderne.

En del af styregruppen bag Men In Black.
En del af styregruppen bag Men In Black.
Foto: TV 2

Det har været en svær beslutning, for de oplever, at de fleste journalister møder dem med forudindtagede holdninger.

- Mange af de spørgsmål, journalisterne har, når man møder dem på gaden, er meget ledende. De vil gerne have én til at sige noget bestemt, så man kommer til at virke totalt crazy, siger Jim Kristensen.

quote Der er altid en kerne, som ønsker en konfrontation – helst med politiet

Peter Dahl, ledende politiinspektør i Københavns Politi

Morten Jakobsen er enig.

- Så snart vi går på gaden, er vi åbenbart hooligans, voldsmænd, bøller og det ene og andet. Hvis det er den holdning, du har, så lad være med at snakke med mig. Jeg går på gaden, jeg fryser min røv i laser og knokler for at få frihed for mine børn og min nabo, men hvis du kalder mig en inkompetent hooligan, så har jeg ikke mere at sige til dig.

Sortklædt modstand i København.
Sortklædt modstand i København.
Foto: TV 2

Politiet betragter optog som ved højrisikokampe

Morten Jakobsen har ikke lyst til at fortælle ret meget om sin baggrund. Den er personlig og spiller i hans øjne ingen rolle her. Hans fortid er i fortiden – og det her handler om vores fremtid, som han siger. Han er en almindelig mand med en kæreste, en datter og et arbejde.

Om sin fortid siger han, at han engang var det, han kalder "fodbolddreng fra Vestegnen". Igennem syv år er han kommet i miljøet omkring Fri Sport, Brøndby IF’s hooliganfraktion, og han plejer at gå forrest, når de gule og blå fans marcherer gennem byen, når deres hold spiller.

quote De siger jo egentlig det samme som mig. Der skulle bare noget andet til at få noget opmærksomhed

Morten Jakobsen, medstifter af Men In Black

Billederne fra Men In Blacks demonstrationer ligner til forveksling den slags optog – også ifølge politiet, som derfor håndterer demonstrationerne på samme måde, som en ”højrisikofodboldkamp”.

- De demonstrationer, som vi har set indtil nu, minder jo i høj grad om det, vi ser, når vi har fodboldkampe med Brøndby mod FCK. Også på den måde, de italesætter sig selv: De er bare almindelige mennesker, der er ude og udtrykke deres utilfredshed. Det hører vi også altid hos fodboldfansene, der siger: ”Vi er bare almindelige, glade fodboldfans, der er ude at støtte vores klub”– men alligevel kan vi jo se, at der altid er en kerne, som ønsker en konfrontation – helst med politiet, siger ledende politiinspektør i Københavns Politi, Peter Dahl.

Men det er ikke for at slås og lave ballade, at Morten Jakobsen nu går på gaden i sort tøj, siger han. Det gør han, fordi han ser det som en nødvendighed.

- Jeg synes, at den første nedlukning var fair nok. Men så åbnede de op igen, og så kom den anden lockdown med mundbind og opdeling af befolkningen. Jeg kunne se, hvordan folk begyndte at bekæmpe hinanden, hvad enten det var på nettet eller i supermarkedet. Der kom en intern fjendtlighed over for hinanden.

Kanonslag erstattede klink og klank

Morten Jakobsen deltog i et par af "klinke-klanke-demonstrationerne", hvor demonstranterne slog på gryder og pander for at vise politikerne deres utilfredshed med blandt andet epidemiloven i efteråret 2020. Men hurtigt gik det op for ham, at larmen ikke ville komme til at ændre noget.

- Jeg syntes, at det var ærgerligt, der ikke var mere opmærksomhed på dem. For de siger jo egentlig det samme som mig. Der skulle bare noget andet til at få noget opmærksomhed, og den har vi jo fået nu.

Men in blavck
Foto: TV 2

Opmærksomheden, som Morten Jakobsen taler om, flyver over hovedet på demonstranterne i Københavns nordvestkvarter lørdag 27. februar, inden de lander og går af få sekunder senere. Der er tale om kanonslagene, som brager folk ud til deres vinduer for at se, hvad der foregår, når demonstrationen bevæger sig gennem gader og stræder.

Morten Jakobsen har flere gange taget afstand fra den vold, der ofte sker, når demonstrationerne slutter. Blandt andet i 'Aftenshowet' på DR lige efter afbrændingen af dukken med statsministerens ansigt klistret på.

quote Det er et stort scam, det her. Det kan da godt være, at der er en virus, men den er slet ikke så farlig, som de gør den til

Morten Jakobsen, medstifter af Men In Black

Og selvom der generelt er sket en forbedring, og Men In Black synes, de har en god dialog med politiet, når de holder demonstration, bliver Morten Jakobsen ikke overrasket, hvis der kommer flere anholdelser i kampen mod regeringens håndtering af coronasituationen.

- Jeg kan mærke, at folk er frustrerede. Det er ikke mig, der styrer, hvad folk gør. Men jeg kan mærke rundt omkring i krogene, hvor utilfredse folk er. Der kommer til at ske værre ting. Det tror jeg. Det har Men In Black ikke noget at gøre med, men jeg tror, at folk generelt begynder at gøre modstand – og jeg kan godt forstå dem.

Hvor langt er I parate til at gå?

- Vi er parate til at gå hele vejen, siger Morten Jakobsen.

Hvad er det for dig?

- Det får du mig ikke til at sidde og sige her.

- Tvangen er det værste.

Forrest foran banneret kører en panseret vogn. De kampklædte betjente står diskret i alle sidegader, demonstrationen kommer forbi, og det er svært at vurdere, hvor mange betjente, der holder øje med flokken, der tæller op imod 1200 demonstranter.

Demonstrationen finder sted, få dage efter at den nye epidemilov er blevet vedtaget af et bredt flertal i Folketinget.

Epidemiloven indeholder mulighed for nye, vidtgående restriktioner og en række indgreb som undersøgelser, indlæggelser, isolation og behandling under tvang.

Det er særligt tvangen, som tænder en ild i Morten Jakobsen og i resten af Men In Blacks indercirkel.

- Jeg håber, at det her vanvid stopper, og at de politikere, der kører hele det her spil, bliver stillet til ansvar. Vi har en sundhedsminister, der snakker om at tvangsteste børn helt ned til folkeskolerne nu. Hvor er vi henne, og hvad er det for et samfund, vi lever i? Der er ikke nogen, der skal tvinges til noget som helst, siger Morten Jakobsen.

Han mener ikke, at den måde, regeringen bekæmper coronavirussen på, hører til i et demokrati.

- Du kan jo bare se, hvordan folk render og har det. Folk har det ikke godt derude. Folk har ikke nogen økonomi, de er bange, de aner ikke, hvornår deres ting kan åbne, de aner ikke noget som helst. Det er et stort scam, det her. Det kan da godt være, at der er en virus, men den er slet ikke så farlig, som de gør den til.

Demonstrationen har bevæget sig de fem kilometer, der er mellem Hulgårdsplads i Nordvest – på dette tidspunkt epicenteret for den sydafrikanske variant af virussen – til Rådhuspladsen, hvor der 9. januar var mange konfrontationer med politiet, og 23 blev anholdt.

Men in black
Foto: TV 2

Det er sidste stop på dagens rute, hvor der ud over kanonslag og raketter er blevet kastet appelsiner efter politiet. Men stemningen, der tidligere på aftenen var anspændt og tydede på, at det sagtens kunne ende i slagsmål, er langsomt stilnet af efter ankomsten til pladsen.

Otte bliver anholdt – blandt andet for vold og for at kaste med fyrværkeri. Og så opløses flokken stille og roligt, og kun få bliver tilbage og danser til slagsangens ord:

De prøver at presse os ned med lov om tvangsvacciner, men de bliver ved, så vi vælter mange regimer.

Ligeglad, vi tager kampen op, om det ender med, at vi går bankerot.

For vi er mange nok og i samlet flok, får vi Christiansborg til at brænde op.

Du kan se 'Station 2: Mænd i sort' mandag klokken 20.50 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 PLAY.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik