Gentofte vil betale for at flygtninge bor andre steder

Få boliger og høje huspriser gør det svært at finde permanente boliger til flygtninge i Gentofte. Derfor foreslår borgmesteren nu, at man tænker nyt.

- Det er ikke et sted for mennesker.

Sådan beskriver Aaysheh Miari den midlertidige bolig, som hun og hendes tre døtre på et, fire og fem år netop er blevet tildelt af Gentofte Kommune.

På ubestemt tid skal familien bo i byens nedlagte skole, hvor der er fælles toiletter, bad i kælderen og fælles køkkener for de cirka 40 flygtninge, der skal bo der.

Det er bedre end den nedlagte hospitalsbygning, familien boede i før, men stadig ikke godt nok, lyder det:

- Selvfølgelig er jeg ikke glad. Det er en skole, hvor man skal lære - ikke leve, siger Aaysheh Miari, som er flygtet fra Aleppo i Syrien. 

Villaer i Varde

Var Aaysheh Miari og familien blevet sendt til Varde Kommune, havde situationen været en helt anden. Her bliver flygtningefamilier tilbudt murermestervillaer i en af kommunens mindre landsbyer.

Det gælder blandt andre den syriske flygtning Khaled Youssef:

- Jeg havde forventet at få et hus, men ikke så smukt som det her, siger han, da TV 2 spørger, hvad han synes om sin nye permanente bolig.

Forskellen på, hvilke boliger flygtninge får tilbudt, når de har fået asyl, er stor. Og også for stor, mener Gentoftes borgmester, Hans Toft (K), som i år ikke har kunnet finde én eneste permanent bolig til de flygtninge, der er kommet til kommunen. 

Der er for få boliger, og priserne er for høje til, at flygtninge på integrationsydelse kan betale for at bo i dem, lyder det.

Derfor foreslår borgmesteren nu, at kommuner skal have lov til at bygge almene boliger uden for kommunegrænsen, hvor de kan anvise blandt andet flygtninge.

- Vi skulle have lov til at placere flygtningene i en anden kommune i eksisterende bygninger, men måske også få lov til at opføre almene boliger i en anden kommune, tæt på vores egen, siger han til TV 2. 

Går ud over integrationen

Hans Toft mener ikke, at man kan sikre en ordentlig integration, når flygtningefamilier som Aysheh Miaris, der har boet fire forskellige steder på to år, kun kan blive tildelt midlertidige boliger.

Han understreger, at Gentofte Kommune ikke forsøger at vifte ansvaret væk, men der er "ikke plads" i byen til flygtninge:

- Den økonomiske forpligtelse skal blive hos Gentofte, og den integrationsmæssige forpligtelse skal blive i Gentofte, siger han.

Borgmesterens idé møder opbakning fra Mehmet Yüksekkaya, der er forfatter og igennem sin karriere blandt andet har været integrationskonsulent i flere kommuner og ministerier. 

- Der er meget stor forskel på, hvordan kommunerne håndterer boligplacering. Der er kommuner, der har gode råderum, gode boliger og gode faciliteter, men der er også kommuner, der ganske enkelt er så presset, at de ikke har egnede boliger til flygtninge.

- Det er ikke, fordi de for fine til at tage imod flygtninge, det er ganske enkelt, fordi de ikke har boliger nok.

Mehmet Yüksekkaya foreslår derfor, at kommuner som for eksempel Gentofte skal have muligheden for at købe sig til at få andre kommuner til at håndtere de kvoteflygtninge, som de skal modtage.

Varde tager gerne imod flere

Ifølge Lars Larsen, der er partner i analysebureauet LG Insight, der blandt andet arrangerer netværksmøder for 85 af landets kommuner om integration, er der store forskelle på, hvad man som flygtning kan forvente, når man har fået asyl og kommer ud til en kommune.

Ifølge Lars Larsen er det afgørende, at flygtninge hurtigt kommer ud i en permanent bolig – det som Gentofte Kommune ikke kan tilbyde deres flygtninge lige nu. 

- Jo hurtigere, man får en permanent bolig, der hvor man skal bo, jo hurtigere kommer man i gang med integrationen. Det er både mentalt, men også praktisk, siger Lars Larsen.

I Varde Kommune, der har villaer i kommunens mindre landsbyer til flere af deres flygtningefamilier, er de glade for de flygtninge, som de modtager.

Faktisk kunne de godt tage imod lidt flere, siger formand for arbejdsmarked- og integrationsudvalget i Varde Kommune, Søren Laulund (S):

- Det er afgjort en gevinst. Vi har brug for hænder ude på vores virksomheder, og vi har i høj grad brugt østeuropæisk arbejdskraft til at løse de udfordringer, vi har inden for landbruget. Det næste bliver byggebranchen, og der er jeg ret sikker på, at vi kan få gavn af at få flere hænder til kommunen, siger han.

Søren Laulund forstår dog godt, at Gentoftes borgmester søger hjælp:

- Jeg kan da godt se, at sådan over hele landet, så kunne det godt være, at man skulle prøve at ryste posen en gang og se, om der er nogle forbedrede muligheder i, hvordan man kan placere flygtninge over hele landet, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik